Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Επισκόπηση τύπου 18/08/2010


Επισκόπηση τύπου 18/08/2010

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "STOP στις ολιγομελείς πορείες - διαδηλώσεις. Πρώτα μέτρα για την απελευθέρωση του Κέντρου της Αθήνας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μαχαίρι" στις πορείες (ιδιαίτερα αυτές που γίνονται από ολιγομελείς ομάδες) οι οποίες αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στο κέντρο της Αθήνας προκαλώντας κυκλοφοριακά εμφράγματα και σε μερικές περιπτώσεις και βίαια επεισόδια, που διώχνουν τους καταναλωτές, βάζει η κυβέρνηση".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Οι "χρυσές" αποδείξεις για την εφορία. Σε ποιες περιπτώσεις διπλασιάζεται η έκπτωση φόρου".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νέα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ανακάμψουν τα έσοδα από το ΦΠΑ που βυθίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, αφού το αποκαλούμενο "κίνημα των αποδείξεων"... κάθισε. Την ίδια ώρα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου επιδίδονται σ' ένα ανελέητο κυνήγι εν μέσω θέρους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επιβάλουν πρόστιμα άνω των 5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις, ώστε να "μαλακώσει" η τρόικα και να μη ζητήσει επιπλέον μέτρα".

Η ΑΥΓΗ: "Οι κερδοσκόποι βγάζουν το ψωμί τους".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εκμεταλλευόμενοι την εκτίναξη των διεθνών τιμών των σιτηρών κατά το τελευταίο δίμηνο, οι Έλληνες αλευροβιομήχανοι έσπευσαν να ανακοινώσουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στα άλευρα. Έχουν αγοράσει φθηνά τα ελληνικά σιτηρά και βιάστηκαν να προεξοφλήσουν προβλήματα στις εισαγωγές".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Και πάλι θα μας τη... σκάσουν οι Αμερικανοί που μετατρέπουν την χώρα μας σε πεδίο πολεμικής αντιπαράθεσης".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "την πιο σοβαρή απόφαση από την εποχή των γεγονότων της Κύπρου έλαβε ο πρωθυπουργός αποδεχόμενος -χωρίς επιφυλάξεις, όπως βεβαιώνεται από τα γεγονότα- την αμερικανική εντολή για δημιουργία ελληνοΙσραηλινού στρατιωτικού άξονα ως αντίβαρο στη στροφή του Ερντογάν προς το Ιράν και το "σκληρό Ισλάμ".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Έφοδος 250 Ράμπο για βίλες, σκάφη και ΦΠΑ. Στο στόχαστρο η επώνυμη φοροδιαφυγή".

Η εφημερίδα γράφει ότι "πέντε νέες ομάδες του ΣΔΟΕ με συνολικά 250 "Ράμπο" ρίχνονται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ελέγχους σε όσους διαθέτουν βίλες, σκάφη αναψυχής και πολυτελή αυτοκίνητα και δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στην Εφορία. Παράλληλα, εντείνονται οι έλεγχοι για μη απόδοση ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης, ενώ ξεκινούν κατασχέσεις σε Μύκονο και Σαντορίνη για ληξιπρόθεσμα χρέη. Παρατείνονται εξάλλου οι έλεγχοι στα νησιά ως τη λήξη της τουριστικής περιόδου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μαύρος Σεπτέμβρης για την κοινωνία. Το Βατερλό των εσόδων οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "προβλέψεις πιο δυσοίωνες από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης κάνουν οι αναλυτές του "Economist" για την Ελλάδα, καθώς εκτιμούν ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί και η ύφεση θα φθάσει το -4,8%, με δραματική μείωση των κρατικών εσόδων. Το "Economist" κάνει λόγο για εφιαλτικά σενάρια, με την ανεργία να αγγίζει το 20% έως το τέλος του 2011. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, σημειώνεται πως "μόλις οι Έλληνες επιστρέψουν από τις παραλίες στις εργασίες τους τον Σεπτέμβριο, θα νιώσουν τον πραγματικό πόνο από τα μέτρα λιτότητας και την ύφεση".

ΕΘΝΟΣ: "250 ράμπο σε ειδικές αποστολές. Πέντε νέες ομάδες κρούσης του ΣΔΟΕ για είσπραξη φόρων".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινούν τις ελεγκτικές τους εφορμήσεις στην επώνυμη φοροδιαφυγή (γνωστοί δικηγόροι, μεγαλογιατροί, τραγουδιστές, σχεδιαστές κλπ) στα προκλητικά περιουσιακά στοιχεία (πισίνες, κότερα, πολυτελή ΙΧ) που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα των κατόχων τους, στην απόκρυψη του ΦΠΑ, στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στη φοροδιαφυγή μέσω offshore εταιρειών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ταλιμπάν και Σομαλοί πειρατές στον Άγιο Παντελεήμονα. Απειλούν με... σπάθες τον κόσμο, σπάζουν μαγαζιά και ξηλώνουν την πλατεία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σκηνές Δαντικής κολάσεως εξελίσσονται καθημερινά στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στην Αχαρνών. Οι κάτοικοι δεν νοιώθουν μόνο ξένοι στην χώρα τους αλλά και αδύνατοι ν' αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν και τους Σομαλούς πειρατές που τους απειλούν, τους επιτίθενται, τους σπάνε και τους καίνε τα μαγαζιά".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Οι δυο εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας για τη συνταξιοδότησή σας. Ναρκοπέδιο για τους μισθωτούς του ΙΚΑ και των ειδικών ταμείων".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δεκάδες οι νάρκες για τους μισθωτούς και τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών ταμείων -άνδρες και γυναίκες- κρύβει η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπως αυτό αναδεικνύεται από όσα αναφέρονται στις εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πάρτυ ακρίβειας με χρυσούς μεσάζοντες. Πως εκτινάσσονται οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής και καύσιμα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "το πάρτυ των κερδοσκόπων και των μεσαζόντων στην ελληνική αγορά δεν είναι θεωρητικό κατασκεύασμα, είναι μια πολύ σκληρή πραγματικότητα. Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα και στέλνει το λογαριασμό της φτώχειας και της ακρίβειας σε αγρότες και καταναλωτές".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βγάζουν ράμπο για "τρύπα" 2,6 δισ. Οι αγορές δείχνουν τα δόντια τους λόγω υστέρησης των εσόδων".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με 250 ράμπο του ΣΔΟΕ, που θα ρίξει στην αγορά από τον Σεπτέμβριο, το υπ. Οικονομικών επιχειρεί να καλύψει την τρύπα των εσόδων, η οποία υπολογίζεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Η επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για την αύξησή τους κατά 13,7% φέτος έχει μετατραπεί σε αχίλλειο πτέρνα του οικονομικού προγράμματος".

ΕΣΤΙΑ: "Να γίνουμε χώρα δημιουργών. Η ελληνική κοινωνία αρνείται την πρόοδο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Ελλάς έχει προ πολλού παύσει να είναι χώρα δημιουργών. Έγινε χώρα καταναλωτών. Και όταν λέμε "δημιουργών", εννοούμε δημιουργών αξιών πάσης φύσεως: Αξιών οικονομικών, επιστημονικών, πνευματικών, πολιτιστικών. Αυτό που ελλείπει από την σημερινή Ελλάδα είναι η δημιουργία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εισαγγελέας για σκάνδαλα στη Μύκονο. Απάτη πολλών εκατομμυρίων με τα δημοτικά τέλη και εμπλοκή offshore εταιρειών".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "διαστάσεις σκανδάλου λαμβάνει υπόθεση διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στον Δήμο Μυκόνου. Δύο δήμαρχοι, δύο αντιδήμαρχοι και αρκετοί υπάλληλοί του κατηγορούνται ότι "κάλυπταν" τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού ώστε να μην πληρώνουν φόρους στον δήμο, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Πόλεμος" για το ψωμί. Κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις τιμές των σιτηρών".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "παιχνίδι με τη διεθνή τιμή των σιτηρών παίζεται τους τελευταίους μήνες με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες και τις καταστροφικές πυρκαγιές στη νούμερο 3 παραγωγό χώρα Ρωσία. Αρτοποιοί και αγρότες - καλλιεργητές σιτηρών θεωρούν τις αυξήσεις αδικαιολόγητες, ενώ ορισμένοι αλευροβιομήχανοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στα άλευρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις και στην τιμή του ψωμιού, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κίνησή τους αυτή είναι επιβεβλημένη".

ΤΑ ΝΕΑ: "Εμφύλιος εμπόρων για προσφορές - εκπτώσεις. Παρενέργειες της κρίσης".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ μεγάλων και μικρών του λιανεμπορίου. Αλυσίδες και πολυκαταστήματα ετοιμάζονται για νέο γύρο προσφορών, οι μικρομεσαίοι ωστόσο προτείνουν χαμηλές τιμές όλο τον χρόνο".

Η ΝΙΚΗ: "Νέες περικοπές 2,5 δισ. ευρώ. Δεν έχει τέλος ο Γολγοθάς για τους δημοσίους υπαλλήλους".

Η εφημερίδα γράφει ότι "από κόσκινο θα περάσουν με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, μισθοί και επιδόματα στον δημόσιο τομέα. Η καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, που εντάσσεται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών στη Δημόσια Διοίκηση, φέρνει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς από τις αρχές του χρόνου θα περικοπούν πληθώρα επιδομάτων ή θα συγχωνευθούν με στόχο την εξοικονόμηση 2 με 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία βεβαίως θα απολέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι από το 2010 και μέχρι το 2014 έχουν μπει στη... λαιμητόμο".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ κατά των λαών της Μέσης Ανατολής. Συμφωνία στρατηγικής σημασίας Ελλάδας - Ισραήλ".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η ελληνική κυβέρνηση αθωώνει την πολιτική της ηγεσίας του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, τις δολοφονικές πολεμικές επιθέσεις, το χτίσιμο του τείχους του αίσχους και τον εποικισμό που συνεχίζεται. Αθωώνει την εκφρασμένη απόφαση του Ισραήλ να δημιουργήσει νέα προβλήματα στο Λίβανο, να εξαπολύσει νέα επίθεση, με στόχο τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στα όρια της υφαλοκρηπίδας του Λιβάνου. Αθωώνει τη διάθεση του Ισραήλ να επιτεθεί ακόμα και πολεμικά κατά του Ιράν".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Η θάλασσα... τρώει τις ακτές. Σε 4 περιοχές της Βόρειας Ελλάδας".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Σε καραντίνα πέντε νοσοκομεία. Λουκέτο σε τμήματα αιμοδοσίας λόγω του ιού του Δ. Νείλου".

Από: www.naftemporiki.gr

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου