Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/4/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/4/2011

Το Κυπριακό, η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και οι παρατυπίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κυπριακή οικονομία, οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο θέμα αυτό και οι θέσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς και η χθεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Η ”Αλήθεια” γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ”Από τον παππού στον… εγγονό”, ότι η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου επέδωσε χθες στα κόμματα την ετήσια έκθεση που είχε ετοιμάσει η προκάτοχός της Ηλιάνα Νικολάου και στην οποία καταγγέλλει την ”ευνοιοκρατία και την πελατειακού τύπου συναλλαγή” σε προσλήψεις στους Δήμους και στα Κοινοτικά Συμβούλια και εισηγείται μέτρα για εξάλειψη του φαινομένου. Αλλού γράφει ότι, μετά από εισήγηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Σωκράτη Χάσικου, η Ελλάδα, διά του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνου Βρετού, που είναι και Πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ο ”Πολίτης”, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ”Βόλεψε να βολέψουμε σε δήμους – κοινότητες”, γράφει πως ολοένα και πιο σαθρές γίνονται οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού σε δήμους και κοινότητες και ότι, από τις 14 εκθέσεις, που ετοιμάσθηκαν από την Επίτροπο Διοικήσεως τον Δεκέμβριο του 2010, οι 6 αφορούσαν παράπονα για τέτοιες προσλήψεις, ”στις οποίες αποδεδειγμένα κυριαρχεί η ευνοιοκρατία και οι πελατειακού τύπου συναλλαγές”. Αλλού γράφει για το ”μαρτύριο”, που πέρασαν χθες χιλιάδες οδηγοί στον δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού, όπου για ώρες έμειναν ”κολλημένοι” στην κίνηση, εξ αιτίας τροχαίων ατυχημάτων σε διάφορα σημεία του δρόμου.

”Η Σημερινή”, με τον τίτλο ”Στο μάτι του κυκλώνα η Κυβέρνηση για την οικονομία”, γράφει στο κύριο θέμα ότι σε κλίμα έντασης συζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των Τραπεζών, με τον Διοικητή της ΚΤ, Αθανάσιο Ορφανίδη, να εκφράζει την ανησυχία του για τις συνέπειες από την αδυναμία της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Σχολιάζοντας αργότερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπός Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι ναι μεν δεν είναι όλα ρόδινα στην οικονομία, αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγεί σε μηδενισμό των όσων κάνει η Κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ θα συναντηθούν την Πέμπτη με τον Πρόεδρο Χριστόφια για το συνταξιοδοτικό και το κρατικό μισθολόγιο.

”Ο Φιλελεύθερος”, κάτω από τον τίτλο ”Καμπανάκι στους πολιτικούς”, γράφει στο κύριο θέμα πως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RAI Consultans, η οποία διενεργήθηκε για τον ”Φιλελεύθερο” και τον τηλεοπτικό σταθμό ”Μέγκα”, οι πολίτες, σε μεγάλο βαθμό, δεν εμπιστεύονται τα κόμματα και τους πολιτικούς και η στάση αυτή διατυπώνεται τόσο έναντι της Κυβέρνησης όσο και της Αντιπολίτευσης, για τους χειρισμούς τους στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Αλλού γράφει ότι τα κατεχόμενα συντηρούν το έθιμο των κροτίδων, ότι από εκεί στέλλονται στις ελεύθερες περιοχές και καταλήγουν σε παιδικά χέρια με άμεσο κίνδυνο ακρωτηριασμού και ότι έχουν εντοπισθεί και κατασχεθεί εφέτος 16.293 κροτίδες, από τις οποίες το 90% είναι τουρκικής προελεύσεως.

Η ”Χαραυγή” γράφει στο κύριό της θέμα υπό τον τίτλο ”Η λύση δεν είναι σύνθημα κενό”, ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, παρουσίασε χθες τις θέσεις του κόμματός του στο Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της Κύπρου και του λαού της και διαμηνύοντας πως μόνον με δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, λειτουργική και βιώσιμη λύση, θα υπάρξει μόνιμη και σταθερή ειρήνη στον τόπο. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και ότι παραχωρήθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη, χθες άλλα 110 πιστοποιητικά μίσθωσης σε δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν στον Οικισμό Στέγασης στα Κούκλια.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ”Cyprus Mail”, με τον τίτλο ”Βρέθηκαν ένοχοι οι άρπαγες της σορού”, γράφει στο κύριο θέμα της πως η δίκη για τα λείψανα του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, φθάνει στο τέλος της και ότι χθες το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ανακοίνωσε την ενοχή του ήδη καταδικασμένου για βιασμό και φόνο Αντώνη Προκοπίου Κίτα, του αδελφού του, Μάμα, καθώς και του Ινδού Σαρμπίτ Σινγκ για την κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου, αδίκημα που διεπράχθη τον Δεκέμβριο του 2009. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η εθνικιστική οργάνωση ΕΛΑΜ ισχυρίσθηκε χθες ότι μέλη της υπήρξαν θύματα κρατικής παρενόχλησης, όταν έξι από αυτούς κατηγορήθηκαν για προσβολή του Προέδρου Χριστόφια στη διάρκεια του τρισαγίου στα Φυλακισμένα Μνήματα για τους ήρωες της ΕΟΚΑ 55-59.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου