Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Επισκόπηση τύπου 13/08/2010


Επισκόπηση τύπου 13/08/2010

Η οικονομία με αιχμή τα στοιχεία για ανεργία και ύφεση, η Παιδεία ενόψει της ανακοίνωσης των βάσεων και οι φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον τύπο σήμερα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αντάρτικο κατά των διοδίων". Η εφημερίδα γράφει ότι "ολοένα και περισσότεροι οδηγοί αρνούνται να πληρώσουν το "χαράτσι" των διοδίων... Οι αυξήσεις που σημειώθηκαν τα 2 τελευταία χρόνια στα τέλη έφτασαν το 50% ενώ στόχος των εταιρειών που εκμεταλλεύονται τα διόδια είναι να διπλασιάσουν τις τιμές... Υπολογίζεται ότι οι οδηγοί που δεν... κάθονται κάτω από τις... μπάρες των ιδιωτικών πλέον διοδίων ξεπερνούν τις 200.000! ".

Η ΑΥΓΗ: "Στον αέρα η σχολική χρονιά". Κατά την εφημερίδα "στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν η κυβέρνηση θα έθετε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και θα διασφάλιζε τη θέση της στο κλαμπ των ανεπτυγμένων χωρών επενδύοντας στην Παιδεία. Τώρα προσπαθεί να μειώσει τα ελλείμματα περικόπτοντας τις κοινωνικές δαπάνες και αφήνει την ανάπτυξη και την Παιδεία στην τύχη τους. Ακριβέστερα στο έλεος της αγοράς...".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ύφεση και ανεργία τσακίζουν ό,τι απέμεινε από την πραγματική οικονομία. Στο 3,5% μειώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης". Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "σε βρόχο για την ελληνική Οικονομία εξελίσσεται η επιταχυνόμενη ύφεση με αναπόφευκτες συνέπειες στην πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και στην κοινωνία, λόγω της αύξησης της ανεργίας. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε χθες ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώθηκε κατά 3,5% μετά από μείωση 2,3% το πρώτο τρίμηνο".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Θρίλερ με τις σχολές μεσαίας ζήτησης. Στα ύψη πάντα οι περιζήτητες σχολές". Στο βασικό της θέμα σχολιάζει ότι "στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας, κι ενώ η επεξεργασία των στοιχείων στο υπουργείο Παιδείας προχωρεί, η εκπαιδευτική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη στις εκτιμήσεις της. Το εφετινό παιχνίδι της εισαγωγής στα πανεπιστήμια φαίνεται ότι θα κρίνουν οι βάσεις των σχολών μεσαίας ζήτησης (και βαθμολογίας) και το που θα κυμανθούν τελικά εξελίσσεται σε πραγματικό θρίλερ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Γόρδιος δεσμός Ανεργία και ύφεση ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού αποδεικνύεται η διογκούμενη ανεργία! Τον Μάιο το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 12% στην Ελλάδα, έναντι 8,5% τον Μάιο του 2009 και 11,9% τον Απρίλιο του 2010 ".

ΕΘΝΟΣ: "Απογραφή τώρα και των συνταξιούχων. Μετά το δημόσιο τη σκυτάλη παίρνουν τα ασφαλιστικά ταμεία". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Μετά τους δημοσίους υπαλλήλους, απογραφή και των συνταξιούχων. Στόχος της καταγραφής, που προωθεί το υπ.Εργασίας είναι να μπει τάξη στο χάος και να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία των Ταμείων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η μάσκα του GIORGOS έπεσε! ". Στο βασικό της θέμα επισημαίνει ότι "το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του. Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία. Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν. Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αποκάλυψη! Ο Γιώργος είναι ο άνθρωπός μας στην Αθήνα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η ανθελληνική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" η οποία προξένησε το μεγαλύτερο κακό στη χώρα μας κατά την περίοδο του δανεισμού και έπαιξε ανοικτά το παιχνίδι των κερδοσκόπων, ανέλαβε να αγιοποιήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και μάλιστα επισημαίνει στη γερμανική της έκδοση πως ο Παπανδρέου είναι ο αποφασιστικός πολιτικός που λείπει από τη Γερμανία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟΣ:"Ρεκόρ ακρίβειας στις παραλίες. "Χάλκινο" μετάλλιο για την Ελλάδα στις τιμές τουριστικών υπηρεσιών σύμφωνα με έρευνα σε 11 χώρες". Σύμφωνα με την εφημερίδα "πανάκριβη είναι η Ελλάδα για τους ξένους τουρίστες αλλά και τους παραθεριστές, όπως δείχνει συγκριτική έρευνα τιμών, την οποία πραγματοποίησαν τα βρετανικά ταχυδρομεία πολύ πρόσφατα (στις 14 Ιουλίου). Μόνο η Γαλλία και η Ιταλία είναι συνολικά ακριβότερες, ενώ οι υπόλοιπες χώρες (σε σύνολο 11) είναι φθηνότερες της Ελλάδας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φέρνουν τώρα μέτρα του 2011". Η εφημερίδα παρατηρεί ότι "Το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει τα διαρθρωτικά μέτρα του 2011, καθώς πιέζονται από την απόκλιση 3,02 δισ.ευρώ, του ελλείμματος του προϋπολογισμού, την ύφεση 3,5% και τους 602.185 ανέργους. Περαιτέρω συμπιέζει τις δαπάνες μειώνοντας στο 7% τις εκταμιεύσεις και εντείνει τους ελέγχους κατά φοροφυγάδων".

ΕΣΤΙΑ: "Η τηλεοπτική πραγματικότης. Ολα γίνονται μαύρα μετά τις ειδήσεις". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "σημαίνων παράγων της οικονομικής μας ζωής σχολίαζε πως μέχρι τις οκτώ το βράδυ η κατάστασις δεν είναι τόσο κακή. Οταν όμως αρχίζουν τα βραδυνά δελτία ειδήσεων, όλα γίνονται μαύρα. Αισθάνεται κανείς ότι έρχεται το τέλος του κόσμου. Και πράγματι.Ακόμη και οι πρόσφατες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Αίγινα λόγω βλάβης στα υποθαλάσσια καλώδια παρουσιάσθηκαν από τις ειδήσεις ως γεγονός μεγίστης σημασίας. Και ως προάγγελος της καταρρεύσεως του τουρισμού".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οριστικά προς ανασχηματισμό". Η εφημερίδα γράφει ότι "η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έχει αρχίσει, με την ανακοίνωσή του να τοποθετείται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το αργότερο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.Στην Πάρο, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ.Γιώργος Παπανδρέου ολοκληρώνει τις αποφάσεις του για τις αλλαγές που θα επιφέρει στο κυβερνητικό σχήμα, μετά και τις επαφές που θα έχει το Σαββατοκύριακο με στενούς συνεργάτες, όπως οι κ.Γιάννης Ραγκούσης και Παύλος Γερουλάνος".

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Η κρίση φέρνει φτήνια. Τηλεκιτσαριό. Τούρκικες σαπουνόπερες, μαγειρέματα και Big Brother ". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι " σε μια χρονιά που λόγω σφιχτών οικονομικών, ο κόσμος θα αναγκαστεί να περιορίσει τις εξόδους του και να στηθεί (ακόμα) περισσότερες ώρες μπροστά στο χαζοκούτι, τα κανάλια ετοιμάζονται να μας προσφέρουν το .... χειρότερο εαυτό τους ".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Στο 12% η ανεργία. Συρρίκνωση 3,5% του ΑΕΠ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "βαθαίνει η ύφεση για την ελληνική οικονομία, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που ανακοινώθηκαν χθες και τα οποία διέψευσαν προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις των αναλυτών! Το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους συρρικνώθηκε κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ συγκρινόμενο με το πρώτο τρίμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 1,5%. Ταυτόχρονα στο 12% ανήλθε το Μάιο η ανεργία".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ζητείται θαύμα για να βγούμε από την κρίση". Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μπροστά σε μεγάλα στοιχήματα βρίσκεται η ελληνική οικονομία ενόψει του φθινοπώρου, όταν θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού και να δρομολογηθούν κρίσιμες παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Ολα θα κριθούν από την περιστολή της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της σπατάλης σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ΟΤΑ, σε συνδυασμό με την προώθηση των δύσκολων διαρθρωτικών αλλαγών".

Η ΝΙΚΗ: "Θα χαθεί μία ολόκληρη "νέα γενιά". Στοιχεία "Αποκάλυψης" για την ανεργία στην Ελλάδα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "όλα τα ρεκόρ καταρρίπτει η ανεργία και στην εποχή του Μνημονίου εξελίσσεται στο μεγαλύτερο βάσανο για τους νέους και τις παραγωγικές ηλικίες, απειλώντας ευθέως και την κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας το ποσοστό ανεργίας το μήνα Μάιο εκτινάχθηκε στο 12% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια σε ετήσια βάση ".

PRESS time: " 950 λαμόγια στο χορό του μαύρου χρήματος. Το υπουργείο βγάζει στον αέρα τη λίστα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Το γραφείο του Γ.Καπελέρη στην ΥΠΕΕ είναι γεμάτο φακέλους. Το ίδιο και των συνεργατών του. Ο αγώνας για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής άρχισε αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι για να ολοκληρωθεί θα χρειαζόταν ένας τεράστιος στρατός. Τα πράγματα είναι απλά. Σε κάθε "εξόρμηση" βγαίνει και λαυράκι ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ανάγκη αντεπίθεσης του λαού για να μην πληρώσει τις συνέπειες". Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το β΄τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά 3,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει εμφανίσει η οικονομική δραστηριότητα από τις αρχές του 2009, όταν και η ελληνική οικονομία ήρθε αντιμέτωπη με την κρίση ".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Νερό φαρμάκι στη Χαλκιδική. Προβληματικές γεωτρήσεις αποκάλυψε έρευνα".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Μετά από 88 χρόνια στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Ιστορικό προσκύνημα ".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΑΞΙΑ: "UBS: Τα deals φέρνουν υπεραξία έως και 45% στις τραπεζικές μετοχές ". Η εφημερίδα τονίζει ότι "είναι σαφές ότι οι ξένοι οίκοι έχουν "επιστρέψει" στην ελληνική αγορά και οσμίζονται υπεραξίες από τη μεγάλη επιχειρηματική αναδιάρθρωση στην ελληνική οικονομία. Τα deals των τραπεζών και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν πόλο έλξης τη στιγμή που η χώρα αρχίζει να κερδίζει και πάλι το τεκμήριο της αξιοπιστίας".

ΕΞΠΡΕΣ: "Υφεση 3,5% στο β` 3μηνο με 12% ανεργία τον Μάιο". Η εφημερίδα γράφει ότι "Σε βαθύτερη ύφεση κινήθηκε η ελληνική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο εφέτος, διάστημα κατά το οποίο το Ακκαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. ".

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μέτρα έκτακτης ανάγκης. Κοινωνικό πακέτο-ανάχωμα στην επαπειλούμενη έκρηξη της ανεργίας". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με 180.000 περισσότερους ανέργους συγκριτικά με τον Μάιο του 2009 και με απαισιόδοξες προβλέψεις για 850.000 άνεργους στο τέλος του έτους έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση. Το κοινωνικό πακέτο Παπανδρέου για την απασχόληση και την ανακούφιση των ανέργων παρουσιάζει η "Η" του Σαββάτου ".

ΚΕΡΔΟΣ: " Άπνοια στις επενδύσεις, στο ναδίρ η κατανάλωση". Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "στη δίνη της ύφεσης κινείται για τα καλά η ελληνική οικονομία, καθώς η επενδυτική άπνοια σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της ιδιωτικής και της δημόσιας κατανάλωσης οδήγησαν το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε μείωση 3,5% ".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Καθαρές τιμές στην αγορά καυσίμων". Η εφημερίδα σημειώνει "οι τιμές σοκ με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι καταναλωτές στα πρατήρια καυσίμων και τα ρεκόρ που σημειώθηκαν στην τιμή της αμόλυβδης, ιδιαίτερα στα τουριστικά θέρετρα, οδηγούν την κυβέρνηση να επισπεύσει θεσμικές παρεμβάσεις για την εξυγίανση της αγοράς και τον περιορισμό των ευκαιριών κερδοσκοπίας που δημιούργησε η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των πετρελαιοειδών".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βαθαίνει η ύφεση στην ελληνική οικονομία". Η εφημερίδα τονίζει "συρρίκνωση 3,5% παρουσίασε η οικονομική δραστηριότητα το β΄τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η οποία αναθεώρησε επί τα βελτίω τις μετρήσεις του α΄τριμήνου, μειώνοντας την ύφεση από το -2,5% στο -2,3%".

Από: ΑΝΑ

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου