Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/08/2010


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/08/2010

Το Κυπριακό και η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, η πτυχή του περιουσιακού και οι χειρισμοί από πλευράς της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, η ενημέρωση του ΑΚΕΛ από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, οι περικοπές στα κονδύλια για την άμυνα και η χθεσινή πυρκαγιά στο Μαχαιρά είναι τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για τα προβλήματα των αμπελουργών ως προς τη διάθεση της παραγωγής τους, για την τουριστική κίνηση, τις προετοιμασίες του φεστιβάλ όπερας στην Πάφο κα για τη χθεσινή πρώτη ημέρα κυνηγίου.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Red Notice από τον Ντάουνερ'', ότι ο κ. Ντάουνερ ενημέρωσε προσφάτως τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού για το ενδεχόμενο η Αγκυρα να προβεί σε θεαματική ενέργεια στις συνομιλίες για το Κυπριακό τον προσεχή Οκτώβριο, κάτι που έκανε τα ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ να σκέπτονται επαναπροσέγγιση με τον ΔΗΣΥ, προκειμένου να μην είναι απομονωμένος ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενόψει αυτών των εξελίξεων. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι αμπελουργοί βρίσκονται σε απόγνωση για την αδιάθετη φετινή παραγωγή σουλτανίνας, η οποία έχει καταστραφεί.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ψαλίδι 30 εκατ. ευρώ σε αμυντικές δαπάνες'', γράφει πως η Κυβέρνηση επιδιώκει σοβαρές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες στον υπό ετοιμασία Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2011 και ότι, με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2009 - 2013 που υποβλήθηκε στην ΕΕ, οι δαπάνες για την Αμυνα πρέπει να περικοπούν έως και 12% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010. Αλλού γράφει ότι στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το φετινό φεστιβάλ όπερας στην Πάφο, με τους πρώτους συντελεστές των παραστάσεων να έχουν ήδη φθάσει στην πόλη.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Αδίστακτοι εμπρηστές έθεσαν σε κίνδυνο το Δάσος Μαχαιρά'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες γύρω στο μεσημέρι από τέσσερα διαφορετικά σημεία μεταξύ Λυθροδόντα και Κυπροβάσας, έθεσε σε κίνδυνο το δάσος και ότι τέθηκε σε έλεγχο αργά το απόγευμα μετά από επίπονες προσπάθειες. Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία για διερεύνηση, δηλώνοντας ότι πρόκειται για έγκλημα. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι σημειώθηκαν παρατράγουδα χθες, στην πρώτη κυνηγετική εξόρμηση της θερινής περιόδου, με τους κυνηγούς να τσακώνονται για περάσματα θηράματος, ενώ μερικοί κυνηγούσαν χωρίς άδεια.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Παγιδεύτηκαν από την 'επιτροπή' '', γράφει στο κύριο θέμα πως πολλοί Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι κατέφυγαν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους προκειμένου να πάρουν κάποια χρήματα για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, φαίνεται ότι έπεσαν σε παγίδα και δεν πρόκειται να πάρουν αποζημίωση για τη χαμένη χρήση της περιουσίας τους αλλά μόνον το ποσόν που το κατοχικό καθεστώς εκτιμά ότι αντιπροσωπεύει την αξία της συγκεκριμένης ακίνητης περιουσίας. Αλλού γράφει ότι οι απώλειες στην τουριστική βιομηχανία της Πάφου κατά την φετινή περίοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης, εκτιμώνται στα 100 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Εγκλημα'', ότι σε εμπρηστική ενέργεια φαίνεται ότι οφείλεται η χθεσινή πυρκαγιά στο Δάσος Μαχαιρά, αφού οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά ξεκίνησε από τρεις ταυτόχρονα εστίες, κάτι που ενισχύεται και από μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής. Αλλού γράφει ότι, εάν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας για το Κυπριακό, μπορούν, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις προς επίτευξη λύσης του προβλήματος.

Από: www.KYΠΕ

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου