Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Επισκόπηση τύπου 20/08/2010


Επισκόπηση τύπου 20/08/2010

Τα εύσημα από την Κομισιόν για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και οι συστάσεις για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση από το φθινόπωρο, με προτεραιότητα των κλειστών επαγγελμάτων από τον Σεπτέμβριο, το ενδεχόμενο για νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αφήνει ανοικτό η ΕΕ στην περίπτωση που ειδική έκθεση δείξει ότι οι αλλαγές οι οποίες έγιναν, δεν καλύπτουν τους στόχους του Μνημονίου, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, οι επικείμενες περιφερειακές - δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου και η διαγραφή του βουλευτή Χανίων κ. Μαρκογιαννάκη από τη ΝΔ, μετά από σχετική απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αλλαγές στον εκλογικό χάρτη, στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ. Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 10.964.020 κατοίκους". Η εφημερίδα γράφει ότι "εκλογικό κουστούμι στα μέτρα που έκοψε το ΠΑΣΟΚ, με την ανακοίνωση της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας από το υπουργείο Εσωτερικών. Στην Ιπποκράτους διαχώρισαν, με το βλέμμα στραμμένο κατ' αρχήν στις περιφερειακές - δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου και αργότερα σ' αυτές των βουλευτικών, σε επιμέρους ενότητες τις "κρίσιμες" νομαρχίες Αθηνών, Πειραιώς, Καβάλας, Κεφαλληνίας, Μαγνησίας".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Καταιγίδα νέων μέτρων. "Πράσινο" για τη δεύτερη δόση του δανείου, "κόκκινο" για την υστέρηση των εσόδων". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το "χαλί" για νέα επώδυνα μέτρα το 2011 "στρώνει" η Κομισιόν, αφού στην έκθεσή της, με την οποία ανάβει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων που θα αφορούν την αύξηση των εσόδων, αλλά και νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό καθεστώς".

Η ΑΥΓΗ: "Ενάρετος κύκλος" με χρέος 139% ΑΕΠ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με ένεση αισιοδοξίας επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης, που επιδεινώνεται από την πολιτική του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες και εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την οικονομική πορεία της χώρας".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σπιράλ θανάτου για την ελληνική οικονομία. Ολική επιστροφή των μαύρων σεναρίων για χρεωκοπία από τους Γερμανούς". Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα μαύρα σενάρια επανέρχονται για την Οικονομία με ομοβροντίες αρνητικών δημοσιευμάτων από τον διεθνή Τύπο -στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος, τον γερμανικό- και καταιγίδα εκθέσεων από τα στοιχεία των οποίων προεξοφλείται ταμειακό κραχ για την κυβέρνηση, που ήδη καλείται να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης του χρέους".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Οχι" σε νέα μέτρα. Σαφάρι όμως για τους φόρους. "Δεν συζητεί" τις παραινέσεις της Επιτροπής η κυβέρνηση". Η εφημερίδα γράφει ότι "αποκλείει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου, απορρίπτοντας τις παραινέσεις της Επιτροπής, ενώ κλιμακώνει τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, σχεδιάζει να περικόψει και άλλο τις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών. Χθες η Επιτροπή άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο νέων μέτρων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στη δίνη νέων επώδυνων μέτρων. Η ΕΕ ζητά την εισαγωγή πρόσθετων ρυθμίσεων λόγω των μειωμένων εσόδων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η "ένεση αισιοδοξίας" για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που επιχείρησαν να κάνουν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μιλώντας για την έξοδο της οικονομίας από το φαύλο κύκλο και την είσοδό της στον "ενάρετο κύκλο", ακυρώθηκε από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβάλλει την εφαρμογή και νέων, διορθωτικών μέτρων (ακόμη και στο Ασφαλιστικό) για να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός του Προϋπολογισμού. Και όλα αυτά όταν είναι πλέον έκδηλο ότι η νεοφιλελεύθερη συνταγή του Μνημονίου είναι αυτή που οδηγεί στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και του "σπιράλ θανάτου" της ελληνικής οικονομίας".

ΕΘΝΟΣ: "Συστάσεις από Κομισιόν για νέα μέτρα. Με επαίνους αλλά και υποδείξεις η δεύτερη δόση του δανείου". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντυπωσιασμένοι" δηλώνουν στην Κομισιόν από την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, εγκρίνουν τη δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από ΕΕ και ΔΝΤ, ανοίγουν όμως... παράθυρο λήψης πρόσθετων μέτρων το φθινόπωρο. Η Κομισιόν εμφανίζεται ικανοποιημένη από την έως τώρα μείωση του ελλείμματος, αλλά προειδοποιεί για "κινδύνους" και "προκλήσεις" στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χείμαρρος" φόβου στη Χειμάρρα οι Αλβανοί. Αφού σκότωσαν τον νεαρό βορειοηπειρώτη επειδή μιλούσε Ελληνικά επιχείρησαν να σκοτώσουν και την οικογένειά του". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εκείνοι που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι, λέει ο λαός για όποιους ψυχή τους ξεχειλίζει από θράσος κι ενώ είναι ένοχοι για κάποια πράξη ή παράλειψη, βγαίνουν και από πάνω και ζητούν και τα ρέστα. Αυτό συμβαίνει και με τους Αλβανούς. Εμείς τους αντιμετωπίζουμε σαν φίλους κι αυτοί είναι έτοιμοι να μας δώσουν τα άντερα στα χέρια".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κομισιόν: Νέα μέτρα για το ασφαλιστικό μέχρι το 2011. Ενώ συνιστά και διαρθρωτικά μέτρα στην Οικονομία αν πέσει έξω ο Προϋπολογισμός". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το ενδεχόμενο και νέων ανατροπών στο ασφαλιστικό τους επόμενους μήνες αφήνει ανοιχτό η τρόικα, στην αξιολόγησή της για την υλοποίηση των προβλέψεων του Μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αντάρτικο διαρκείας. Σε εξέλιξη το σχέδιο αποστασίας της Ντόρας εν όψει των εκλογών". Η εφημερίδα γράφει ότι "σε μια άλλη εποχή θα μπορούσε να είναι απλώς το σενάριο για ένα εύπεπτο πολιτικό μυθιστόρημα: μια τέως υπουργός που χάνει τη μάχη της ηγεσίας και αποφασίζει να πάει κόντρα στο κόμμα της, ένας γείτονάς της από την Κρήτη που προκειμένου να την ακολουθήσει εκδηλώνει αυτοδιοικητικές ανησυχίες, ένας φίλος της στην Ηλεία που ψάχνει τρόπο να βοηθήσει από το δικό του μετερίζι και ένας γιατρός από τη Φθιώτιδα που ετοιμάζεται να μιμηθεί το γείτονα από την Κρήτη".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μπαμπούλας για τις συντάξεις. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλάει για νέα μέτρα το 2011". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πράσινο φως για τη δόση του Σεπτεμβρίου ανάβει η ΕΕ στην Ελλάδα καταγράφοντας εντυπωσιακή εξυγίανση στα δημόσια οικονομικά. Αφήνει όμως ανοιχτό το παράθυρο για νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2011, αν ειδική έκθεση δείξει ότι οι αλλαγές δεν καλύπτουν τους στόχους του Μνημονίου. Το υπουργείο Οικονομικών στην έκθεσή του προς την ΕΕ παραδέχεται ότι δεν αποδίδουν οι διαδοχικές αυξήσεις των έμμεσων φόρων".

ΕΣΤΙΑ: "Προβάλλεται εικόνα καταστροφής. Ποιοί διαμορφώνουν το μαύρο κλίμα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "από τους χθεσινούς τίτλους κάποιων αθηναϊκών εφημερίδων: "Στέγνωσαν από ρευστό οι επιχειρήσεις" γράφει η μία. "Στέγνωσαν από ρευστό 9 στις 10 επιχειρήσεις" γράφει η άλλη. "Στέγνωσε η αγορά" γράφει η τρίτη. "Ο θάνατος του εμποράκου", προσθέτει η τέταρτη. "Τριπλό SOS για επιχειρήσεις, τουρισμό και ανεργία" προτάσσει η πέμπτη".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ενεκρίθη με επιφυλάξεις η δεύτερη δόση. Η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Ελλάδα έδωσε χθες η Κομισιόν, ζητώντας ωστόσο από την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί προκειμένου να καλύψει τη διαφαινόμενη υστέρηση στα έσοδα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Πράσινο φως για τη δεύτερη δόση του δανείου αλλά... Νέα μέτρα ζητάει η Κομισιόν". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει τη δεύτερη δόση του δανείου από τις χώρες της ευρωζώνης, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον αρμόδιο επίτροπο να διαβλέπει προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα και να ζητά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Η Κομισιόν, ωστόσο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο "ολίσθησης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού" στο δεύτερο εξάμηνο του έτους".

ΤΑ ΝΕΑ: "Σφαγές και ψίθυροι. Διαγραφές και εντάσεις στα κόμματα". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "αναταράξεις προκαλούν στα κόμματα οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς προχώρησε στη διαγραφή του βουλευτή Χανίων Μαρκογιαννάκη, ενώ ενόχληση προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι δηλώσεις της κ. Μπιρμπίλη".

Η ΝΙΚΗ: "Πληρώνουμε επιπλέον 110 ευρώ. Στα ύψη έχει ανέβει ο μηνιαίος οικογενειακός προϋπολογισμός". Η εφημερίδα γράφει ότι "οι ανατιμήσεις των αγαθών και η αύξηση του ΦΠΑ έχει φέρει τα πάνω - κάτω στο καλάθι της νοικοκυράς. Μόνο για μετακινήσεις ξοδεύουμε 45 ευρώ περισσότερα το μήνα σε σχέση με όσα δαπανούσαμε πριν από ένα χρόνο. Αποκαλυπτική η έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ δείχνει ότι το κόστος για μία τετραμελή οικογένεια φτάνει τα 2.087 ευρώ το μήνα".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: "Χτύπησαν κόκκινο 500.000 νοικοκυριά. Ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ τα καθυστερούμενα δάνεια". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μισό εκατομμύριο οικογένειες βρίσκονται πλέον στο "κόκκινο" καθώς δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα στεγαστικά ή καταναλωτικά τους δάνεια. Με τις μειώσεις των μισθών και την κατάσταση (έως τραγική) που επικρατεί στην αγορά, είναι σχεδόν αδύνατον να καταβάλλουν εγκαίρως τις δόσεις των δανείων τους και η καθυστέρηση ξεπερνά τους 3 μήνες, όπερ το χρονικό διάστημα που οι τράπεζες "κηρύσσον" συναγερμό και αρχίζουν να απαιτούν από τους πελάτες την αποπληρωμή των οφειλών και να χαρακτηρίζουν πλέον τα συγκεκριμένα δάνεια επισφαλή, δηλαδή στο "κόκκινο".

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Βρόμικοι φάκελοι: Έτσι μοιράζαμε μίζες, έτσι κλέβαμε ταμεία". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πώς άδειασαν τα ταμεία; Γιατί δεν γεμίζουν τα ταμεία; Οι απαντήσεις - δυστυχώς και ευτυχώς- δεν είναι δύσκολες. Δυστυχώς, γιατί προκύπτει εγκληματική δράση ατόμων του κρατικού μηχανισμού και συνεργασία τους με κυκλώματα. Ευτυχώς, γιατί υπάρχει τρόπος να ξαναγεμίσουν τα ταμεία, αφού τα χρήματα υπάρχουν - και άρα απομένει η αποφασιστικότητα, για να ξαναμπούν στα ταμεία".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στάχτη στα μάτια η "αισιοδοξία" για την οικονομία. Συνεχίζουν αντιλαϊκά κυβέρνηση - Τραπεζίτες - ΕΕ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "είναι επικίνδυνη για το λαό η "κοινή διαπίστωση" πρωθυπουργού και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι τα πρώτα μέτρα της δεκάμηνης αντιλαϊκής επίθεσης αρχίζουν να αποδίδουν, προσπαθώντας να διαμορφώσουν κλίμα "καλύτερων ημερών".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Εφιάλτης με 7 νεκρούς! Από τον ιό του Δυτικού Νείλου".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Χρυσάφι η γη πέριξ της Εγνατίας. Ποια είναι η σημερινή αξία των οικοπέδων".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Καρέκλα για τρεις στο Διαπαραταξιακό. Στην τελική ευθεία Τζήκας, Τρεμόπουλος και Μηταφίδης".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Φθινοπωρινή "επίθεση" για διαρθρωτικές αλλαγές. Σε γενικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προχωρεί η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση δρομολογεί επιθετική πολιτική για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, που θα εκφραστεί αρχικά με το γενικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων από τον Σεπτέμβριο".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Καμπανάκι από Κομισιόν. Σήμα για μεταρρυθμίσεις σε έξι μέτωπα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θετική ψήφος της Κομισιόν για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Επισημαίνει, όμως, ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος διατρέχει κινδύνους και αν χρειαστεί θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή σημειώνει ότι ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένες ακόμη παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό το 2011".

ΚΕΡΔΟΣ: "Εύσημα αλλά και συστάσεις για την ελληνική οικονομία. Πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου άναψε η ΕΕ". Η εφημερίδα γράφει ότι "με εύσημα για την τιθάσευση του ελλείμματος αλλά και επισημάνσεις για τους κινδύνους της ελληνικής οικονομίας που έχουν να κάνουν με την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών συνοδεύτηκε η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΕ ότι η Ελλάδα πληροί τους όρους για τη δεύτερη δόση του δανείου".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δεύτερη δόση στήριξης και "άρωμα" νέων μέτρων. Εύσημα με αστερίσκους από την Κομισιόν για την οικονομία". Η εφημερίδα τονίζει ότι "διαρθρωτικά" μέτρα για να αποφευχθεί τυχόν "ολίσθηση" του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο ζητεί από την κυβέρνηση η Κομισιόν, η οποία, ωστόσο, αναγνώρισε χθες την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο α' εξάμηνο και κάλεσε τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν το Σεπτέμβριο την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου".

Από: ANA

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου