Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/4/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/4/2011

Η αιτία που προκάλεσε τον πρόωρο θάνατο του πρώην Υπουργού Παιδείας Ακη Κλεάνθους και η τέλεση σήμερα της κηδείας του, οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη για την κυπριακή οικονομία με αφορμή τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κυπριακή οικονομία και η αντιπαράθεση μεταξύ του εκπροσώπου Τύπου του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Ανδρέα Συμεού με τον Αρχηγό Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο “Υπουργοί και αξιωματούχοι έμμισθοι ΑΚΕΛ», επικαλείται πηγή που μίλησε στην εφημερίδα σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους όπως και ο Χρίστος Χριστοφίδης και ο Νίκος Μούδουρος, καταθέτουν το μισθό τους στο κόμμα και πληρώνονται με βάση το μισθολόγιο του ΑΚΕΛ Γράφει, επίσης, ότι η ένταξη του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου στην ΠΑΣΥΔΥ οδήγησε τη συντεχνία να εμπλακεί στην αντιπαράθεση του εκπροσώπου Τύπου του Συνδέσμου Ανδρέα Συμεού με τον Αρχηγό Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου.

Ο «Πολίτης», με κύριο τίτλο «Φάγαμε μολυσμένα με σαλμονέλα αβγά» γράφει ότι παρά τρίχα φαίνεται πως αποφεύχθηκε ένα μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο, μεγαλύτερο ακόμη και από αυτό με τις αφλατοξίνες, αφού η ανθρώπινη υγεία διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο από τις 100 χιλιάδες αβγά, μολυσμένα με σαλμονέλα, τα οποία διατέθηκαν στην αγορά. Γράφει, επίσης, ότι «έμφραγμα του μυοκαρδίου επί παλαιού εδάφους», δηλαδή έμφραγμα που ήρθε να προστεθεί σε καρδιακό επεισόδιο που υπέστη πριν από τουλάχιστον έξι μήνες, ήταν η αιτία που προκάλεσε τον πρόωρο θάνατο του Ακη Κλεάνθους.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Αισιοδοξία αλλά και νέο δάνειο 20 εκατομμυρίων», γράφει ότι ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία ερμηνεύει ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο World Economic Outlook για το 2011. Αλλού αναφέρει ότι μετά από πολύωρες συζητήσεις επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου, που ρυθμίζει το ηλεκτρονικό στοίχημα, κυκλοφόρησε χθες το απόγευμα η έκθεση των τριών Επιτροπών της Βουλής που επεξεργάστηκαν το θέμα, το οποίο τελικά αποφασίστηκε να εξεταστεί από τη νέα Βουλή.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Επιτόκια σε ιστορικό ρεκόρ» γράφει ότι κάθε προηγούμενο έσπασε το επιτόκιο του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου που χθες έφτασε στο ιστορικό 6,21%, προσθέτοντας ότι η άνοδος αποτυπώνει τις ανησυχίες των διεθνών επενδυτών για την κυπριακή οικονομία μετά τις υποβαθμίσεις που δέχθηκε και τη διασύνδεση της με την ελληνική οικονομία. Γράφει, επίσης, ότι δραστικές αλλαγές θα βιώσουν τον προσεχή Σεπτέμβρη οι μαθητές του Δημοτικού, αλλά και οι δάσκαλοι, με την εισαγωγή νέων μαθημάτων και τις αυξομειώσεις στις ώρες διδασκαλίας ή αλλιώς με την εφαρμογή του νέου ωρολογίου προγράμματος.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Σε τροχιά ανάπτυξης η κυπριακή οικονομία», γράφει ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις κυπριακή οικονομία συνιστούν «ράπισμα» σε όσους προσπαθούν να φορτώσουν στην Κυβέρνηση τα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια οικονομικά, αλλά και στις επικρίσεις που εκτοξεύονται καθημερινά και θέλουν την οικονομία να «βουλιάζει λόγω κακών χειρισμών». Αλλού αναφέρει ότι στις 1930, στο χώρο όπου έγινε η πρώτη συνέλευση για την ίδρυση του ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 85 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚ και τα 70 χρόνια από την δημιουργία του ΑΚΕΛ πραγματοποιείται εκδήλωση..

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail υπό τον τίτλο «Στο υψηλότερο επίπεδο η πυρηνική κρίση» γράφει ότι οι αρχές της Ιαπωνίας αναβάθμισαν στο υψηλότερο επίπεδο τη σοβαρότητα της πυρηνικής κρίσης στο σταθμό της Φουκουσίμα, αξιολογώντας την πλέον ως ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη με τις οποίες χαρακτηρίζει ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την κυπριακή οικονομία.

Η εβδομαδιαία Financial Mirror υπό τον ολοσέλιδο τίτλο «Είναι έτοιμες οι κυπριακές τράπεζες για τα ευρωπαϊκά stress tests;” γράφει ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις της εφημερίδας οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν εντός των κανόνων της Βασιλείας (BASEL II) ακόμα και με περικοπή του 50% του ελληνικού δημόσιου χρέους αλλά θα πέσουν κάτω από το αυστηρό επίπεδο που έχει τεθεί για τα ευρωπαϊκά stress tests. Γράφει, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν χθες Τρίτη τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησή τους σε ένα μήνα χθες Τρίτη.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου