Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/4/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/4/2011

Η επίσκεψη του Λίβυου ΥΠΕΞ στην Κύπρο, το δείπνο του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου απόψε, το προς ψήφιση νομοσχέδιο για τις πολλαπλές συντάξεις και η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος σταθερότητας είναι μερικά από τα θέματα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Επίσης προβάλλονται το θέμα που θέτει ο ΔΗΣΥ εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει ή όχι το μισθό του στο ΑΚΕΛ καθώς και η εκδήλωση του ΑΚΕΛ στη Σκαρίνου όπου είχε γίνει η ιδρυτική συνέλευση για την ίδρυση του κόμματος 70 χρόνια πριν.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο ”Ποιός πληρώνει τον Πρόεδρο; Το κράτος ή το κόμμα” γράφει ότι ο ΔΗΣΥ θέτει θέμα και αναμένει απαντήσεις, καθώς η κυβέρνηση παραδέχθηκε χθες ότι τα μέλη του ΑΚΕΛ που κατέχουν πολιτειακά αξιώματα δίνουν ολόκληρο το μισθό τους στο κόμμα και λαμβάνουν μισθό από το ΑΚΕΛ ενώ ”για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τηρήθηκε σιγή”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οικιστική περιοχή στη Μονή μετατρέπεται σε βιοτεχνική ζώνη και έτσι ναυαγούν τα σχέδια κυπριακής εταιρείας για ανάπτυξη ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο ”Σήμερα κρίνεται η αξιοπιστία τους” γράφει ότι η Βουλή αποφασίζει σήμερα, τελευταία συνεδρία της παρούσας Ολομέλειας, ”για τους πρίγκιπες των συντάξεων” και αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών αναφορικά με το νομοσχέδιο για την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κηδεία του πρώην Υπουργού Παιδείας και γράφει πως το ΔΗΚΟ θα προωθήσει σήμερα πρόταση νόμου ώστε να παραμείνει κενή η θέση 9 στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας, προς τιμή του Ακη Κλεάνθους.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο ”Χωρίς μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας πάμε στην ΕΕ” γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε χθες το νέο πρόγραμμα σταθερότητας, που στηρίζεται σε συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής, η οποία ”μειώνει το έλλειμα και σταθεροποιεί το δημόσιο χρέος”. Σε άλλο θέμα γράφει για φαγητά – δηλητήριο και συγκεκριμένα στα αβγά και στο σολωμό που εντοπίστηκαν μολυσμένα με σαλμονέλα και λιστέρια αντίστοιχα, και αποσύρθηκαν.

Ο «Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο ”Δείπνο με μενού Ντάουνερ” αναφέρεται στο αποψινό δείπνο των δύο ηγετών με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ και γράφει ότι τα ΗΕ θέλουν συζήτηση όλων των κεφαλαίων μέχρι τον Ιούνιο, ενώ η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για την απογραφή πληθυσμού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αγωγή 350 χιλιάδων ευρώ που καταχωρήθηκε εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας από ιδιοκτήτρια οικίας για απώλεια ενοικίων από την κατοικία της που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη.

Η «Χαραυγή» σε ολόκληρο το πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση του ΑΚΕΛ για τα 85χρονα του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ και τα 70 χρόνια από τη Συνέλευση στη Σκαρίνου. Στην εκδήλωση παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε από την ΕΕ πιέσεις προς την Τουρκία στην ομιλία του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λευκωσία, ο οποίος κάλεσε τους δύο ηγέτες να βρουν κοινό έδαφος.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο ”Φθάνει ο Λίβυος Υπουργός” για επίσκεψη έκπληξη στην Κύπρο από το ΥΠΕΞ της Λιβύης που ανακοινώθηκε μόλις 3 ώρες πριν την άφιξη του Αμπντελατί Ομπέϊντι. Οι κυπριακές αρχές, προστίθεται, δεν αναφέρθηκαν στις λεπτομέριες της επίσκεψης παρά μόνο ότι ο Λίβυος ΥΠΕΞ θα συναντήσει τον εδώ ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε έκθεση που αμφισβητεί την ισχύ της Συνθήκης Εγγυήσεων στην Κύπρο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου