Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/4/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/4/2011

Οι χθεσινές δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη για την οικονομία και τις επικρίσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό του Μ. Κλείτου στο ΔΣ της Τράπεζας, είναι το κυρίαρχο θέμα στον σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με το θέμα της ασφάλειας πτήσεων σε συνδυασμό με τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, το οποίο ανέκυψε από διεθνές συνέδριο στη Λευκωσία για την ασφάλεια πτήσεων.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αλλάξτε πορεία…», γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για την κυπριακή οικονομία, «τονίζοντας ότι επιβάλλεται ριζική αλλαγή πορείας και υποδεικνύοντας ότι τα περιθώρια πλέον στενεύουν επικίνδυνα». Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος θα έχει γύρο συναντήσεων με αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου για την ενέργεια στις ΗΠΑ.

Ο «Πολίτης», κάτω από τον τίτλο «Καμπάνες Ορφανίδη», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκε έντονα επικριτικός έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον διορισμό του Μ. Κλείτου στο ΔΣ της Κεντρικής, κάνοντας λόγο για πλήγμα στην αξιοπιστία της τράπεζας. Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για μελέτη της κατάστασης που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί άτυπη σύνοδος στη Λευκωσία, παρουσία των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας, Μάλτας και Βουλγαρίας.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Αστραψε και βρόντηξε κατά Χριστόφια ο Αθανάσιος Ορφανίδης», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο κ. Ορφανίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έγινε μεταφορά δαπανών από το 2010 στο 2011, για να εμφανιστεί μειωμένο το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ εξέφρασε την έκπληξη του για το 5,3% τη στιγμή που όλοι μιλούσαν για έλλειμμα πάνω από 6%. Αλλού, γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αποδέσμευσε κονδύλι 25 εκ. δολαρίων για να δοθεί ως βοήθεια προς τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης.

Ο «Φιλελεύθερος», στο κύριο θέμα με τίτλο «Φόρμουλα για Τύμπου», γράφει ότι στο επίκεντρο διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια πτήσεων βρέθηκε η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Γράφει επίσης, ότι ο ΓΓ του ICAO Ρέιμοντ Μπέντζαμιν είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος «κατέθεσε πρόταση για ‘τεχνική επίλυση του προβλήματος’ χωρίς να επηρεάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας». Αλλού, γράφει ότι περισσότεροι από 2.000 οδηγοί περιμένουν εδώ και δέκα μήνες το Υπουργείο Συγκοινωνιών για να προχωρήσει σε εξετάσεις για επαγγελματικές άδειες.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Ενδυνάμωση των προσπαθειών για λύση», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε σκληρή μάχη για την Κύπρο και τον λαό τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στο Κυπριακό και την οικονομία. Αλλού, γράφει για τον απολογισμό της τριετίας από την Υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, και αναφέρει ότι οι βασικοί άξονες του Υπουργείου είναι στήριξη της απασχόλησης και ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, σημειώνοντας παράλληλα ότι τυχόν καθυστερήσεις θα την θέσουν σε κίνδυνο. Αλλού, γράφει για τον αυριανό γάμο του Πρίγκιπα Γουίλλιαμ και της Κέητ Μίτλετον και τις πυρετώδεις προετοιμασίες.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου