Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/4/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/4/2011

Οι προετοιμασίες για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, η μείωση του δημόσιου ελλείμματος και η αύξηση του δημόσιου χρέους, η αντιπαράθεση ΑΚΕΛ –ΕΥΡΩΚΟ με αφορμή την προσπάθεια κάποιων να κάψουν ελληνικές σημαίες και η κατάσταση στη Συρία είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Εγιναν άφαντοι οι τρεις φάκελοι», γράφει ότι άφαντοι είναι οι φάκελοι των τριών από τις τέσσερεις αποτυχημένες ή στημένες επιχειρήσεις που οργάνωσε η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών με σκοπό την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων εξαρτησιογόνων ουσιών και τη σύλληψη των υπόπτων εμπόρων. Γράφει, επίσης, ότι αύξηση του δημόσιου χρέους 2,8%, και υποχώρηση του δημόσιου ελλείμματος κατά 0,7%, καταγράφηκε στην Κύπρο το 2010.

Ο «Πολίτης», με κύριο τίτλο «Προεδρία λιτότητας θα κάνει η Κύπρος», γράφει ότι την αποφυγή υπερβολικών δαπανών σε αχρείαστες εκδηλώσεις και συνεδρίες στην Κύπρο επιθυμεί η Κυβέρνηση, προσανατολιζόμενη στο στόχο της πραγματοποίησης μιας ουσιώδους Ευρωπαϊκής Προεδρίας. Γράφει, επίσης, ότι πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στο ΑΚΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ με αφορμή την προσπάθεια κάποιων να κάψουν ελληνικές σημαίες στη λαμπρατζιά κοντά στη ΠΕΟ.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Αργός θάνατος στην Κύπρο μέσω Ιντερνετ», γράφει ότι θραύση κάνουν τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νέους, εξαρτησιογόνες ουσίες που εισάγονται με παραγγελίες μέσω Ιντερνετ, χωρίς να περάσουν από τελωνειακούς ή άλλους ελέγχους. Αναφέρεται στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αν δεν ήταν οι Ρώσοι, η αγορά σήμερα θα ήταν νεκρή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του διευθυντή πωλήσεων της Buysell Κύπρου.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Παιγνίδι με την Τύμπου», γράφει ότι με προφανή στόχο τη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, η Αγκυρα προωθεί πρόταση για πολυμερή διάσκεψη για την επικοινωνία των κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Τουρκίας–Κύπρου, απαιτώντας όπως σε αυτή μετάσχει και το ψευδοκράτος. Γράφει, επίσης, ότι τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση κρεοπώλες και υπεραγορές λόγω της αυξημένης καταναλωτικής κίνησης που παρατηρήθηκε ειδικά τις τελευταίες μέρες πριν από το Πάσχα.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Αναδεικνύεται η κοινωνική διάσταση της ΕΕ», γράφει ότι τη σφραγίδα της στα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη στην ΕΕ φιλοδοξεί να θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Γράφει, επίσης, ότι την εκτίμηση πως ο Τ/κ ηγέτης, με κανένα τρόπο δεν μπορεί να υποσκάψει και να δυσφημίσει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή έκκληση να σταματήσει η βία στη Συρία», γράφει ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάλεσαν χθες τη Συρία να τερματίσει τη βία μετά που ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είχε στείλει τανκς για να καταστείλει εξέγερση στην πόλη της Deraa. Γράφει, επίσης, ότι η εβδομάδα του Πάσχα αποδείχτηκε εφιάλτης για κάποιους, με την Αστυνομία να υποστηρίζει ότι φέτος κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση σε σχέση με τις λαμπρατζιές.

Η εβδομαδιαία “Financial Mirror υπό τον ολοσέλιδο τίτλο «Ο πόλεμος της Κεντρικής Τράπεζας αναζωπυρώθηκε», γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ξανάνοιξε τη συζήτηση αναφορικά με την ανεξαρτησία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του εποπτικού του ρόλου επί των τραπεζών στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι άλμα σημείωσε χθες το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ισπανίας με τις αγορές της ευρωζώνης να εξακολουθούν να ανησυχούν για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου