Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 2/8/2010


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 2/8/2010

Η αναστολή της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ, η σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς, οι πληροφορίες για τις εκτιμήσεις του κλιμακίου της τρόικα σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων του μνημονίου αλλά και των επόμενων κινήσεων που πρέπει να γίνουν και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, των υπηρεσιών, του ελέγχου των δαπανών στα νοσοκομεία - ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απολύσεις χιλιάδων από τις ΔΕΚΟ... Ενοποιούνται 900 κλάδοι, καταργούνται πολλές θέσεις". Η εφημερίδα γράφει ότι "στην κλίνη του Προσκρούστη μπαίνει από το φθινόπωρο, κατ΄απαίτηση των "κηδεμόνων" μας ο δημόσιος φορέας, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει τον δραστικό περιορισμό χιλιάδων θέσεων εργασίας, τη συγχώνευση ή κατάργηση εκατοντάδων υπηρεσιών και διευθύνθεων, την "εξαφάνιση" δεκάδων ειδικοτήτων. Οι αλλαγές θα γίνουν μέσω της σύνταξης νέων οργανογραμμάτων σε υπουργείο, δημόσιους φορείς, δήμους, νομαρχίες και νομικά πρόσωπα από τους οποίους θα απαλειθφούν μια σειρά τμημάτων που έχουν ομοειδή αντικείμενα δράσης και την ενοποίηση 900 κλάδων".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πολλή ζημιά για το τίποτα. Ξεκινά και πάλι... από 'κει που σταμάτησε ο διάλογος κυβέρνησης - συνδικαλιστών". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "έλυσαν την απεργία οι ιδιοκτήτες φορτηγών, "πάγωσε" την επίταξη η κυβέρνηση. Θυελλώδης η συνεδρίαση των απεργών - κατά πλειοψηφία ελήφθη η απόφαση. Ανυπολόγιστες οι ζημιές στον τουρισμό, στο εμπόριο και στην αγροτική οικονομία. Τεράστιος διασυρμός στο εξωτερικό από τα εκατοντάδες επικριτικά δημοσιεύματα. Αρχισε ο ανεφοδιασμός της αγοράς. Ομαλοποιείται από σήμερα η κατάσταση".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τρέμουν οι υπουργοί το πολιτικό κόστος από τις μαζικές απολύσεις στις ΔΕΚΟ που απαιτεί η τρόικα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "τρέμουν στην κυριολεξία οι υπουργοί το πολιτικό κόστος των απολύσεων στις ΔΕΚΟ τις οποίες ζητάει επιτακτικά η τρόικα και γι' αυτό σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Χαρακτηριστική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι η κραυγή αγωνίας κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. "Κύριε Πρόεδρε αν κάνουμε αυτά που μας ζητάνε θα μας πάρουν με τις πέτρες και δεν θα έχουν άδικο" είπε και πρόσθεσε "οτι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά του ίδιου του ΠΑΣΟΚ". Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να διαπραγματευτεί σκληρά με την τρόικα ελπίζοντας σε ένα συμβιβασμό".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ευρω-ράμπο στο Γενικό Λογιστήριο. Μετά την έγκριση των Βρυξελλών". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με υποσημειώσεις έκλεισε φάκελος της εξέτασης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η οποία αναχωρεί από την Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας, αφού πρώτα συντάξει την αναφορά προόδου του μνημονίου".

ΕΘΝΟΣ: "50 σχολές ΑΕΙ ξεπερνούν τα 18.000 μόρια. Τι δείχνουν τα στοιχεία μετά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μόλις 50 τμήματα των ΑΕΙ -πολλά εκ των οποίων περιλαμβάνουν και την εξέταση σε ειδικά μαθήματα- θα απαιτήσουν τη φετινή χρονιά περισσότερα από 18.000 μόρια εξαιτίας της πτώσης των βάσεων. Για τα συγκεκριμένα τμήματα θα "κονταροχτυπηθούν" οι 10.571 αριστούχοι, αλλά λόγω των περιορισμένων θέσεων αλλά και των συγκεκριμένων επιλογών (ανά ομάδες τμημάτων και επιστημονικά πεδία) περίπου 2.000 από τους δεν θα περάσουν στο τμήμα της αρεσκείας τους και θα αναγκαστούν να "βολευτούν" σε κάποια υποδεέστερη σχολή".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ουρητήριο Αλβανών ο Αγιος Παντελεήμων. Προκαλώντας τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για την εορτή του Αγίου, Αλβανίδες έστελναν τα παιδιά να κατουρήσουν στα σκαλιά της εκκλησίας". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι κάτοικοι του Αγ. Παντελεήμονα καθημερινά βιώνουν τον εξευτελισμό και τις επιθέσεις εναντίον της αξιοπρέπειάς τους από τους Αλβανούς αλλά και από όλους τους αλλοδαπούς που κατοικούν στην περιοχή καιέχουν αλλοιώσει την εικόνα μιας συνοικίας που ήταν κόσμημα μαζί με το Κολωνάκι".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μαζικές απολύσεις σε δημόσιο - ΔΕΚΟ. Φέρνει η απογραφή και οι πικρές οδηγίες του Μνημονίου". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μετά την απογραφή ανακοινώθηκε "αναδιοργάνωση" του δημόσιου τομέα, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, στους οποίους εργάζονται χιλιάδες υπάλληλοι, με αναδιαρθρωση οργανισμών και μετατάξεις υπαλλήλων, με την κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δημόσιο. Παράλληλα, η Τρόικα απαιτεί εντός του φθινοπώρου να γίνει εκκαθάριση των ΔΕΚΟ με πρώτη τη ΔΕΗ και τον ΟΣΕ και να ακολουθήσουν και άλλες ζημιογόνες εταιρείες, κάτι που σημαίνει απολύσεις. Το ΔΝΤ ζητά επιτακτικά την εδώ και τώρα συγχώνευση των τραπεζών και άνοιγμα των επαγγελμάτων των ταξιτζήδων, αρχιτεκτόνων, ορκωτών λογιστών, δικηγόρων, φαρμακοποιών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αποκλειστικό: Κόβουν στα κρυφά τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Διάταξη - βόμβα στα "ψιλά γράμματα" του ασφαλιστικού". Σύμφωνα με την εφημερίδα "το ποσοστό αναπλήρωσης με δεδομένο οτι όσοι θα συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά δεν θα δικαιούνται παρά μόνο ένα ελάχιστο τμήμα του πλήρες ποσού των 360 ευρώ, για τα (συμπληρωμένα) χρόνια ασφάλισης από το 2011 και μετά, κατ΄αναλογία του συνόλου των ετών που έχουν εργαστεί, δεν θα ξεπερνά ούτε το 50% στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και για όσους θα έχουν συμπληρώσει πάνω από 35 έτη ασφάλισης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "10 εντολές για νέα μέτωπα. Τι απαιτεί η τρόικα να γίνει μέσα σε δύο μήνες". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με 10 εντολές προς την ελληνική κυβέρνηση, για το τι πρέπει να γίνει στο προσεχές δίμηνο, αναχωρεί η τρόικα των ελεγκτών από την Αθήνα. Σήμερα ή αύριο, τρόικα και κυβέρνηση συγγράφουν το τελικό κείμενο για τα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα γίνει ο επόμενος έλεγχος".

ΕΣΤΙΑ: "Στόχος του ΔΝΤ ο αποπληθωρισμός. Με την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων". Η εφημερίδα τονίζει ότι "αν δεν αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές στους κλάδους εκείνους όπου είχαν εκτιναχθή αδικαιολόγητα στα ύψη, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να καταστή ανταγωνιστική. Κύριος στόχος του ΔΝΤ είναι ο αποπληθωρισμός".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τι θα αλλάξει για τα κλειστά επαγγέλματα. Σε δύο μήνες". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κυβερνητική πρόθεση να ξεκλειδώσει και άλλα κλειστά επαγγέλματα με νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου. Φαρμακοποιοί, πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι δηλώνουν την αντίθεσή τους -άλλοτε έντονα και άλλοτε ήπια- σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς όπως τονίζουν θίγονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Ανάσα σε αγορά και οφειλέτες. Τι προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για τη Β. Ελλάδα".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανοίγουν τώρα μέτωπα με επτά επαγγέλματα. Αυστηρή εντολή της τρόικας για το άνοιγμα των αγορών". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με διαδικασίες-εξπρές ξεκινά άμεσα το άνοιγμα επτά επαγγελμάτων. Μέσα στον επόμενο μήνα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο-σκούπα που θα απελευθερώνει αμοιβές, περιθώρια κέρδους και προϋποθέσεις εισόδου σε μία σειρά από κλάδους. Την ίδια ώρα, οι ελεγκτές της τρόικας έθεσαν και επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση το αίτημα για άμεση απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, προτάσσοντας την ανάγκη για πώληση μονάδων της ΔΕΗ".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρόσθετα έσοδα 4,5 δισ. από νέους φόρους το 2011. Επαναφορά τεκμηρίων, μετατάξεις στο ΦΠΑ και έκτακτη εισφορά". Η εφημερίδα τονίζει ότι "πάνω από 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον έμμεσους και άμεσους φόρους θα καταβάλλουν το 2011 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με τα μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ, από το 8% του ΑΕΠ που θα κλείσει φέτος. Σύμφωνα με τους πίνακες εξέλιξης των δημοσιονομικών μεγεθών, οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν το 2011 κατά 2,58 δισ. ευρώ (8,3%) και θα διαμορφωθούν σε 33,61 δισ, ευρώ από 31,03 δισ. ευρώ φέτος".

Από: ANA

IZNOGOOD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου