Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/4/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/4/2011

Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Χριστόφια – Παπανδρέου, η αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού, ο χειρισμός του Κυπριακού από τον Πρόεδρο Χριστόφια, η κρίση στην Αίγυπτο και η αποχώρηση από τη χώρα προσωπικού των ΗΕ που καταφθάνει στην Κύπρο και η προσφυγή της Εκκλησίας της Κύπρου στο ΕΔΑΔ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Με αλχημείες μείωσαν το έλλειμμα», γράφει ότι «με λογιστικές αλχημείες τύπου ‘greek statistics’, μεταφέροντας τις δαπάνες του 2010 στο 2011 και με δανεισμό από ταμεία που ποτέ πριν δεν είχε δανειστεί το κράτος, το Υπουργείο οικονομικών μείωσε το έλλειμμα, και ωραιοποίησε την εικόνα της κυπριακής οικονομίας», σύμφωνα με αποκαλύψεις των βουλευτών Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου. Σε άλλο θέμα με την ένδειξη «Τα πέντε στοιχεία Κασίνη στη ΔΕΦΑ» αναφέρει ότι η Κύπρος είναι δυνατό να μετατραπεί σε κέντρο προμήθειας φυσικού αερίου της Κεντρικής Ευρώπης και να μπει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

«Μεγάλη Παρασκευή για το Κάιρο» είναι το πρωτοσέλιδο του «Πολίτη». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γκαμάλ Μουμπάρακ δε θα διεκδικήσει την εξουσία, υποσχέθηκε ο Αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν, ενώ, τόσο ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, όσο και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, απέρριψαν το ενδεχόμενο συνομιλιών αν δεν παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ. Αλλού γράφει ότι ελλείψει ΓεΣΥ, 200.000 Κύπριοι αποκλείονται από την κοινοτική οδηγία για υγειονομική περίθαλψη Ευρωπαίων σε άλλο κράτος μέλος.

Με τον τίτλο «Ενεργειακό δόγμα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας» η «Σημερινή» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στη χθεσινή συνάντηση Χριστόφια – Παπανδρέου κατά την οποία λήφθηκαν αποφάσεις για συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα ενέργειας με στόχο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ τους και τους αγωγούς που θα μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η εφημερίδα αλλού αναφέρει πως στις 15 του μηνός έρχονται στην Κύπρο οι άνθρωποι της Noble Energy για να ενημερώσουν την Κυβέρνηση πότε θα αρχίσουν τις γεωτρήσεις.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Νάρκες στην οικονομία», αναφέροντας ότι η άνοδος του αριθμού των ανέργων στις 28.914, η άνοδος του πληθωρισμού στο 2,8% αλλά και αύξηση των επιτοκίων, στο 2,38% για τα στεγαστικά και 3,14% για τα επιχειρηματικά δάνεια, συνιστούν εκρηκτικό μείγμα για την οικονομία. Αλλού γράφει για το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών κάνοντας λόγο για πώληση 609 εκατ. τετραγωνικών μέτρων τ/κ γης, από το 1974 και εντεύθεν. Εκτιμάται δε ότι στις ελεύθερες περιοχές πουλήθηκαν τουρκοκυπριακά ακίνητα που αντιστοιχούν στο 6,5 τοις χιλίοις του συνολικού εμβαδού των τ/κ περιουσιών.

«Η μπάλα στην Τουρκία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι Κύπρος και Ελλάδα συμφωνούν ότι το βάρος της απόδειξης βούλησης για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό ανήκει στην Τουρκία και τους Τ/κ, και καλούν την άλλη πλευρά να προσέλθει με εποικοδομητικό πνεύμα και πραγματική βούληση για να καταστεί ο στόχος αυτός εφικτός. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι 600 περίπου δείγματα αίματος δεν φυγοκεντρήθηκαν, λόγω έλλειψης προσωπικού στο εργαστήρι Ραδιοϊσοτόπων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με αποτέλεσμα να καταστραφούν, ενώ ανυποψίαστοι ασθενείς αναμένουν τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον τίτλο «Μουμπάρακ: θα επικρατήσει χάος αν παραιτηθώ σήμερα», σε δήλωση του Αιγύπτιου Προέδρου ότι επιθυμεί να παραιτηθεί αλλά φοβάται ότι η παραίτησή του θα φέρει χάος στην Αίγυπτο, καθώς οι διαδηλωτές που επιθυμούν την παραίτησή του μετά από 30 χρόνια στην εξουσία, συγκρούονται με τους υποστηρικτές του στους δρόμους του Καίρου. Αλλού αναφέρει ότι καταφθάνει στην Κύπρο από την Αίγυπτο προσωπικό των ΗΕ, καθώς ο Οργανισμός αποφάσισε να απομακρύνει από τη χώρα το προσωπικό του, αφήνοντας μόνο τους πολύ σημαντικούς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Στο έλεος του εμφυλίου», αναφέροντας ότι η ηγέτιδα χώρα του Αραβικού κόσμου εισήλθε τις τελευταίες ημέρες σε μια από τις κρισιμότερες καμπές της ιστορίας της με τον εμφύλιο πόλεμο να πλανάται πια κάτω από τον ουρανό της και την ανθρωπότητα να παρακολουθεί ξαφνιασμένη για τις τόσο ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις στη χώρα. Καθοριστική ημέρα των εξελίξεων η σημερινή, αναφέρει η εφημερίδα. Αλλού προβάλει το πολιτικό συνέδριο του ΔΗΣΥ που πραγματοποιείται αύριο στη Λευκωσία και αποτελεί επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος για τις βουλευτικές του Μαΐου.

«Ερωτηματικά από την κίνηση στο ΕΔΑΔ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Γνώμη». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι προκαλεί ερωτηματικά η Εκκλησιαστική προσφυγή στο ΕΔΑΔ, η οποία, κατά την εφημερίδα, έδωσε την ευκαιρία με νέα απόφασή του το ΕΔΑΔ να επαναβεβαιώσει την αναγνώριση της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων του ψευδοκράτους, αλλά και του λεγόμενου ανωτάτου δικαστηρίου αυτή τη φορά του παράνομου καθεστώτος. Αλλού γράφει ότι οι εργασίες για την ανέγερση του νέου Κρατικού Θεάτρου οδεύουν προς ολοκλήρωση με συνολικό κόστος 20,5 εκ. ευρώ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Αμείλικτα Ερωτήματα». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει παρεξηγημένη αντίληψη ως προς τα όρια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του σχετικά με το χειρισμό του Εθνικού θέματος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι αμφίρροπη θα είναι η μάχη για την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Σε ρευστές συμμαχίες και απρόβλεπτους συσχετισμούς δυνάμεων αναφέρεται το δημοσίευμα.

«Ασφαλές καταφύγιο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εβδομαδιαίας αγγλόφωνης «Cyprus Weekly», όπου αναφέρεται ότι η Κύπρος κατέστη χθες περιφερειακό ασφαλές καταφύγιο για μερικές εκατοντάδες προσωπικού των ΗΕ που κατέφθασαν από την Αίγυπτο με τις οικογένειές τους, καθώς η κατάσταση στην Αίγυπτο χειροτερεύει. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Δήμος Λάρνακας προγραμματίζει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις βροχοπτώσεις.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου