Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Σημίτης υπέρ αναδιάρθρωσης


Σημίτης υπέρ αναδιάρθρωσης

Υπέρ μιας «καλά προετοιμασμένης αναδιάρθρωσης» του ελληνικού δημόσιου χρέους και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπανδρέου σε συνεννόηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τάσσεται χωρίς ταλαντεύσεις ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, με μια συνέντευξή του στο χθεσινό «Βήμα», η οποία συνιστά βαρυσήμαντο πολιτικό γεγονός. Αυτή η θέση του πρώην ηγέτη του ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει βαθύτατο προβληματισμό στους κόλπους των μελών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, όπως και στα εκατομμύρια ψηφοφόρους του.

Βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τη γραμμή του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός καθόλου δεν συμφωνεί με την αποστροφή του νυν κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή. «Γιατί δεν κάνουμε μια αναδιάρθρωση; Πολλά λέγονται και εκτοξεύονται με ανευθυνότητα, ο καθένας έχει τη θεωρία του...
Επιτέλους, να τελειώσει αυτή η φιλολογία! Εμείς ξέρουμε πώς θα διαχειριστούμε το χρέος μας με τον πιο ορθό τρόπο» διακήρυξε με έμφαση προς τους βουλευτές του κόμματός του ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Ηδη τώρα δεν ξέρουμε πώς θα βγάλουμε πέρα το 2012 και το 2013, μια που είναι πολύ πιθανό να μην εξασφαλίσουμε δανεισμό με ένα ανεκτό επιτόκιο» επισημαίνει ο Κ. Σημίτης στη συνέντευξή του, στην οποία τονίζει ευθύς εξαρχής ότι «η αναδιάρθρωση θεωρείται αναγκαία».

Ο πρώην πρωθυπουργός, διευκολυνόμενος από το γεγονός ότι δεν είναι πια ούτε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δεν δεσμεύεται από κατανοητές τρέχουσες σκοπιμότητες για να υποστηρίξει τους εντελώς αβάσιμους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι δήθεν από του χρόνου θα αρχίσει η ανάκαμψη και με το τέλος του μνημονίου, τον Μάιο του 2013, σε μόλις δύο χρόνια από τώρα, η Ελλάδα θα έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο και πρωτίστως θα ανακτήσει την οικονομική εθνική ανεξαρτησία της και ο πληθυσμός της θα ευημερεί.

«Δεν είναι κατανοητό γιατί οι Έλληνες πολίτες και ιδίως οι εργαζόμενοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ζήσουν για είκοσι χρόνια περίπου σε κατάσταση στενότητας και συνεχών δυσκολιών» υπογραμμίζει ο Κ. Σημίτης. Για είκοσι (!), όχι δύο χρόνια που λέει ο Γ. Παπανδρέου.

Χωρίς να το τονίζει ρητά, αποφεύγοντας έτσι να φέρει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τον πρωθυπουργό, ο Κ. Σημίτης καταφέρει καίριο πλήγμα στη συστηματική προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να παρουσιάσει τα 110 δισεκατομμύρια του μνημονίου ως χρήματα που δήθεν διατίθενται για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις των Ελλήνων.

«Η Ελλάδα με το δάνειο των 100 δισ. ευρώ εξοφλεί παλαιούς ιδιώτες ομολογιούχους δημιουργώντας νέες υποχρεώσεις προς την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, τις οποίες θα εξοφλήσει στο μέλλον» εξηγεί ο πρώην πρωθυπουργός. Στους «ιδιώτες ομολογιούχους», δηλαδή στις ξένες τράπεζες πάνε τα λεφτά, όλα τα λεφτά του μνημονίου και όχι για μισθούς και συντάξεις του κοσμάκη, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αποκαλύπτει ο Κ. Σημίτης, ο οποίος προσθέτει κάτι πολύ σημαντικό. Αναλύει τις επιπτώσεις που έχει αυτό για τη δομή του ελληνικού δημόσιου χρέους και πώς επιδεινώνει σταθερά τις δυνατότητες μιας επωφελούς για τη χώρα αναδιάρθρωσης:

«Με την πάροδο του χρόνου, το χρέος προς τους ιδιώτες ομολογιούχους, κυρίως τις τράπεζες του εξωτερικού, μετατρέπεται έτσι σε νέο χρέος προς τους διεθνείς οργανισμούς που μας στηρίζουν. Οι νέες αυτές υποχρεώσεις δεν μπορούν να περικοπούν γιατί προέκυψαν από αιτήματα της Ελλάδας για βοήθεια και συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεών της. Οσο λοιπόν καθυστερεί η αναδιάρθρωση τόσο αυξάνεται το χρέος που δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί. Περιορίζεται έτσι το αποτέλεσμα το οποίο επιδιώκεται, το χρέος παραμένει υψηλό», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

«Αναδιάρθρωση τώρα» υποστηρίζει λοιπόν ο Κ. Σημίτης διευκρινίζοντας ότι «η αναδιάρθρωση δεν έχει επιπτώσεις στις καταθέσεις και οι καταθέτες δεν χάνουν τα λεφτά τους».

Οι ξένοι - Αυτοί προασπίζουν τα συμφέροντά τους

Αυταπάτες για τα κίνητρα και τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών, της ΕΕ και της ΕΚΤ δεν έχει καθόλου ο Κώστας Σημίτης. «Στόχος τους είναι να ελέγξουν απόλυτα τις εξελίξεις και να προχωρούν σε αλλαγές πολιτικής μόνο όταν οι ίδιοι το κρίνουν σκόπιμο» τονίζει. «Αναδιάρθρωση μπορεί να επιβληθεί στη χώρα το 2013 από την ευρωομάδα» επισημαίνει και προσθέτει κάτι πολύ σοβαρό: «Η αναδιάρθρωση μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις», ενώ αντιθέτως «μια καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας» υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου