Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Βουλευτές ΠΑΣΟΚ υπέρ εκλογών


Βουλευτές ΠΑΣΟΚ υπέρ εκλογών

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα και ένταση επανήλθε το θέμα της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Αυτήν τη φορά όχι από κάποιο κόμμα της ήσσονος αντιπολίτευσης που ελπίζει να «τρυπώσει» σε κάποιου είδους κυβέρνηση συνασπισμού ελλείψει κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ.

Ήταν η «ανταρσία» κυβερνητικών βουλευτών κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με πρόσχημα το αξιοθρήνητο για ένα σοσιαλιστικό κόμμα νομοσχέδιο για τον τζόγο που πυροδότησε τη σχετική φημολογία.

Έχοντας ως δεδομένο ότι όλοι οι νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει κατ' επανάληψη μέτρα υλοποίησης του Μνημονίου, κανένας δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι εξανέστησαν με την ιδέα μετατροπής της Ελλάδας σε ένα απέραντο καζίνο με «φρουτάκια», όπου τα εξαχρειωμένα λαϊκά στρώματα θα τζογάρουν ολημερίς ελπίζοντας να κερδίσουν.

Εύλογη είναι επομένως η αναζήτηση των πραγματικών κινήτρων που ωθούν πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να επιθυμούν πρόωρες εκλογές αμέσως τώρα και οπωσδήποτε πριν από το φθινόπωρο.

Η απάντηση είναι απλούστατη και ανάγεται στο ανομολόγητο ύψιστο ιδανικό κάθε βουλευτή: τη διατήρηση της έδρας του!

Ας γίνουμε σαφέστεροι. Σε πλήρη διάσταση με τον πρωθυπουργό, που με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το πολιτικό κόστος, άρα είναι έτοιμος να αποδεχθεί ενδεχόμενη απόρριψή του από τον ελληνικό λαό, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν πάση θυσία και πάνω απ' όλα να επανεκλεγούν και βάσει αυτής της αρχής κινούνται.

Εκτιμούν λοιπόν ότι για δυο-τρεις μήνες ακόμη το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγει πρώτο κόμμα σε πρόωρες εκλογές. Από το καλοκαίρι και έπειτα όμως θα χάσει πιθανότατα τη δημοσκοπική πρωτοπορία, έστω και στο σημερινό χαμηλό επίπεδο, και θα κινδυνεύει να την πάθει όπως η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή το 2008-2009.

Σε ό,τι αφορά τις έδρες τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται πάνω απ' όλα το κόμμα τους να βγει πρώτο έστω και με μία ψήφο, ακόμη και αν σε αυτή την πρωτιά το ποσοστό του είναι τόσο χαμηλό που δεν του επιτρέπει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Ο λόγος είναι απλός: Εξαιτίας του εκλογικού συστήματος, αν το ΠΑΣΟΚ βγει πρώτο, όσο χαμηλό ποσοστό και αν πάρει, θα χάσει 10-15 έδρες το πολύ από τις 156 που έχει σήμερα, ίσως και λιγότερες αν πάει καλά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι σημερινοί βουλευτές του ελπίζουν πως θα επανεκλεγούν αν είναι εκ νέου υποψήφιοι. Θέλουν λοιπόν εκλογές όσο διατηρείται αυτή η βραχεία δημοσκοπική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως, αν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές έστω και με μία ψήφο και χωρίς ποσοστό που να της επιτρέπει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, για το προσωπικό πολιτικό συμφέρον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αυτό σημαίνει... κατακλυσμό!

Εξαιτίας του εκλογικού συστήματος χάνουν αμέσως την έδρα τους 50 (!) από τους 156 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, λόγω του μπόνους των 50 εδρών που δίνει στο πρώτο κόμμα ο νόμος Παυλόπουλου.

Σε αυτούς τους 50 πρέπει να προστεθούν ακόμη 10-20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα χάσουν την έδρα τους εξαιτίας του μειωμένου ποσοστού που θα πάρει το κόμμα τους σε σχέση με το 44% του 2009. Αν το ΠΑΣΟΚ βγει δεύτερο δηλαδή, θα... καρατομηθούν εκλογικά σχεδόν οι μισοί βουλευτές του! Αυτός είναι ο λόγος λοιπόν που ένα τμήμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως πρωτίστως αυτοί που δεν συμπεριλαμβάνονται στον στενό κύκλο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος επιθυμούν διακαώς πρόωρες εκλογές τώρα, ελπίζοντας έτσι να διασώσουν ο καθένας προσωπικά τη δική του βουλευτική έδρα.

Αν κάτι έχει ευρύτερη πολιτική σημασία σε αυτή την ιστορία είναι μόνο το γεγονός πως η στάση αυτών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δεν έχουν ελπίδες βελτίωσης της πολιτικής επιρροής του κόμματός τους στα δυόμισι ολόκληρα χρόνια που μεσολαβούν μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Αντιθέσεις - Κανένα όφελος δεν έχει η κυβέρνηση

Σε αντίθεση με τα συμφέροντα κυβερνητικών βουλευτών, η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποκομίσουν κανένα απολύτως όφελος από υποτιθέμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τώρα. Αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να βγάλει 156 βουλευτές στις σημερινές συνθήκες. Ακόμη και αν βγει πρώτο κόμμα -πράγμα αμφιλεγόμενο γιατί και μόνο η προκήρυξη εκλογών μόλις ενάμιση χρόνο μετά τις προηγούμενες συνιστά έμμεση ομολογία αποτυχίας- είναι άκρως αμφίβολο αν θα πετύχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Δεν έχει νόημα επομένως για τον Γ. Παπανδρέου να αντικαταστήσει την αυτοδύναμη κυβέρνησή του με μια άλλη που θα είναι όμηρος της Ντόρας, των Οικολόγων ή του ΛΑΟΣ.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου