Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/4/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/4/2011

Οι διαφωνίες των κομμάτων για τη βάση της λύσης στο Κυπριακό, τα σενάρια, οι δημοσκοπήσεις και η προσδοκίες των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, η εγγραφή 15.000 νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, η αρνητική απάντηση του ΕΔΑΔ σε Τ/κ που ενώ διαμένουν στα κατεχόμενα επιθυμούν να εκλέγουν και να εκλέγονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, η αύξηση των ποσοστών ανεργίας και η εισήγηση της διοίκησης ναυτικού για ενίσχυση της Δύναμης με πλωτά μέσα για την φύλαξη της ΑΟΖ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον κύριο τίτλο ”Οχι από το ΕΔΑΔ σε ογδόντα Τουρκοκύπριους”, γράφει ότι το ΕΔΑΔ έδειξε πόρτα σε 80 Τ/κ, οι οποίοι ενώ διαμένουν μόνιμα στα κατεχόμενα, ζήτησαν να εγγράφονται σε ξεχωριστό τουρκικό κατάλογο και να εκλέγουν και να εκλέγονται στις βουλευτικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού προβάλει έρευνα της εφημερίδας στην οποία αναφέρεται ότι πέραν των 50 χιλιάδων ευρώ απαιτείται να ξοδέψει ένας νέος υποψήφιος βουλευτής, αν θέλει να ελπίζει σε εκλογή του.

Ο ”Πολίτης”, υπό τον κύριο τίτλο ”Βαβυλωνία για τη βάση της λύσης”, γράφει ότι η πρόσφατη αντιπαράθεση για τη βάση συζήτησης του Κυπριακού με αφορμή την ομιλία Κολοκασίδη, αρχικά μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και στη συνέχεια μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, αντικατοπτρίζει την ύπαρξη δύο εντελώς διαφορετικών αντικρίσεων σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα προβάλλει δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η δημοτικότητα του Προέδρου Χριστόφια έπεσε από το 78% που βρισκόταν τον Μάρτιο του 2008, στο 32% τον Μάρτιο του 2011.

Η ”Σημερινή”, υπό τον κύριο τίτλο «Σενάριο προεδρικών με φόντο τις βουλευτικές εκλογές» γράφει ότι στο δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές, φουντώνουν τα σενάριο για τις Προεδρικές του 2013, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα του Μάη θα διαμορφώσει νέες συμμαχίες και θα ανοίξει το χορό της προεδρολογίας. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι στα ύψη βρίσκεται ο υδράργυρος των προεκλογικών αντιπαραθέσεων με Κυπριακό, οικονομία και τις ευθύνες για την απουσία ενότητας να δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στο εσωτερικό μέτωπο.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ντέρμπι για πολύ γερά νευρά» προβάλλει πρωτοσέλιδα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας και του Mega σύμφωνα με την οποία η ψαλίδα μεταξύ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ κλείνει στη μισή μονάδα, ενώ μόνο ένας στους δύο πολίτες φαίνεται να ενδιαφέρεται για την αναμέτρηση του Μαΐου, με πιο έντονη της απουσία ενδιαφέροντος μεταξύ των νέων ψηφοφόρων. Αλλού γράφει ότι τρεις μοχλοί πίεσης ενεργοποιούν εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τον Ιούνιου, από τα Ηνωμένα Εθνη και άλλους εν δυνάμει μεσολαβητές, ώστε να προκαλέσουν εξελίξεις και να εφαρμόσουν σχεδιασμούς.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο «15.000 νέοι ψηφοφόροι στις κάλπες» γράφει ότι έληξε χθες η προθεσμία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους με την εγγραφή 1500 νέων ψηφοφόρων, ανεβάζοντας τον αριθμό περίπου στους 15.000. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει ότι με τα νομοσχέδια που προωθούνται για την πολεοδομική αμνηστία αρχίζει μια νέα εποχή στην οικοδομική βιομηχανία, αφού απεγκλωβίζονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Καθημερινή”, υπό τον τίτλο «Τα μυστικά νούμερα και τα κρυμμένα ατού όλων των κομμάτων», αναφέρεται στις στρατηγικές κινήσεις των επιτελείων και τις τακτικές διαχείρισης των αποτελεσμάτων από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ενόψει εκλογών. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος οδεύει προς αύξηση επιτοκίων στα δάνεια και ότι η υποβάθμιση από τους S&P δεν οφείλεται μόνο στους κινδύνους από Ελλάδα, αλλά κυρίως στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

«Σε άμεσο κίνδυνο η κυπριακή ΑΟΖ» είναι ο κύριος τίτλος της εβδομαδιαίας ”Μάχης”. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η εισήγηση της Διοίκησης Ναυτικού για ενίσχυση της Δύναμης με πλωτά μέσα βρίσκεται ενώπιον του Υπουργείου Αμυνας από τα τέλη του 2009, αλλά το Υπουργείο αδικαιολόγητα δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει σε οποιοδήποτε μέτρο για την υλοποίησή της. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι τα υπηρεσιακά ταξίδια των Υπουργών «της φιλολαϊκής κατά τα άλλα κυβέρνησης, όζουν προκλητικής πολυτέλειας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Sunday Mail”, υπό τον τίτλο «Καμπανάκι για την αύξηση των ποσοστών ανεργίας» γράφει ότι η τελευταία στατιστική από την Eurostat δείχνει ότι η ανεργία αυξήθηκε στο 7,2% ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό ανέργων στους 30,000. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κυβέρνηση έδωσε 55 άδειες σε διάφορες εταιρείες εξόρυξης για να εξετάσουν τοποθεσίες μέσα και γύρω από το Τρόοδος για την ύπαρξη χρυσού, μετά την εκτόξευση της τιμής του χρυσού στα 34 ευρώ ανά γραμμάριο διεθνώς εξαιτίας της κρίσης .

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου