Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/4/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/4/2011

Ο αιφνίδιος θάνατος χτες του πρώην Υπουργού Παιδείας και στελέχους του ΔΗΚΟ Ακη Κλεάνθους, η πολιτική κρίση που φαίνεται να έχει ξεσπάσει στο ψευδοκράτος με την ‘ανταρσία’ οκτώ λεγόμενων βουλευτών του ‘κυβερνώντος’ κόμματος και η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για τα περί «πολιτικής δολοφονίας του Προέδρου της Δημοκρατίας» είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Άλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο έχουν να κάνουν με τη συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Εμπορίου με αντιπροσωπεία της Shell για το φυσικό αέριο, το μέτρο που προωθεί η Κυβέρνηση για φορολογία των καταθέσεων, οι «προειδοποιήσεις» του Αλεξάντερ Ντάουνερ προς τα εμπλεκόμενα μέρη για την πορεία του Κυπριακού, η λειτουργία τριών νέων Γενικών Προξενείων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πόλεις της Ρωσίας και τέλος η ενδεχόμενη δρομολόγηση πτήσεων της Ryanair από και προς το αεροδρόμιο Πάφου.

«Η πολιτική πενθεί τον Ακη Κλεάνθους» είναι ο κύριος τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αλήθειας» με την εφημερίδα να γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο πρώην Υπουργός Παιδείας «πέθανε από έμφραγμα ενώ καθόταν σε καφετέρια» και να παρουσιάζει την τελευταία φωτογραφία του εκλιπόντος σε καφενείο του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας την περασμένη Κυριακή. Σε άλλη είδηση της η «Αλήθεια» κάνει λόγο για συνάντηση σήμερα του Υπουργού Εμπορίου με αντιπροσωπεία της Shell, συνάντηση η οποία, κατά την εφημερίδα, σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το εικοσαετές συμβόλαιο σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ανταρσία ‘βουλευτών’ ρίχνει την ‘κυβέρνηση’» γράφει στο κύριο της θέμα ότι «σε βαθιά πολιτική κρίση εισέρχεται το ψευδοκράτος» με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την κρίση που ξέσπασε εντός του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Ενότητας με οχτώ λεγόμενους βουλευτές του κόμματος να αποστατούν επειδή δεν έλαβαν «υπουργικούς» θώκους. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα κάνει λόγο για 250.000 αυγά τα οποία καταστρέφονται λόγω σαλμονέλας την ώρα που συνεχίζονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό μολυσμένων αυγών.

Με τίτλο «Αγριος καβγάς για τα περί ‘πολιτικής δολοφονίας’» κυκλοφορεί σήμερα «η Σημερινή» κάνοντας λόγο στο κύριο της θέμα για «πυρ ομαδόν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας» από την αντιπολίτευση αλλά και το ΔΗΚΟ με αφορμή τις αιτιάσεις του περί ‘πολιτικής δολοφονίας του Προέδρου’ με το ΑΚΕΛ, όπως προσθέτει η εφημερίδα, να ισχυρίζεται ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει. Αλλού «η Σημερινή» γράφει ότι η Κυβέρνηση βλέπει ως ένεση στα δημόσια οικονομικά τη φορολογία των καταθέσεων με το Διοικητή ωστόσο της Κεντρικής Τράπεζας να έχει εντελώς αντίθετη γνώμη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νέα φορολογία θα δώσει στα κρατικά ταμεία 120 εκ. ευρώ για δυο χρόνια.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σοκ στην πολιτική ζωή – πάγωσαν οι πάντες από τον αιφνίδιο θάνατο Ακη Κλεάνθους» γράφει ότι η έντονη προεκλογική ζωή πάγωσε ξαφνικά χτες το μεσημέρι στο άκουσμα του θανάτου του Ακη Κλεάνθους, ενός από τους ποιο αγαπητούς πολιτικούς, που τα τελευταία χρόνια ξεχώρισε για το ήθος και τη διαλεκτικότητα του. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ ο οποίος «θέτει δια προειδοποιήσεως ένα δίλημμα προς τα εμπλεκόμενα με το Κυπριακό μέρη, ότι είτε θα αποδεχτούν διζωνική ομοσπονδία είτε θα πέσει η αυλαία για το Κυπριακό χωρίς να υπάρξουν δυνατότητες για επανένωση της Κύπρου.

«Πενθεί το ΔΗΚΟ» είναι ο κύριος τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Χαραυγής» με την εφημερίδα να κάνει στο κύριο της θέμα λόγο για καθολική συγκίνηση για τον αδόκητο θάνατο του Ακη Κλεάνθους που συγκλόνισε το παγκύπριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα η κηδεία του Ακη Κλεάνθους θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, ενώ στο ΔΗΚΟ, το οποίο κήρυξε τριήμερο πένθος, άνοιξε από χτες βιβλίο συλλυπητηρίων. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για τρία νέα κυπριακά προξενεία στη Ρωσία, συγκεκριμένα στις πόλεις Γιεκατερινμπούργκ στα Ουράλια, Σαμάρα στο Βόλγα και Κράσνονταρ στη Νότια Ρωσία. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, την κυβερνητική απόφαση για την έναρξη λειτουργίας των τριών νέων Γενικών Προξενείων υπέγραψε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αγγλόγλωσση τέλος Cyprus Mail υπό τον τίτλο «Σοκ από το θάνατο του δυνατού άντρα του ΔΗΚΟ» αναφέρεται και αυτή με τη σειρά της στον αιφνίδιο θάνατο του πρώην Υπουργού Παιδείας Ακη Κλεάνθους, ο οποίος απεβίωσε χτες σε ηλικία 47 ετών. Σε άλλο θέμα στις εσωτερικές τις σελίδες, η εφημερίδα γράφει ότι η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Ryanair δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο Πάφου σε μεταγενέστερο χρόνο εντός του 2011 εισάγοντας μάλιστα νέους προορισμούς.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου