Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/8/2010


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/8/2010

Η στέρηση εσόδων σε σχέση με το στόχο του Μνημονίου το πρώτο επτάμηνο του έτους, η μείωση του ελλείμματος, η κατάσταση στην αγορά, η αναπροσαρμογή των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα, οι σχεδιασμοί για μετατάξεις και συγχώνευση υπηρεσιών, η μείωση της τιμής των ακινήτων, καθώς και οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα θέματα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Όλη η Αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης. Για την ολέθρια οικονομική πολιτική". Η εφημερίδα γράφει ότι "νέα οξεία επίθεση εξαπέλυσαν χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, με αφορμή αυτή τη φορά την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Λεφτά υπάρχουν στον παράνομο τζόγο. Κυνηγούν την τύχη τους, κι αν τους "κάτσει". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ανθεί εν μέσω κρίσης ο νόμιμος αλλά και ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα. Οι πολίτες βρίσκουν μοναδική διέξοδο στο τζογάρισμα και τα τυχερά παιχνίδια, νόμιμα και παράνομα έχουν την τιμητική τους. Ετήσιο τζόγο άνω των 4 δισ. ευρώ πραγματοποιούν οι εταιρείες στοιχημάτων μέσω Διαδικτύου από παίκτες στη χώρα μας".

Η ΑΥΓΗ: "Βαθιά στην ύφεση. Στο -3,5% υποχώρησε το ΑΕΠ το β' τρίμηνο". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μεγαλύτερη κατά πολύ από τις επίσημες προβλέψεις αποδεικνύεται η ύφεση, με αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Στα αρνητικά νέα για την οικοδομή και τη βιομηχανία προστίθενται οι εφιαλτικές προβλέψεις για το εμπόριο και τον τουρισμό, ενώ και οι τράπεζες φοβούνται εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το β' τρίμηνο, ο ρυθμός συρρίκνωσης του ΑΕΠ έφθασε το 3,5% έναντι 2,5% το πρώτο τρίμηνο του 2010".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βοήθεια χανόμαστε! Κραυγή απόγνωσης του εμπορικού κόσμου". Η εφημερίδα τονίζει ότι "βαθιά στο τούνελ της ύφεσης διολισθαίνει η ελληνική οικονομία, διαψεύδοντας τις "κρυφές" ελπίδες της κυβέρνησης για μείωση του ΑΕΠ κάτω από το 4% που προβλέπουν για φέτος Κομισιόν και διεθνείς οικονομικοί Οργανισμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νεώτερα στοιχεία για την πορεία της ανάπτυξης, δείχνουν ύφεση 3,5% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 2,5% το πρώτο τρίμηνο, με επιταχυνόμενο μάλιστα ρυθμό, εξέλιξη που αναμένεται να αποτυπωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τέλος για τους "έχοντες" επιδόματα και απαλλαγές. Με εισοδηματικά κριτήρια οι κοινωνικές παροχές". Η εφημερίδα γράφει ότι "τον επανακαθορισμό των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδομάτων και την αναγνώριση φοροαπαλλαγών σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο επανεξέτασης της κοινωνικής πολιτικής της. Ειδικότερα, επεξεργάζεται την "αναδιανομή" επιδομάτων με στοχευμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Για παράδειγμα, μελετά τη μερική ή πλήρη περικοπή των επιδομάτων που παρέχονται σε τρίτεκνες οικογένειες με υψηλά εισοδήματα προκειμένου να υποστηριχθούν από τους πόρους που θα εξοικονομηθούν πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στο στόχαστρο οι αναπηρικές συντάξεις. Εντατικοί έλεγχοι για πιστοποίηση δικαιούχων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πάνω από 25.000 ασφαλισμένοι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις - μαϊμού. Με τις προωθούμενες αλλαγές, το υπουργείο φιλοδοξεί να περιορίσει το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων από το 14% στο 8%. Σε περίπτωση που τα μέτρα αποδώσουν καρπούς, οι δικαιούχοι των αναπηρικών συντάξεων σε βάθος χρόνου θα πέσουν από τους 320.000 στους 160.000".

ΕΘΝΟΣ: "Με... δόσεις οι συντάξεις από τα Ταμεία. Έκτακτα μέτρα από Σεπτέμβρη για αποφυγή του "μπλακ άουτ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από τον Σεπτέμβριο η εφαρμογή του σχεδίου που θα περιλαμβάνει προκαταβολή 80% - 90% της σύνταξης. Παράλληλα δημιουργούνται ειδικά ΚΕΠ για επιτάχυνση των διαδικασιών. Το υπουργείο Εργασίας ελπίζει να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων στους νέους συνταξιούχους, που φτάνει ακόμα και τους 15 μήνες".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Υπό διωγμό πλωτάρχης λόγω Πατριωτισμού". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεν είναι δυνατόν! Αξιωματικός του Ναυτικού (ο Πλωτάρχης Στρατιωτικός Γιατρός ΖΜ) μετετέθη ακαριαία επειδή σε εκδήλωση στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (όπου παρίστατο και ο υποναύαρχος Κρυονερίτης γνωστός από τα απαράδεκτα γεγονότα που άφησαν άναυδο κάθε Έλληνα στο "ΑΒΕΡΩΦ") απετόλμησε να επισημάνει το απαράδεκτο γεγονός της παραχώρησης του Ναυτικού Οχυρού Βοτανικού για την ανέγερση τεμένους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Με Ντορικούς υποψηφίους στη μάχη των εκλογών ο Σαμαράς. Κατά "σύμπτωση" οι περισσότεροι στηρίζονται και από τον Καρατζαφέρη". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές η ΝΔ επιλέγει ως υποψήφιους περιφερειάρχες (και δημάρχους) δεδηλωμένα στελέχη της Ντόρας Μπακογιάννη και "παιδιά" του Κων. Μητσοτάκη. Η στρατηγική Σαμαρά αποσκοπεί σε εσωκομματικές ισορροπίες, στη συγκρότηση ενός ευρύτερου αντικυβερνητικού μετώπου, αφού οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων υποστηρίζονται και από το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη ή στην περιθωριοποίησή τους σε περίπτωση ήττας τους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βουτιά" στις τιμές ακινήτων. Νέο σκηνικό στην κτηματαγορά λόγω κρίσης". Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να υποχωρούν, αλλά τα χειρότερα έρχονται στην επόμενη διετία. Τα πολύ υψηλά αποθέματα κατοικιών κρατούν ακόμη ψηλά τις τιμές και όλοι εκτιμούν ότι η πτώση θα συνεχιστεί και θα φτάσει ίσως και στο 30%. Η έρευνα του δικτύου της εταιρίας Aspis Real Estate που δημοσιοποιήθηκε χθες, ήδη καταγράφει στην Αττική, στο πρώτο εξάμηνο φέτος σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009, ποσοστό μείωσης 4-10%".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "6 ανατροπές για δημ. υπαλλήλους. Ο "Καλλικράτης" του κράτους προ των πυλών μετά την απογραφή". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μαζικές μετατάξεις και μετακινήσεις υπαλλήλων, συγχωνεύσεις τμημάτων και κατάργηση υπηρεσιών, μαζί με νέους οργανισμούς, καθηκοντολόγιο και προσοντολόγιο περιλαμβάνει η νέα αρχιτεκτονική για το Δημόσιο, ένα σχέδιο "Καλλικράτης" για το κράτος που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Ταυτόχρονα αναζητείται ενιαίος χώρος για να στεγαστούν μαζί όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ, με βάση το ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2011, θα συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα".

ΕΣΤΙΑ: "Οι υψηλοί φόροι δεν αποδίδουν. Το αποδεικνύουν τα έσοδα του α' επταμήνου". Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότερα αν οι συντελεστές φόρου ήταν χαμηλότεροι. Η κυριότερη αιτία της φοροδιαφυγής, στην οποία η χώρα μας κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ -ίσως και το παγκόσμιο- είναι οι υψηλοί συντελεστές φορολογίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε αγώνα δρόμου για αύξηση των εσόδων. Στόχος είσπραξη 26,4 δισ.". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το ποσό των 24,6 δισ. ευρώ τους τελευταίους πέντε μήνες του έτους θα πρέπει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του Μνημονίου για έσοδα. Ωστόσο, δεδομένων των επιδόσεων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στο 7μηνο, η επίτευξη του στόχου θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ασφυξία" στην αγορά. Εκατό χιλιάδες λουκέτα περιμένουν τα επιμελητήρια". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για τη χαμηλή κατανάλωση στην αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γεώργιο Κασιμάτη που σε δήλωσή του επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα από τα κατά τόπους Επιμελητήρια, τα λουκέτα στα καταστήματα μέχρι τέλος του χρόνου, αναμένεται πανελλαδικά να ξεπεράσουν τα 100.000 και ο αριθμός των ανέργων στο εμπόριο να πλησιάσει ανησυχητικά τους 150.000".

ΤΑ ΝΕΑ: "Πανελλαδική ληστεία η απλή σε τιμή σούπερ. Όργιο κερδοσκοπίας στις τουριστικές περιοχές και αποκλίσεις στην τιμή της βενζίνης έως και 36 λεπτά το λίτρο στον ίδιο νομό". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "φωτιά βάζουν τα καύσιμα στις φετινές διακοπές των Ελλήνων. Η τιμή της αμόλυβδης σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας έφθασε ήδη στα 1,7 ευρώ το λίτρο, προκαλώντας πανικό όχι μόνο στους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου αλλά και σε όσους ήδη βρίσκονται σε διακοπές, καθώς είναι αναγκασμένοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους".

Η ΝΙΚΗ: "Τα πράσινα ...άλογα της Τίνας. Απόφαση βόμβα, αλλάζει το χάρτη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας". Η εφημερίδα γράφει ότι "η υπουργός Περιβάλλοντος φαίνεται να επιλέγει ακριβές λύσεις με μικρή απόδοση και όχι φτηνές με μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Παρά το γεγονός ότι ενέκρινε τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα τον Ιούνιο, ξαφνικά ακυρώνει τις άδειες που είχαν εκδοθεί".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας: Αγώνας για φιλολαϊκή ανάπτυξη και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η συνεχιζόμενη μείωση του ΑΕΠ, της βιομηχανικής παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας και οι νέες βαριές θυσίες που επιβάλλει στο λαό η κυβέρνηση αναδεικνύουν πόσο κάλπικες και απατηλές ήταν οι κυβερνητικές διακηρύξεις για φιλολαϊκή διέξοδο απ' την κρίση. Αποδεικνύεται ότι η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα της μιας ή της άλλης μορφής διαχείρισης, αλλά οφείλεται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που υπηρετούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Αδειάζουν τα σχολεία. Βήμα εξόδου από χιλιάδες εκπαιδευτικούς".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ετοιμάστε τα νοσοκομεία για ενδεχόμενο σεισμό. Επείγον έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Από το κελί βαρόνος ηρωίνης. Κατεύθυνε τα νήματα μέσα απ' τη φυλακή".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Περιορισμό των φόρων ζητούν ΕΒΕΑ και ΕΣΕΕ. Αίτημα των επιχειρήσεων για παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής ζήτησαν χθες από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, εστιάζοντας την κριτική τους στη φορολογική πολιτική, που επιδεινώνει την οικονομική θέση των επιχειρήσεων".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συναγερμός για τα έσοδα. Ανησυχητική κάμψη 9% τον Ιούλιο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πονοκέφαλο προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών η σημαντική υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού στο 7μηνο. Η αύξησή τους περιορίστηκε στο 4,1% έναντι ετήσιου στόχου 13,7% ενώ Ιούνιο και Ιούλιο οι επιδόσεις ήταν αρνητικές. Χάθηκε η "ασφάλεια" των 6 ποσοστιαίων μονάδων πάνω από τον στόχο".

ΚΕΡΔΟΣ: "Σε συναγερμό οι εφορίες για να προλάβουν παραγραφές. Στα 2,6 δισ. ευρώ η μαύρη τρύπα των εσόδων στο επτάμηνο". Η εφημερίδα γράφει ότι "η υστέρηση των εσόδων κατά 2,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους θέτει σε ελεγκτικό συναγερμό τις φορολογικές Αρχές της χώρας, οι οποίες καλούνται να κλείσουν όλες τις υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή, να μαζέψουν πρόστιμα και φόρους και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εκτός στόχων κινούνται τα έσοδα του προϋπολογισμού. Στο επτάμηνο οι εισπράξεις υστέρησαν κατά 2,8 δισ. ευρώ'. Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα 2,8 δισ. ευρώ έφτασε, το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, η υστέρηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, με τη μείωση του ελλείμματος να διατηρείται "εντός μνημονίου" μόνο από τις πρωτογενείς δαπάνες".

Από: ΑΝΑ

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου