Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/4/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/4/2011

Η αναμενόμενη απόφαση σήμερα για τις τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τις πολλαπλές συντάξεις είναι το κύριο θέμα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέντ Νταβούτογλου για το Κυπριακό, η σκόνη στην ατμόσφαιρα, καθώς και ο συναγερμός για τις κροτίδες και τις λαμπρατζιές και η ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού στην περιοχή Κακοπετριάς.

Η «Αλήθεια», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Μας θεωρούν απατεώνες…», γράφει ότι πικρές αλήθειες εξέφρασαν χθες αρκετοί βουλευτές για την απαξίωση που βλέπουν στα μάτια των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Γενικός Εισαγγελέας εξοργίστηκε με τους πολυθεσίτες και ζητά την κατάργησή τους, γράφει η εφημερίδα. Η «Α» προβάλλει επίσης τη σκόνη που έπληξε την Κύπρο και είναι τρεις φορές πάνω από το κανονικό τα αιωρούμενα σωματίδια. Η ατμόσφαιρα υπολογίζεται να καθαρίσει τη Μεγάλη Παρασκευή.

Ο «Πολίτης», με κύριο τίτλο « ‘Φακκούν γυρόν’ οι ίδιοι πρίγκιπες», γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δήλωσε ότι «πέντε πλάσματα παίρνουν όλες τις θέσεις» και το θέμα των διπλοθεσιτών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Γράφει ακόμα ότι οι βουλευτές επιμένουν να παίρνουν σύνταξη από τα 60 τους. Σε άλλη στήλη γράφει ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες φαίνεται ότι έχουν υποψίες πως η σαλμονέλα επηρέασε και δεύτερη πτηνοτροφική μονάδα. Σήμερα θα διαφανεί αν οι υποψίες είναι βάσιμες.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Αλλάζουν τα…φώτα του νομοσχεδίου για τις πολλαπλές συντάξεις», γράφει ότι σωρεία τροπολογιών, επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις πολλαπλές συντάξεις, θα επιφέρει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, δήλωσε ο Πρόεδρός της Νικόλας Παπαδόπουλος, οι οποίες θα αποφασιστούν σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία ώστε να μπορέσει η Βουλή να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο στην τελευταία της συνεδρία την Πέμπτη. Αλλού γράφει ότι ο κοινοτάρχης Κακοπετριάς επιβεβαίωσε την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων χρυσού στην περιοχή της Κακοπετριάς.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του με τίτλο «Καυτή πατάτα για βουλευτές» και γράφει ότι η ξεκάθαρη κάλυψη ανώτερων πολιτειακών αξιωματούχων ακόμα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, το έτος παραχώρησης της σύνταξης, η μέγιστη σύνταξη στο 50% ή 75% του μισθού και άλλα θα αποφασιστούν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το θέμα των πολυσυνταξιούχων. Ο ΔΗΣΥ ετοιμάζει πρόταση-έκπληξη για το θέμα. Αναφέρεται ακόμα στην αίθουσα δεξιώσεων του Προεδρικού, που θα πρέπει να είναι έτοιμη εντός 11 μηνών, και σύμφωνα με την προσφορά θα στοιχίσει 2.734.000 ευρώ.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Αύξηση κατά 2.5% του κατώτατου μισθού», γράφει ότι εισήγηση για αύξηση κατά 2.5% του κατώτατου μισθού προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο το Υπουργείο Εργασίας και ο μισθός πρόσληψης να ανέλθει στα 855 ευρώ από τα 835 που είναι σήμερα. Αλλού προβάλλονται οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος είχε φραστική αντιπαράθεση με τον Τσέχο ομόλογό του για το Κυπριακό κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι η φραστική αντιπαράθεση φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και επιβεβαιώνεται η σωστή τακτική την οποία ακολουθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Η ΕΕ ανησυχεί για τη διαδικτυακή προστασία των παιδιών», και γράφει ότι σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της, τα παιδιά ηλικίας 13 έως 16 ετών σε ποσοστό 77% και τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών σε ποσοστό 38% διαθέτουν λογαριασμό σε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Αλλού προβάλλει την ετοιμασία της λαμπρατζιάς από νεαρούς ενόψει των εορτών του Πάσχα και γράφει ότι η Αστυνομία θα εντείνει την παγκύπρια εκστρατεία της για πάταξη του φαινομένου κατασκευής και χρήσης κροτίδων καθώς και τους ελέγχους σε περιοχές εκκλησιών το Μεγάλο Σάββατο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου