Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Κυπριακός Τύπος 01/08/10


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 01/08/2010

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και οι φημολογούμενες κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών στο κεφάλαιο του περιουσιακού, οι πληροφορίες για τα σενάρια ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό ενόψει της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, το θέμα του ηλεκτρονικού τζόγου μετά την κυβερνητική έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου, καθώς και το φονικό στο Δάλι είναι τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι σημερινές εφημερίδες.

Η ''Αλήθεια'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πακέτο για Περιουσιακό'', επικαλείται έγκυρες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Σεπτέμβρη θα δοθούν από τα Ηνωμένα Εθνη προτάσεις για το περιουσιακό. Αλλού αναφέρεται στην προχθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ και διερωτάται αν λήφθηκε ή όχι απόφαση για έκφραση θέσεων του ΔΗΚΟ μόνο μέσω του Προέδρου ή του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.

''Η Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Κώδωνας κινδύνου για το νόμο περί e-στοιχημάτων'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Αστυνομία σε έκθεσή της εκτιμά ότι αν ο νόμος που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο περί στοιχήματος εφαρμοστεί ως έχει, θα ενισχύσει τη δράση του υποκόσμου με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλού γράφει ότι τολμηρές ερωτικές σκηνές βρίσκονται ως επί το πλείστον στο φορητό υπολογιστή του καταζητούμενου για κατασκοπεία που φέρει το όνομα Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος.

Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Τελική δοκιμή το περιουσιακό'' και γράφει ότι εναλλακτικά σενάρια για προώθηση της διαδικασίας των συνομιλιών και ειδικά του περιουσιακού έχουν επεξεργαστεί τα ΗΕ και θα τα εφαρμόσουν αναλόγως των αποτελεσμάτων των επόμενων συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του παραιτηθέντος Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βάσου Γεωργίου, ο οποίος δηλώνει πως βοήθησε κόσμο, αλλά δεν έκανε ρουσφέτι.

''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Παγιδευμένοι στον τζόγο'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι διαστάσεις μάστιγας με συνέπειες που κανένας δεν μπορεί ακόμα να υπολογίσει έχει πάρει η εξάρτηση μεγάλης μερίδας των Κυπρίων από τον τζόγο, αφού καθημερινά ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια καταστήματα-ηλεκτρονικά καζίνα και γραφεία στοιχημάτων. Αλλού φιλοξενεί άρθρο του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη ο οποίος σημειώνει ότι εδώ και αρκετούς μήνες το ΥΠΟΙΚ είχε προβλέψει την οριακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία θα ξεκινούσε στα μέσα αυτού του χρόνου και θα επιταχύνετο το 2011.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Ρότα για ανασχηματισμό'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι αναδομήσεις Υπουργών, είτε το Σεπτέμβριο, είτε το Δεκέμβριο, είτε τον Ιανουάριο, περιλαμβάνουν τα τρία σενάρια που απασχολούν το Προεδρικό και τους πολύ στενούς συνεργάτες του Προέδρου Χριστόφια. Αλλού γράφει ότι η εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Αντζελα Φιλότε, δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν έχει επιβληθεί κανένα εμπάργκο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, είτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, είτε από την ΕΕ.

Η ''Χαραυγή'', κάτω από τον τίτλο ''Δυνατή η συναίνεση'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι στο πακέτο προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να διασφαλίσουν τη συναίνεση της πλειοψηφίας της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και σε αυτό αναμένεται να επικεντρωθεί η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο την προσεχή Τρίτη. Αλλού γράφει ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στο Δικαστήριο Λεμεσού για την ανανέωση της κράτησης των δύο υπαξιωματικών που κρατούνται ως ύποπτοι για την κλοπή 172 κιλών εκρηκτικών, φαίνεται να ενισχύουν τις υπόνοιες ότι τα δύο αυτά πρόσωπα ενέχονται στο αδίκημα.

Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'', υπό τον τίτλο ''Καυγάς για το σκύλο έχει τραγικό τέλος'', αναφέρεται στο κύριο της θέμα στο φόνο ενός 27χρονου Πολωνού ύστερα από λογομαχία με ιδιοκτήτη μπυραρίας στο Δάλι, επειδή ήθελε να εισέλθει σε αυτήν με το σκύλο του. Αλλού αναφέρεται στο επάγγελμα του ναυαγοσώστη, σημειώνοντας ότι μπορεί να φαίνεται ότι περνούν πολλή ώρα πίνοντας φραπέ, αλλά οι ναυαγοσώστες αξίζουν και το κάθε δευτερόλεπτο ξεκούρασης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Καθημερινή'', υπό τον τίτλο ''Νάτο-ΕΕ θα στριμώξουν τον Χριστόφια'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Νοέμβριο θα προταθεί στην Κύπρο συμμετοχή στο νέο ευρω-νατοϊκό σχεδιασμό με πλήρη ισότητα, καθώς και σε μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Χρήστου Πουργουρίδη, ο οποίος δηλώνει πως ''ο ΔΗΣΥ δεν είναι άμοιρος ευθυνών σε σχέση με το ρουσφέτι''.

Από: ΚΥΠΕ

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου