Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/4/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/4/2011

Η κυπριακή οικονομία και η νέα υποβάθμιση της είναι κύριο θέμα στο σημερινό Τύπο, ο οποίος προβάλλει και τα τεκταινόμενα στη Βουλή όσον αφορά τη συζήτηση για το τζόγο, το νομοσχέδιο για τους πολυσυνταξιούχους, και καταγγελίες για πληρωμένες εκπομπές υποψηφίων. Μεταξύ άλλων ο Τύπος ασχολείται επίσης με την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου, το Κυπριακό, τη συνέχιση της δίκης για το φόνο Αντη Χατζηκωστή καθώς και με τις βουλευτικές εκλογές.

Η «Αλήθεια» προβάλλει τα τεκταινόμενα χθες στη Βουλή στο κύριο θέμα της με τίτλο «Ζούγκλα!…» και αναφέρεται σε «συνταρακτικές καταγγελίες χθες στη Βουλή» όσον αφορά πληρωμένες εκπομπές υποψηφίων ενώ κάνει λόγο για «πολιορκία βουλευτών για τον τζόγο» και για «φακελώματα δημοσιογράφων στο ΡΙΚ». Αλλού γράφει ότι φουντώνει η σύγκρουση για την οικονομία.

Ο «Πολίτης», με κύριο τίτλο «Οποιου δεν συμφέρει να πάει στο σπίτι του» αναφέρεται σε τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τους πολυσυνταξιούχους που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Οσον αφορά στην ηθική πτυχή του θέματος, γράφει, «υπέδειξε ότι εκείνος ο οποίος νομίζει ότι δεν του συμφέρει να πάει στο σπίτι του», προσθέτοντας ότι «κανένας δεν υποχρεώνει κάποιον αν είναι βουλευτής ή υπουργός ή οτιδήποτε άλλο». Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών είναι αισιόδοξος για την πολεοδομική αμνηστία και ότι θα γίνουν ενημερωτικά σεμινάρια για τους λειτουργούς, τις Τοπικές Αρχές αλλά και ιδιώτες μελετητές.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αυξηση Επιτοκίων γονατίζει κι άλλο τα νοικοκυριά». Γράφει ότι «η νέα απρόσμενη υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poors θα φορτώσει στις πλάτες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων άλλα 225 εκ. ευρώ, υπό τη μορφή δανειστικών επιτοκίων». Αναφέρει επίσης ότι ο Υπουργός Οικονομικών επιρρίπτει την ευθύνη για την υποβάθμιση στις τράπεζες και έμμεσα στον Διοικητή της Κεντρικής. Αλλού γράφει για τη συνέχιση της δίκης για το φόνο του Αντη Χατζηκωστή και αναφέρεται στις προσπάθειες της Ελενας Σκορδέλλη να εξασφαλίσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Τηλεόρασης Σίγμα και του αδελφού της να εκπροσωπηθεί στο Δ.Σ. της εταιρείας.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το πρωτοσέλιδό του με τίτλο «Ο τζόγος έπληξε τη Βουλή». Γράφει ότι «πρωτοφανής κόντρα ξέσπασε χθες στη Βουλή μεταξύ βουλευτών με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου που απαγορεύει τον ηλεκτρονικό τζόγο», προσθέτοντας ότι «μέχρι και λόγος για συμφέροντα εκ μέρους βουλευτών έγινε, χρειάστηκε να διακοπεί η συζήτηση για να τα πουν μόνοι τους οι βουλευτές, ενώ στο τέλος είχαμε και αποχωρήσεις και διαφωνούντες». Αλλού γράφει για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου αναφέροντας ότι «πενήντα έξι χρόνια μετά οι σελίδες του έπους του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για απελευθέρωση και ένωση με την Ελλάδα, φανερώνουν πτυχές του ψυχικού μεγαλείου των αγωνιστών, που μέχρι σήμερα φαίνονται απίστευτες, υπεράνθρωπες».

Η «Χαραυγή», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Παρερμηνεύουν την έκθεση S&P» γράφει ότι «σκόπιμα οι διάφοροι πολιτικοί αποκρύπτουν ότι ο λόγος της υποβάθμισης είναι η έκθεση των τραπεζών στην ελληνική οικονομία», προσθέτοντας ότι «για το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα και την έκθεσή του στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση δεν είχε καμιά αρμοδιότητα καθότι η εποπτεία είναι αποκλειστικό θέμα της Κεντρικής Τράπεζας». Αλλού αναφέρεται στο Κυπριακό γράφοντας ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ συνάντηση ενώ προσθέτει ότι «στα Ηνωμένη Εθνη λέγεται πως η συνάντηση του ΓΓ με Πρόεδρο Χριστόφια και Τ/κ ηγέτη μπορεί να αφεθεί για τον Ιούνιο».

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο της θέμα «Θα σταματήσουμε ν’ αξιολογούμε χώρες υπό κίνδυνο» και αναφέρεται σε απειλές των οίκων αξιολογήσεων προς αυτό το σκοπό αν η ΕΕ προχωρήσει με σχέδια να καταστήσει τους οίκους νομικά υπεύθυνους για λανθασμένες υποβαθμίσεις. Αλλού, αναφέρεται σε μια ομάδα ηλικιωμένων Βρετανών που διαμένουν στα κατεχόμενα κοντά στην Κερύνεια στους οποίους θα γίνει έξωση από τα σπίτια τους επειδή ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης που τους τα πούλησε υποθήκευσε τη γη και δεν πλήρωνε τις δόσεις του, ενώ εκτιμάται ότι ο ίδιος έχει διαφύγει στην Τουρκία.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly» τιτλοφορεί το κύριο θέμα «Υποβάθμιση της συμφοράς» αναφέρεται στην υπεράσπιση εκ μέρους του κράτους της κατάστασης της οικονομίας γράφοντας ότι ο Χαρίλαος Σταυράκης επιχειρηματολόγησε ότι η Κυβέρνηση οδήγησε το νησί εκτός κρίσης με συντηρητικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2011. Αλλού, γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Συρίας και ΕΕ ενημέρωσε Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις θέσεις του Σύρου Προέδρου όσον αφορά την πολιτική κατάσταση τη χώρα του.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» στο πρωτοσέλιδό του με τίτλο «Η αποχή βοηθά το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ» αναφέρεται σε άρθρο «έγκριτου αναλυτή ερευνών, Δρα Νάσιου Ορεινού» το οποίο «καταδεικνύει ότι η αναμενόμενη αποχή στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, θα βοηθήσει τα μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, ενώ αντίθετα θα πλήξει τα μικρότερα κόμματα». Αλλού, γράφει ότι στο σκοτάδι βρίσκονται πολιτική ηγεσία και λαός για τις εξελίξεις στο περιουσιακό και στο θέμα απογραφής.

Ο «Αντίλογος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Κραυγή Αγωνίας» και γράφει ότι «χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αυτοεδργοδοτούμενοι υψώνουν τη φωνή τους και ζητούν άμεση προώθηση βασικών προβλημάτων τους». Αλλού, γράφει για τις Βουλευτικής Εκλογές αναφέροντας ότι γύρω στις 10 το βράδυ θα ξέρουμε τα τελικά αποτελέσματα.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη», κάτω από τον κύριο τίτλο «Εισβολή ΕΛΑΜ στα σχολεία!» γράφει για «λογότυπο της αντιδραστικής οργάνωσης σε φωτογραφική σύνθεση με το Γρηγόρη Αυξεντίου» και κάνει λόγο για «δυσφορία δημοκρατικών εκπαιδευτικών». Αλλού, γράφει ότι η ομιλία του Γιώργου Κολοκασίδη εναντίον της επιδιωκόμενης λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας έγινε με εντολές του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου.

De Siris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου