Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/4/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/4/2011

Η απολογία του Προέδρου Χριστόφια για την αναφορά του σε πρώην υπουργό που έλαβε ανεργιακό επίδομα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες είναι το συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων, η αλλαγή του καθεστώτος των αιτητών ασύλου όσον αφορά στη βοήθεια που θα λαμβάνουν, η καθυστέρηση ψήφισης του νόμου για τον τζόγο, ο διάλογος για συνεισφορά δημοσίων υπαλλήλων στα κρατικά ταμεία και ο κατάλογος των 30 φοροφυγάδων που χρωστούν 26 εκ ευρώ.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα ««Απολογούμαι…» και γράφει για τη γραπτή απολογία του Προέδρου Χριστόφια και «γιατί ο Πρόεδρος υποχρεώθηκε να πει το mea culpa», ενώ αναφέρεται στην επιστολή του Αβέρωφ Νεοφύτου για το θέμα και επιστολή των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων που κατόπιν αιτήματος του Σωκράτη Χάσικου απέστειλαν χθες με την οποία βεβαιώνεται ότι ο πρώην Υπουργός Αμυνας δεν έλαβε ανεργιακό επίδομα. Αλλού γράφει για την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάτι που, όπως αναφέρει, προκαλεί ανησυχίες στην Κύπρο.

Ο «Πολίτης», με κύριο τίτλο «Απολογούμαι», αναφέρεται στην απολογία του Προέδρου Χριστόφια λέγοντας ότι «προέβη χθες σε μια πρωτοφανή, για τα κυπριακά πολιτικά πράγματα, κίνηση», προσθέτοντας ότι «είναι ο πρώτος Πρόεδρος Δημοκρατίας που αναγνωρίζει δημοσίως λάθος του και απολογείται». Αλλού γράφει ότι το νομοσχέδιο για τον τζόγο δεν θα ψηφιστεί ως το Νοέμβριο, αναφέροντας ότι «κέρδισε το παιχνίδι καθυστέρησης», και προσθέτοντας ότι μόνο τα 11 από τα 79 άρθρα του νομοσχεδίου έχουν συζητηθεί.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Απολογία Χριστόφια μετά το σάλο για το «ανεργιακό» γράφει για την απολογία του Προέδρου Χριστόφια και αναφέρεται στις αντιδράσεις των κομμάτων, προσθέτοντας ότι αυτά αντέδρασαν θετικά με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να εκφράζει την ελπίδα ότι πρόκειται για «ια υπεύθυνη και ειλικρινή θέση». Αλλού γράφει ότι ένταση επικράτησε χθες στο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων και ότι «οι κυπριακές σημαίες που εμφανίστηκαν βρέθηκαν στο επίκεντρο των επεισοδίων μεταξύ των διαδηλωτών που τις μετέφεραν και ψευδοαστυνομικών που προσπαθούσαν να τις κατάσχουν».

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το πρωτοσέλιδό του με τίτλο «Απολογία εκτόνωσης» και αναφέρεται στην απολογία του Προέδρου Χριστόφια και σε δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου προς την εφημερίδα ότι «το ζήτημα ηθικής, το οποίο ανέδειξε ο ίδιος ο Πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου για το ανεργιακό επίδομα πρώην υπουργών παραμένει ανοιχτό». Αλλού γράφει ότι «αλλάζει το καθεστώς των αιτητών ασύλου με ξεχωριστή νομοθεσία», ενώ προστίθεται ότι «πλέον, οι βασικές υλικές ανάγκες των αιτητών ασύλου θα καλύπτονται με συνδυασμό σε είδος, σε υπηρεσίες και επιδόματα».

Η «Χαραυγή», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Στο Διάβολο κατοχική Τουρκία», αναφέρεται στη χθεσινή κινητοποίηση έξω από την ψευδοβουλή γράφοντας ότι διαδηλωτές γιουχάισαν τα λεγόμενα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία χθες δεν συμμετείχαν στη νέα κινητοποίηση υπέρ της λύσης και της επιβίωσης της τ/κ κοινότητας ενάντια στο επιβαλλόμενο από την Αγκυρα νεοφιλελεύθερο οικονομικό πακέτο. Αλλού γράφει για φοροφυγάδες εκατομμυρίων, αναφέροντας ότι η λίστα των περίπου 30 ατόμων που οφείλουν στο ΤΕΠ 26 εκ. ευρώ τίθεται στο μικροσκόπιο των αρμοδίων τμημάτων.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο της θέμα «Ο Πρόεδρος απολογείται δημόσια» και προβάλλει πρωτοσέλιδα στην απολογία του Προέδρου αναφέροντας το ιστορικό της υπόθεσης. Αλλού γράφει ότι ψηφίστηκε χθες ο νόμος που προβλέπει ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα θα τοποθετούνται σε διαφορετικά ράφια σε καταστήματα και υπεραγορές.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly» τιτλοφορεί το κύριο θέμα «Λυπάμαι» και αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει και να απολογηθεί με γραπτή δήλωση, η οποία όπως γράφει η εφημερίδα είχε ως στόχο ξεκάθαρα να βάλει ένα τέρμα στην όλη κατάσταση η οποία έγινε το επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας. Αλλού γράφει για τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναφέροντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν αν συνεισφέρει και το κεφάλαιο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» στο πρωτοσέλιδό με τίτλο «Η κατάντια ενός Προέδρου» αναφέρεται στη δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου Χριστόφια εκφράζοντας την άποψη ότι «στο μόνο που αποσκοπούσε ο Χριστόφιας ήταν να δώσει την εικόνα ότι όλοι είναι εναντίον του, για να κτυπήσουν το ΑΚΕΛ, με απώτερο βέβαια στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος του». Αλλού γράφει ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου «βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια, σε πειραματικό ακόμη στάδιο, να κυριαρχήσει η χρήση της κυπριακής διαλέκτου και στον προφορικό και στο γραπτό λόγο».

Ο «Αντίλογος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Επιασε πάτο η ενότητα» και γράφει ότι 42 μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές οι αντιπαραθέσεις είναι οξύτατες αλλά εξίσου και οι προσωπικές επιθέσεις, ενώ αναφέρεται και σε δημοσκοπήσεις που δείχνουν 8-10 νέα πρόσωπα στη νέα Βουλή. Αλλού γράφει ότι ο Αντίλογος γιορτάζει τα 12χρονα του, αναφέροντας ότι την ερχόμενη Παρασκευή η εφημερίδα θα κυκλοφορήσει σε πανηγυρική έκδοση με χαιρετισμούς από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη», κάτω από τον κύριο τίτλο «Εθνικιστική πρόκληση από υποψήφιο βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ», γράφει ότι υποψήφιος ενοχλήθηκε για την παρουσία σε εκδήλωση επαναπροσέγγισης του Τουρκοκύπριου Φετχί Ακκιντζί και του Ελληνοκύπριου Γιάννη Μαραθεύτη, οι οποίοι «μέσα από το παράδειγμα τους έστειλαν μηνύματα ειρηνικής συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων». Αλλού προβάλλει δηλώσεις στην εφημερίδα λαχειοπώλη της Λήδρας «που κακοποιήθηκε από ακροδεξιούς».

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου