Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/8/2010


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/8/2010

Ποια θέματα κυριαρχούν: Η έλλειψη ρευστότητας και η οικονομική ύφεση που πλήττει την αγορά με ταυτόχρονο κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η πτώση σε βιομηχανική παραγωγή και μεταποίηση, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που τίθεται σε διαβούλευση, το χωροταξικό και αναπτυξιακό σχέδιο στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τον Υμηττό αλλά και τις γύρω περιοχές, καθώς και τα πρωτόγνωρα μετεωρολογικά φαινόμενα, αλλά και καταστροφές που πλήττουν τον πλανήτη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "17% από τα μικρά μαγαζιά έβαλαν λουκέτο. Η κρίση χτύπησε το Κέντρο της Αθήνας". Η εφημερίδα γράφει ότι "δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά με τα λουκέτα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ παράλληλα με τα μικρά μαγαζιά, πλέον κλείνουν και μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν κι άλλες".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Επιδότηση έως 40% για νέες επενδύσεις. Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες το σχέδιο νόμου "Χορήγηση ενισχύσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την περιφερειακή σύγκλιση και άλλες διατάξεις" που προβλέπει φορολογικές απαλλαγές σε ύψος ίσο με την επιδότηση κάθε εγκεκριμένης πρότασης, αύξηση του ελάχιστου προϋπολογισμού κάθε επενδυτικού σχεδίου στα 200.000 ευρώ αλλά και τη δυνατότητα χρηματοδότησης ακόμη και προβληματικών επιχειρήσεων".

Η ΑΥΓΗ: "Μας φορτώνουν την αποτυχία τους. Κατέρρευσαν τα δημόσια έσοδα τον Ιούλιο, καλπάζει η φοροδιαφυγή, βουλιάζει η κατανάλωση". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "παρά τα εύσημα της τρόικας, η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών είναι απογοητευτική τον Ιούλιο, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν κατά 7% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης κατά 13,7%. Η εικόνα θολώνει ακόμη περισσότερο αν συνυπολογιστεί ότι τον Ιούλιο αυξήθηκαν οι δαπάνες, ιδιαίτερα μάλιστα εξαιτίας των τόκων".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τα σενάρια για χρεωκοπία επανέρχονται στο προσκήνιο. Ενώ τα έσοδα σημείωσαν βουτιά. Μας περιμένουν στη γωνία οι κερδοσκόποι". Η εφημερίδα τονίζει ότι "την ώρα που τα "έσοδα" προκαλούν πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και δίδουν συνεχείς λαβές για... κατσάδα από τους ελεγκτές της τρόικας, φουντώνουν και πάλι τα σενάρια για αναπόφευκτη χρεωκοπία της ελληνικής Οικονομίας. Οι "πεσιμιστές" αναλυτές και επενδυτές για διάσπαση του ευρώ και χρεωκοπία της Ελλάδας έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους προβλέποντας τα χειρότερα".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Αγωνία για την ύφεση στην πραγματική οικονομία. Παρά την αισιοδοξία από τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση των εξαγωγών". Η εφημερίδα γράφει ότι "ανησυχία προκαλούν τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα, τη βιομηχανική παραγωγή, την κατανάλωση και τα έσοδα από τον τουρισμό, που εμφανίζουν κάμψη. Η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση δυσχεραίνει την προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος εν όψει του φθινοπώρου και του επόμενου έτους που αναμένεται πιο δύσκολο από το 2010".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στην εντατική η αγορά της Αθήνας. Δυσοίωνη έρευνα της ΕΣΕΕ για το εμπόριο". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων".

ΕΘΝΟΣ: "Αλυσίδα λουκέτων πνίγει την αγορά. Βουτιά στην ύφεση για οικοδομή - βιομηχανία το Α' πεντάμηνο του 2010". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δραματικές επιπτώσεις στην αγορά, αλλά και στην οικονομική και κοινωνική ζωή έχει το κλείσιμο καταστημάτων σε Αθήνα, Πειραιά και μεγάλους δήμους του Λεκανοπεδίου".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Είσαι ξένος; Κλέβε ελεύθερα! Εμπιστευτικό σήμα της ΕΛΑΣ προς τα αστυνομικά τμήματα: Δεν αντέχουμε άλλους αλλοδαπούς κρατούμενους - Να συλλαμβάνετε μόνον Αφρικανούς που είναι... λίγοι". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο ψέμα. Η ηγεσία της ΕΛΑΣ με εμπιστευτικό σήμερα της προς άπαντα τα Αστυνομικά τμήματα της χώρας... διαβαθμίζει τους αλλοδαπούς παρανομούντες στην χώρα μας. Και δίδει, άκουσον - άκουσον εντολή να μην συλλαμβάνονται οι Ασιάτες κλέφτες. Ο λόγος; Απλά οι Ασιάτες παράνομοι είναι μιλεούνια και δεν τους χωρούν τα κρατητήρια, ούτε οι φυλακές".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καταστροφή! Βουλιάζουν όλοι οι δείκτες της οικονομίας. Το Μνημόνιο καταντάει επικήδειος θρήνος για την Ελλάδα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "βουλιάζουν όλοι οι δείκτες της Οικονομίας και η κυβέρνηση συνεχίζει να δηλώνει ικανοποιημένη από την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου που έχει οδηγήσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τέλη κυκλοφορίας υψηλών "ταχυτήτων". Θα κυμαίνονται από 50 έως 670 ευρώ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "χαράτσι δύο ταχυτήτων επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω των τελών κυκλοφορίας για το 2011, που θα αρχίσουν να αποστέλλονται οσονούπω προς όλους τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αλλάξει ριζικά το άδικο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που εφάρμοσε η ίδια το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2009 για το έτος 2010 και είχε ως συνέπεια να επιβαρυνθούν υπέρμετρα εκατομμύρια ιδιοκτήτες παλαιών, αλλά και νεότερων αυτοκινήτων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Όλο το σχέδιο για τον Υμηττό. Σε καθεστώς απόλυτης προστασίας τα πάρκα Γουδή και Ιλισίων". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το νέο νομοσχέδιο έχει σαφώς οικολογικότερο προσανατολισμό, αλλά και κάποιες "γκρίζες" ζώνες, που σχετίζονται με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς τα νότια προάστια και κατασκευές νέων αυτοκινητόδρομων ακόμη και στην Α' Ζώνη. Η παρέμβαση αφορά ολόκληρο το λεκανοπέδιο".

ΕΣΤΙΑ: "Φαύλος κύκλος φόρων-δαπανών. Δεν επιλύεται το δημοσιονομικό πρόβλημα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "το 2002, πρώτο έτος καθιερώσεως του ευρώ, τα συνολικά φορολογικά έσοδα του κράτους ήταν 35 δις ευρώ. Το 2009, επτά χρόνια αργότερα και παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα, τα φορολογικά έσοδα έφθασαν στα 50 δις ευρώ. Για δε το έτος 2010 έχουν προβλεφθή να φθάσουν στα 54 δις ευρώ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εφιάλτης οι κλιματικές αλλαγές. Πρωτόγνωρα μετεωρολογικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές σε όλον τον πλανήτη". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ένα εφιαλτικό σκηνικό συνθέτουν τα πρωτόγνωρα μετεωρολογικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών στον πλανήτη: Ο καύσωνας και το τοξικό νέφος στη Μόσχα, που έχουν διπλασιάσει τη θνησιμότητα στη ρωσική πρωτεύουσα, οι φωτιές στην Πορτογαλία, οι φονικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και στο Πακιστάν και στην Ινδία, οι κατολισθήσεις στην Κίνα αποτελούν την πρώτη σαφή ένδειξη ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον αισθητές".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ύφεση στην Αγορά ...χωρίς ορατό διέξοδο. Αυξάνονται τα "λουκέτα". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τα "λουκέτα" αυξάνονται στην αγορά και δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων".

ΤΑ ΝΕΑ: "Νόμος - ανάχωμα για τους κυνηγούς χρεών. Τον Σεπτέμβρη κατατίθεται στη Βουλή". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "στοπ στις αθέμιτες πρακτικές των κυνηγών οφειλετών βάζει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ άλλων θα απαγορεύεται η όχληση πάνω από μία φορά τον μήνα". Η ΝΙΚΗ: " Θα πούμε το ψωμί ...ψωμάκι. Πως τα κοράκια της κερδοσκοπίας έκαναν... χρυσό το σιτάρι". Η εφημερίδα γράφει ότι "ντόμινο" προβλημάτων θα φέρει στην ελληνική κοινωνία η αύξηση των τιμών στα σιτηρά σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, καθώς όχι μόνο θ' ανέβει η τιμή στο ψωμί αλλά και στο κρέας και στα γαλακτοκομικά".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κυβέρνηση για τα χρέη προς το ΙΚΑ: Εμπαιγμός και θράσος για την εισφοροδιαφυγή των μεγαλοεπιχειρηματιών". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την ώρα που η κυβέρνηση υλοποιεί νέες χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των μεγαλοοφειλετών επιχειρηματιών προς το ΙΚΑ, που παραγράφει τα τεράστια χρέη του δημοσίου και μειώνει δραστικά την ενίσχυσή του, που τα αποθεματικά του συνεχίζουν να ληστεύονται καθημερινά στο χρηματιστήριο... έχει το θράσος να ισχυρίζεται ότι από τον Οκτώβρη δε θα δείχνει καμία ανοχή προς την εισφοροδιαφυγή των μεγαλοεπιχειρηματιών".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Φονικός ιός... Δυο νεκροί στην κεντρική Μακεδονία".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Κοινό κουνούπι ο φορέας του ιού. Ταυτοποιήθηκε ότι πρόκειται για τον ιό του Δυτικού Νείλου".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Εκπτώσεις με κλειστά μαγαζιά. Αυτοψία του "ΤΘ" σε Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Ι. Δραγούμη". ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: " Το λιανεμπόριο δεν αντέχει στο crash test με την ύφεση. Έρευνα της ΕΣΕΕ επιβεβαιώνει ότι πολλά καταστήματα αναστέλλουν τη λειτουργία τους". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το λιανεμπόριο μετρά μεγάλες απώλειες στο crash test με την κρίση και τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας από τα οποία επιβεβαιώνεται ότι σημαντικός αριθμός εμπορικών καταστημάτων οδηγείται σε αναστολή λειτουργίας".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η ύφεση βαθαίνει και απειλεί. Συρρίκνωση 3,50% του ΑΕΠ το β' τρίμηνο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πτώση 4,5% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο, υποχωρώντας για 25ο διαδοχικό μήνα. Μεγάλη πτώση στα είδη ένδυσης 33,5% και στην υπόδηση 72,8%. Η ύφεση συνεχίζει να πλήττει την οικοδομή, όπου ο όγκος των νέων αδειών κατέγραψε νέα υποχώρηση 22,4% στο 5μηνο".

ΚΕΡΔΟΣ: "Έντονη ανησυχία στην αγορά από το κύμα των λουκέτων. Η ύφεση απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τονίζει η ΕΣΕΕ". Η εφημερίδα γράφει ότι "με δραματικό τρόπο αυξάνεται ο αριθμός των καταστημάτων που κλείνουν σε πολλές περιοχές της Αθήνας. Τα λουκέτα δεν αφορούν μόνο μικρές αλλά και μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Όσο για τους επόμενους μήνες, ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα λουκέτα στην αγορά, αφού από πέρυσι δεν έχουν σταματήσει να συρρικνώνονται ο τζίρος και η κερδοφορία των επιχειρήσεων".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χαμηλώνουν" οι ανώτατες ενισχύσεις για επενδύσεις. Δεν θα υπερβαίνουν το 50% του προϋπολογισμού". Η εφημερίδα τονίζει ότι "φορολογικές απαλλαγές στο ύψος της επιδότησης της κάθε εγκεκριμένης πρότασης, χρηματοδότηση -υπό προϋποθέσεις- προβληματικών επιχειρήσεων και ειδικά καθεστώτα επιδοτήσεων για ορεινές απομακρυσμένες περιοχές και καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις, περιλαμβάνει το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου που δόθηκε από χθες για διαβούλευση μέχρι και τις 23 Αυγούστου από το ΥΠΟΙΑΝ".

Από: ΑΝΑ

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου