Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Επισκόπηση Κυριακάτικου τύπου 22/08/2010


Επισκόπηση Κυριακάτικου τύπου 22/08/2010

Η πορεία της οικονομίας, οι νέες μειώσεις μισθών και η υψηλή φορολογία, οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά, το σχέδιο πώλησης των ΔΕΚΟ, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, το δημόσιο χρέος, οι αναμενόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τα λάθη της τρόικας, καθώς και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τσιμέντο να γίνει το Ελληνικό. Μετά τις μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις Γ. Παπανδρέου για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου της Ευρώπης". Η εφημερίδα γράφει ότι "το βασικότερο επιχείρημα εκείνων που στερούν χρόνια τώρα από τους κατοίκους του πυρόπληκτου και τσιμεντοστρωμένου λεκανοπεδίου ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, είναι ότι... "η κατασκευή του κοστίζει".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Μειώσεις μισθών έως 20%. Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου το πρώτο τρίμηνο του 2011". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μειώσεις μισθών για πολλές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξουν το 20%, θα φέρει η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου το πρώτο τρίμηνο του 2011, καθώς θα καταργηθεί πλήθος επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Αναδιάρθρωση του χρέους. Εκτοξεύτηκε στα 317 δισ. ευρώ τον Ιούλιο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αναθερμάνθηκαν τα σενάρια αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας μετά από την ραγδαία άνοδό του στα 317 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις έγκριτων οικονομολόγων και διεθνών αναλυτών".

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Στήνουν εκλογές χωρίς πολιτική. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για δικούς του λόγους το κάθε κόμμα, σχεδιάζουν να υποβαθμίσουν την πολιτική σημασία των εκλογών του Νοεμβρίου". Σύμφωνα με την εφημερίδα "να αποχρωματίσει πολιτικά τη μάχη των περιφερειακών εκλογών επιχειρεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία διευκολύνεται από την ανάλογη επιλογή της ΝΔ και προσανατολίζεται τώρα σε υποψηφιότητες "αυτοδιοικητικού" χαρακτήρα.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Οι επτά αμαρτίες της τρόικας. Οι λάθος προβλέψεις και οι ανεδαφικές συστάσεις των δανειστών μας". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "από την ημέρα που πάτησαν το πόδι τους στην Αθήνα δεν είναι λίγες οι φορές που τα στελέχη της τρόικας προχώρησαν σε άστοχες προβλέψεις, είπαν ψέματα ή και αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών έναντι αυτών που υποστήριζαν".

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Συντάξεις: Κερδίστε χρόνο. Υπολογίστε τα πλασματικά έτη. Χρήσιμες απαντήσεις σε πιεστικά ερωτήματα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "μεγάλο κύμα φυγής των εργαζομένων παρατηρείται τους δύο τελευταίους μήνες, οι οποίοι σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν για να προλάβουν τις αλλαγές που φέρνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πρόβλημα στα ταμεία αλλά και στους ίδιους, καθώς δεν γνωρίζουν πότε τους συμφέρει και βγουν στη σύνταξη".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Πυρετός στα κόμματα με ανατροπές, "γάμους" και "διαζύγια". Αλλαγές σε κυβέρνηση και πολιτικό σκηνικό φέρνει το φθινόπωρο". Η εφημερίδα τονίζει ότι "νέα χαρακτηριστικά αναμένεται να αποκτήσει το πολιτικό σκηνικό με την έλευση του Σεπτεμβρίου, καθώς οι αναμενόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και οι διεργασίες στο σύνολο των κομμάτων δημιουργούν νέα δεδομένα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "28 δεσποτάδες "μιλάνε" με την Μόσχα. Πιστεύοντας ότι η Ρωσική Εκκλησία είναι η μεγάλη ελπίδα για την Ορθοδοξία". Η εφημερίδα γράφει ότι "είκοσι οκτώ Μητροπολίτες -σύμφωνα με πληροφορίες- "μιλάνε με το Πατριαρχείο της Μόσχας έχοντας, όπως λένε οι πληροφορίες, πολλές δικαιολογίες... που αφορούν το άμεσο μέλλον της Ελληνικής Εκκλησίας και γενικότερα της Ορθοδοξίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μπούμερανγκ η υψηλή φορολογία. Απώλειες πολλών δισ. ευρώ, καθώς η αύξηση των φόρων επέφερε μείωση της κατανάλωσης". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "σε μπούμερανγκ για τα έσοδα του Δημοσίου τείνει να εξελιχθεί η αύξηση των φόρων, που συνόδευσε την υπογραφή του Μνημονίου, καθώς οι ανατιμήσεις που προκάλεσε σε πολλά προϊόντα οδήγησαν στην κάμψη της κατανάλωσης. Μόνο από τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας στα τσιγάρα, τα ποτά, τα καύσιμα και τα ΙΧ αυτοκίνητα υπολογίζεται ότι οι απώλειες εσόδων θα ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Και τρίτος εφοπλιστής στο πλιάτσικο της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μετά τους Προκοπίου και Πατέρα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ωστικά κύματα νέων αποκαλύψεων για τα εκκλησιαστικά φιλέτα της Βουλιαγμένης θα αντιμετωπίσει από τις επόμενες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος και οι των οικονομικών υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου, καθώς νέο όνομα εφοπλιστή "σκάει" στην αυλή της Αρχιεπισκοπής, μετά την βεβαιωμένη εμπλοκή των Προκοπίου και Πατέρα σε υποθέσεις αγοραπωλησιών "χρυσών" οικοπέδων και την άσκηση κακουργηματικής δίωξης που θα προσωποποιηθεί με την ολοκλήρωση του πρώτου ανακριτικού κύκλου".

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το σχέδιο πώλησης των ΔΕΚΟ. Ξένοι σύμβουλοι παντού και διαδικασίες εξπρές". Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "τα ελλείμματα των οργανισμών του Δημοσίου, σε συνδυασμό με την υστέρηση εσόδων, αναγκάζουν την κυβέρνηση σε επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων. Με τη βοήθεια ξένων συμβούλων θα αναζητηθούν περιουσιακά στοιχεία που είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα, καθώς και ενδιαφερόμενοι αγοραστές".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Οργάνωση - αντεπίθεση εργατών, ΕΒΕ, φτωχών αγροτών. Κόντρα στα νέα αντιλαϊκά μέτρα". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "χωρίς ανάπαυλα η κυβέρνηση συνεχίζει τον πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Με επιπλέον αντιδραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό και εργασιακά, με ακόμα πιο σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα και νέες δραστικές περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές παροχές (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Ασφαλιστικά Ταμεία), σύμφωνα με το "επικαιροποιημένο μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής" που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Θερμό" φθινόπωρο "καυτός" χειμώνας. Κοινωνικές συγκρούσεις αναμένονται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέο πεδίο κοινωνικών συγκρούσεων της κυβέρνησης με ισχυρά συνδικάτα όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ και του ΟΣΕ προδιαγράφει η επικαιροποίηση του μνημονίου της Ελλάδος με την τρόικα μέσω του οποίου η κυβέρνηση Παπανδρέου δηλώνει έτοιμη και να λάβει νέα μέτρα αν χρειαστεί".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Μπλόκο στο μνημόνιο. Χαστούκι στην κυβέρνηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας". Η εφημερίδα γράφει ότι "μπλόκο στο περιβόητο Μνημόνιο που επέβαλαν στη χώρα μας Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να βάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας, εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας ορισμένων ρυθμίσεων και θα ζητεί την άμεση αναστολή τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες, όσο και οι εκτιμήσεις, οι οποίες ενισχύονται και από την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία προσδιορίσθηκε η ημερομηνία συζήτησης (8 Οκτωβρίου) της προσφυγής που κατατέθηκε (μόλις στις 29 Ιουλίου) από φορείς και ιδιώτες".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Στη φάκα του ΣΔΟΕ 2.000 μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία. Έβγαλαν εκτός Ελλάδας 10 δισ. ευρώ πάνω στην κρίση". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "περίπου 2.000 φορολογούμενους, οι οποίοι, εξαιτίας της κρίσης και του φόβου περί πτώχευσης της χώρας, έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά έως και 15 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, αποκάλυψαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών".

Realnews: "Λύση Ραγκούση για το Μαξίμου. Ο Γιώργος Παπανδρέου σκέπτεται και εξετάζει". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "παρόλο που οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επιμένουν -σχεδιασμένα- για το αντίθετο, οι αλλαγές που έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ευρείες. Ο κύβος ερρίφθη -όπως έγραψε η Real news- πριν ο πρωθυπουργός φύγει για τις καλοκαιρινές του διακοπές και οριστικοποιήθηκε στις συναντήσεις που είχε στην Πάρο με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο".

ΝΙΚΗ: "Εκτόξευση στα 600 δισ. Διπλάσιο θα είναι το δημόσιο χρέος μετά από έξι χρόνια". Η εφημερίδα τονίζει ότι "ούτε για "ζήτω" δεν φτάνουν τα 110 δισ. ευρώ του μηχανισμού όταν χρωστάμε ήδη 316,9 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα ελληνικά ομόλογα είναι στην κατηγορία "σκουπίδια". Δεν υπάρχει περίπτωση να αποκλιμακωθεί το spread που είναι σταθερά στις 850 μ.β. Οι ανάγκες της Ελλάδας σε δάνεια από το 2011 έως και το 2015 είναι 313,4 δισ. ευρώ".

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Προίκα" 11 δισ. στους 13 μικρούς πρωθυπουργούς. Η άγνωστη πλευρά της εκλογικής μάχης στις περιφέρειες". Η εφημερίδα γράφει ότι "στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το διακύβευμα δεν είναι μόνο η πράσινη ή μπλε επικυριαρχία στο χάρτη της χώρας. Αυτή είναι η μία παράμετρος. Διόλου ευκαταφρόνητη. Η δεύτερη όμως, εξίσου σημαντική, αν όχι και η σημαντικότερη, αφορά στη διεκδίκηση για το βαρύ -και σε πολλές περιφέρειες το βαρύτατο- πουγκί (πείτε το και πορτοφόλι) που πρόκειται να δοθεί στα χέρια του κάθε νέου αιρετού πια περιφερειάρχη, για έργα στην περιοχή του".

VETO της Κυριακής: "Ο αργός θάνατος των νοικοκυριών. "Μαύρος Σεπτέμβρης" στην καθημερινότητα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "το δυσκολότερο χειμώνα στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας ετοιμάζονται να ζήσουν οι Έλληνες, καθώς τα δυσάρεστα νέα για την οικονομία διαδέχονται το ένα το άλλο και επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, αλλά και άνεργοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο".

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Μυστικά ραντεβού υπουργών για τις "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο. Αποκάλυψη: Τι συζήτησαν με τους Αμερικάνους για τα κοιτάσματα πετρελαίου". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με μεθοδικές κινήσεις και κάτω από άκρα μυστικότητα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην Ίδρυση Φορέα Υδρογονανθράκων με σκοπό σε έξι μήνες -χρόνο ρεκόρ - να ενοικιάσει τα 42 θαλάσσια οικόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στο Αιγαίο, ώστε να ξεκινήσουν οι εξορύξεις για το "δώρο του Θεού".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Αγώνας επιβίωσης. Νέο κύμα ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής: "Ανοίγουν τα χαρτιά τους για τις εκλογές. Στην τελική ευθεία η μάχη της Θεσσαλονίκης".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ

ΤΥΠΟΣ Η ΕΞΠΡΕΣ: "Εκρηκτική άνοδος 45% των διαταγών πληρωμής. Οι δικαστικές αποφάσεις για είσπραξη οφειλών ανήλθαν σε 50.000 στο α' εξάμηνο". Η εφημερίδα γράφει ότι "τη δικαστική οδό, ακόμη και για τη διεκδίκηση μικρών ποσών, επιλέγουν πλέον μαζικά τράπεζες και ιδιώτες προκειμένου να εισπράξουν οφειλές, καθώς η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους".

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: "Σήμα ανάπτυξης στη ΔΕΘ. Ενέσεις αισιοδοξίας για το μέλλον από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης". Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "ενέσεις αισιοδοξίας για το μέλλον με την εξαγγελία αναπτυξιακών προγραμμάτων αλλά και στοχευμένες κινήσεις ανακούφισης στα ευθέως πληττόμενα από την οικονομική κρίση στρώματα, όπως θέσπιση εγγυημένης εθνικής σύνταξης και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά και μέτρα κατά της ανεργίας, σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός εν όψει ΔΕΘ και 3ης Σεπτεμβρίου".

Από: ΑΝΑ

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου