Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/8/2010


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/8/2010

H τιμή πώλησης του γάλακτος και οι χτεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου για το θέμα, τα τεκταινόμενα στην Εθνική Φρουρά που σχετίζονται με τις κλοπές οπλισμού και η ανακάλυψη οστών από τη ΔΕΑ στον Παρισσινό είναι τα θέματα που κυριαρχού στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο είναι οι πολλές χελώνες που φαίνεται να επισκέφτηκαν φέτος τον Ακάμα, οι επιπτώσεις στα δάνεια από την πτώση του ευρώ, η πτώση της τιμής των ακινήτων αλλά και οι μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων που υπολογίζεται να υπάρχουν στο γειτονικό τεμάχιο του Ισραήλ.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Λες ψέματα κύριε Παπακώστα» γράφει ότι τρεις πρώην Υπουργοί Αμυνας διαψεύδουν τα όσα ανέφερε χτες ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας ότι «κλοπές οπλισμού γίνονταν και στο παρελθόν αλλά αποκρύβονταν». Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι οι περισσότερο εκκλησιαζόμενοι πολίτες της Ευρώπης είναι οι Κύπριοι, ακολουθούμενοι από τους Ελληνες, συμπέρασμα στο οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, κατέληξε κοινωνικού χαρακτήρα ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό "Economist".

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Βρέθηκαν οστά στον Παρισσινό» γράφει ότι τα πρώτα ανθρώπινα οστά που πιστεύεται ότι ανήκουν σε αριθμό Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων της περιόδου 1963-64, κατάφεραν χτες να εντοπίσουν οι ειδικοί του κλιμακίου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους που διενεργεί εργασίες εκσκαφών στον Παρισσινό στη Λευκωσία. Αλλού ο «Π» γράφει πως έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ οι φωλιές της Πράσινης Χελώνας και της Καρέττα Καρέττα που εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής σε παραλίες του Ακάμα. «Η ζεστή Μεσόγειος είναι αυτή που τις φέρνει κοντά μας» προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Μας αρμέγουν όλοι με την τιμή του γάλακτος» γράφει ότι είναι γενικά αποδεκτό ότι η τιμή του γάλακτος είναι η ψηλότερη στην Ευρώπη, γεγονός που ομολόγησε χθες και ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, ο οποίος αποκάλυψε ότι η Κύπρος ζήτησε από την ΕΕ να της επιτρέψει να βάλει πλαφόν στην τιμή πώληση, ενώ ετοιμάζεται και νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την αγορά γάλακτος. Αλλού γράφει πως είναι «έκδηλη είναι πλέον η ανησυχία κομμάτων και πολιτών για την ικανότητα της ΕΦ ν’ αντεπεξέλθει στην αποστολή της», ενώ αναφέρεται και σε επισημάνσεις πρώην ηγετικού στελέχους της δύναμης ότι «πολλές μονάδες είναι εκτός αποστολής».

«Ο Φιλελεύθερος» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ετσι φουσκώνουν οι τιμές» επεξηγεί λεπτομερώς το πώς παραγωγοί, βιομήχανοι και λιανοπώλες διαμορφώνουν την τιμή πώλησης του γάλακτος, σημειώνοντας πως αποτέλεσμα είναι η τιμή του παστεριωμένου γάλακτος από τις 16 Αυγούστου να φτάσει το 1,30 ευρώ. Αλλού «ο Φ» γράφει ότι «ζημιές από την εξασθένηση του ευρώ έναντι ξένων νομισμάτων μετρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά» αλλά και ότι «η αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος κατά 30% - 35% έχει αυξήσει τις δανειοδοτικές υποχρεώσεις όσων δανείστηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε δολάριο, ελβετικό φράγκο, στερλίνα [GBP=X] και γιέν.

Η «Χαραυγή», στο κύριο θέμα της με τίτλο «Διάτρητος ο έλεγχος» γράφει ότι «ο Υπουργός Αμυνας είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη και πειθαρχία στο στράτευμα και έδωσε οδηγίες για ελέγχους στα στρατόπεδα από ανεξάρτητες επιτροπές» προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έγιναν άλλες κλοπές. Ο κ. Παπακώστας επανέλαβε και τις καταγγελίες του για επίορκους. Αλλού η εφημερίδα, επικαλούμενη «έγκυρες κυβερνητικές πηγές», γράφει πως «κανένα έγγραφο δεν κατέθεσε ο (Τ/κ ηγέτης) Ερογλου» και πως «απέμεινε μόνο με τα επικοινωνιακά σλόγκαν που και αυτά κατάντησαν αναξιόπιστα».

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail με πρωτοσέλιδο τίτλο «Προειδοποίηση για νέο σούπερ ιό» κάνει λόγο για ανησυχία εξάπλωσης ενός νέου μικροβίου ανά το παγκόσμιο, το οποίο ονομάζεται “New Delhi metallobeta-lactamase” ή “NDM-1” το οποίο καθιστά τα βακτήρια ανθεκτικά σχεδόν σε όλα τα αντιβιοτικά. Το νέο μικρόβιο έφτασε στη Βρετανία από την Ινδία. Σε άλλο θέμα η “CM” μιλά για «τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων στο δίπλα οικόπεδο», αναφέροντας πως η αμερικανική εταιρεία Noble Energy υπολογίζει ότι το οικόπεδο το οποίο γειτονεύει τα τεμάχια της Κύπρου περιέχει 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υδρογονανθράκων (μικτή ποσότητα).

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα Financial Mirror με κύριο τίτλο η «Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί τα επιτόκια σταθερά» γράφει ότι η τράπεζα αποφάσισε να επανεπενδύσει τις θέσεις που είχε σε τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια αγοράζοντας πολυετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ για να υποστηρίξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Παράλληλα η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ομοσπονδιακή τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τα αμερικανικά επιτόκια από 0 – 0,25%. Αλλού η “Financial Mirror” κάνει λόγο για μείωση των τιμών των ακινήτων κατά 20% - 30%.

Από: ΚΥΠΕ

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου