Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/08/2010


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/08/2010

Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, οι επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκά Λουκά σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστή με αφορμή την κράτηση του υπόπτου Γρηγόρη Ξενοφώντος, και τα προβλήματα στην Εθνική Φρουρά, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο «Τα ντοκουμέντα της Κωδικοποίησης», δημοσιεύει σήμερα και αύριο Δευτέρα επιλεγμένα αποσπάσματα από τα απόρρητα πρακτικά της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου της 12ης Απριλίου 2005, η οποία οδήγησε στην κωδικοποίηση των θέσεων της ε/κ πλευράς αναφορικά με το Σχέδιο Ανάν. Γράφει, επίσης, ότι πατέρας νεοσύλλεκτου στρατιώτη καταγγέλλει ότι οι διαδικασίες τοποθέτησης των νεοεισερχόμενων σε όπλα, σώματα και μονάδες της ΕΦ είναι διάτρητες, κάτι που βοηθά το βόλεμα ευνοουμένων.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο «Εντατικές τον Σεπτέμβριο», γράφει ότι στα βαθιά του περιουσιακού με εντατικές ολοήμερες διαπραγματεύσεις μπαίνουν οι Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Ερογλου τον Σεπτέμβριο, σε μιαν προσπάθεια να ξεπεράσουν τα σημερινά μεγάλα προβλήματα και να βρουν συγκλίσεις στην περίπλοκη πτυχή του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι δημόσια έργα κόστους 280 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται υπό κατασκευή ή έχουν υπογραφεί συμβόλαια για αυτά και ξεκινά σύντομα η κατασκευή τους.

''Η Σημερινή'', με κύριο τίτλο «Οι δέκα πληγές της Εθνικής Φρουράς», γράφει ότι κάνει μια μεγάλη τομή στα προβλήματα που ταλανίζουν το στράτευμα, με στόχο να αναδείξει, μέσα σε συνθήκες διαφάνειας, τις μεγάλες πληγές του στρατεύματος. Γράφει, επίσης, ότι η διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης για τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή ξεκίνησε χωρίς το φονικό όπλο, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει η διαδικασία επειδή δεν έχει εξευρεθεί το όπλο.

''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο «Αποφασίζουν σε σύσκεψη», γράφει ότι η Ομάδα Κυπριακού των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου σύσκεψη για να αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Γράφει, επίσης, ότι πάρκα, αναψυκτήρια, αμφιθέατρο, ανοικτός χώρος εκδηλώσεων, παιγνιδότοπους και μπόλικο πράσινο προνοούν οι νέες επεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού που θα καλύψει όλο τον παραλιακό χώρο μπροστά από το κέντρο της πόλης μέχρι το παλιό λιμάνι.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο «Επενδύσεις εκατομμυρίων», γράφει ότι η κίνηση στα λιμάνια είναι βαρόμετρο και καλός δείκτης της οικονομίας, εκτιμά ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Λιμένων Γιαννάκης Κόκκινος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα. Γράφει, επίσης, ότι τρόπους περαιτέρω προώθησης στον διεθνή χώρο των προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια αναφορικά με το Κυπριακό συζήτησαν κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή», με τίτλο «Χίλαρι Κλίντον καλεί Λευκωσία», γράφει ότι την ανάγκη στήριξης σκληρών αποφάσεων προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού διατυπώνει η αμερικανική κυβέρνηση σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο θα μεταδοθεί στο παγκόσμιο συνέδριο των αποδήμων Κυπρίων. Γράφει, επίσης, ότι πίσω από τα ευρήματα της Ερευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας διακρίνεται μια νέα στροφή στην πορεία της οικονομίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» με τίτλο, «Εγκλήματα πολέμου κατά της ΕΦ», γράφει ότι έγκυρες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι η μεταφορά των ελικοπτέρων τύπου Γκαζέλ από τη Λακατάμια στην Πάφο, συνοδεύτηκε με όριο αναξιοκρατικών μεταθέσεων, που άφησε τη μοίρα ελικοπτέρων γυμνή από μεγάλο αριθμό και ποσοστό απαραίτητου προσωπικού. Γράφει, επίσης, ότι ακόμη ένας νέος που για 36 χρόνια θεωρείτο αγνοούμενος, ο Γιαννάκης Μιχαήλ Γιαννίκκου από το Ριζοκάρπασο, κηδεύτηκε χθες μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα «Sunday Mail», με τίτλο «Η Πάφος μαστίζεται από πυρκαγιές», γράφει ότι οι πυροσβέστες στην Πάφο είχαν να αντιμετωπίσουν τέσσερεις πυρκαγιές χθες σε όλη την περιφέρεια, μόνο 48 ώρες μετά την πρόκληση οκτώ πυρκαγιών σε διάφορα χωριά, κάτι που ενισχύει την υποψία ότι οφείλονται σε εμπρηστικές επιθέσεις. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην αναζήτηση ενός κροκόδειλου που θεάθηκε στην περιοχή του Τροόδους.

Από: KYΠΕ

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου