Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Επισκόπηση τύπου 24/08/2010


Επισκόπηση τύπου 24/08/2010

Οι θετικές προβλέψεις του Οίκου Moody's για την ελληνική οικονομία, αλλά και η αρνητική αξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής από το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, το ενδεχόμενο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που άφησε ανοικτό ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου ότι η φετινή χρονιά θα είναι η δυσκολότερη της Μεταπολίτευση λόγω σημαντικών κενών σε διδακτικό προσωπικό στα σχολεία, ο επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης και οι ριζικές αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται το Μαξίμου, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου και οι αλλαγές που φέρνει ο "Καλλικράτης" στο τοπίο της Αυτοδιοίκησης, καθώς και το σοκ που προκάλεσε στο πανελλήνιο η φρικιαστική δολοφονία του 11χρονου κοριτσιού στην Αρκαδία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον τύπο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ζοφερή η πορεία της Οικονομίας από την ανίκανη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των οικονομικών επιτελών της ΝΔ". Η εφημερίδα γράφει ότι "ζοφερή είναι η πορεία της Οικονομίας με την εφαρμογή του Μνημονίου, όπως την παρουσίασαν χθες οι οικονομικοί επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά, ενώ παράλληλα διέβλεψαν ότι έρχονται και νέα σκληρά μέτρα τα οποία, ωστόσο, δεν θα αποδώσουν".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τρώμε από τα έτοιμα... και η κυβέρνηση ανασχηματίζεται. Την ώρα που η αγορά ασφυκτιά, ο πρωθυπουργός αρθρογραφεί στο Διαδίκτυο". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ανοιχτό άφησε το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, ενώ παράλληλα προανήγγειλε σοβαρές δομικές αλλαγές στη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου και του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα πάντα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στην περίπτωση που υπουργοί είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα αντικατασταθούν, καθώς -όπως τόνισε- το βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής και όχι τα πρόσωπα που θα κληθούν να την υλοποιήσουν".

Η ΑΥΓΗ: "Η Άννα Διαμαντοπούλου ομολογεί: Η χειρότερη σχολική χρονιά των τελευταίων 35 χρόνων". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η δυσκολότερη σχολική χρονιά από τη Μεταπολίτευση θα είναι φέτος, ομολογεί η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία από τα κενά σε διδακτικό προσωπικό που ανέρχονται σε 11-12 χιλιάδες".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η τρόικα αλλάζει τη δομή στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου. Υπερυπουργός χωροφύλακας για την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου". Η εφημερίδα τονίζει ότι "δεν θυμόμαστε ποτέ, τουλάχιστον στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, ανασχηματισμός να προαναγγέλλεται από την ίδια την κυβέρνηση με τον πιο επίσημο και έγκυρο τρόπο. Πολλά συμβαίνουν για πρώτη φορά θα μας πείτε. Άλλωστε στην συγκεκριμένη προαναγγελία με την μορφή δομικού χαρακτήρα αλλαγών, στην μορφή λειτουργίας της κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτο το αποτύπωμα των αξιωματούχων της τρόικας".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ομολογία -σοκ για τα κενά στα σχολεία. Διαμαντοπούλου: Εφέτος θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά". Η εφημερίδα γράφει ότι "τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές που ξεπερνούν τον αριθμό των 20.000 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο συγχωνεύσεις τμημάτων ακόμη και με 30 μαθητές ανά τμήμα, τα άδεια ταμεία και η αδυναμία της Πολιτείας να παρέμβει άμεσα για να επιλύσει τα προβλήματα συνθέτουν την εικόνα της Εκπαίδευσης. Η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η εφετινή σχολική χρονιά θα είναι η δυσκολότερη από τη μεταπολίτευση και μετά ενώ αδιάλλακτοι δηλώνουν και οι εκπαιδευτικοί, που απειλούν το υπουργείο Παιδείας με "ανταρσία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Θυσίες εις μάτην. Βαθαίνει την ύφεση η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και των στόχων του Μνημονίου επισήμανε η Νέα Δημοκρατία, η οποία προχώρησε χθες σε αξιολόγηση όλων των στοιχείων που αφορούν την κατάσταση που δημιούργησε στη χώρα η κυβέρνηση, ακολουθώντας μια λανθασμένη εξ αρχής πολιτική".

ΕΘΝΟΣ: "5 αλλαγές σε Μαξίμου - κυβέρνηση. Ερρίφθη ο κύβος για πρωτοβουλίες Γιώργου με ορίζοντα τη ΔΕΘ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ριζικές αλλαγές στη δομή και τη σύνθεση της κυβέρνησης, καθώς και στο Μαξίμου, περιλαμβάνει το πακέτο των πρωτοβουλιών που έχει ετοιμάσει ο Γ. Παπανδρέου εν όψει της νέας πολιτικής περιόδου. Άμεσα θα προωθηθεί στη Βουλή και ο νέος εκλογικός νόμος".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αλβανός αφού βίασε κοριτσάκι το έπνιξε σε πηγάδι. Συγκλονισμένη όλη η Ελλάδα από το αποτρόπαιο και ειδεχθές έγκλημα στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σοκαρισμένη όλη η Ελλάδα πληροφορήθηκε ότι η αναζητούμενη 11χρονη που έμενε στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας και οι γονείς της Βούλγαροι μετανάστες είχαν δηλώσει την εξαφάνισή της, βρέθηκε πνιγμένη σε πηγάδι με νερό δέκα μέτρων, λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ψεύτεεες! Άλλα είπατε και άλλα γίνονται στην οικονομία. Ανακάλυψαν πάλι οι κυβερνώντες τη δημιουργική λογιστική". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πλήρης και γενικευμένη ήταν η αποτυχία του οικονομικού προγράμματος καθώς: Και μεγάλες αποκλίσεις από τους τεθέντες στόχους μείωσης του ελλείμματος σημειώνονται αλλά και τρομακτικές μειώσεις στα έσοδα καταγράφονται, παρά την τρομακτική αύξηση της φορολογίας, ενώ παράλληλα η ύφεση βυθίζει στο τέλμα το σύνολο της ελληνικής Οικονομίας και η ανεργία συνεχώς αυξάνεται".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χωρίς 12.000 καθηγητές αλλά με σχέδιο καταστολής. Η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια για τα κενά, δηλώνει όμως έτοιμη για τις καταλήψεις". Σύμφωνα με την εφημερίδα "όλα τα στοιχεία που χρειάζονται οι ορθολογιστές (στη θέση 11.500 που φεύγουν με σύνταξη προσλαμβάνονται 2.800) και τα σημάδια που πείθουν τους προληπτικούς (το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει 13 Σεπτεμβρίου) συμφωνούν ότι έρχεται η χειρότερη σχολική χρονιά των τελευταίων 35 χρόνων, η οποία απειλεί να κυοφορήσει τη θρυλούμενη κοινωνική έκρηξη του φθινοπώρου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ο νέος χάρτης των τοπικών αρχόντων. "Καλλικράτης": από 17.646 σε 9.970 οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μετά τις αντιδράσεις για τις συνενώσεις των δήμων που επέφερε ο "Καλλικράτης" νέες διαμάχες αναμένεται να πυροδοτηθούν από τη δραστική μείωση, που αγγίζει το 50%, περιφερειακών (πρώην νομαρχιακών) και δημοτικών συμβούλων. Ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ο νέος εκλογικός χάρτης ενώνει τρεις ή περισσότερους δήμους, η μάχη της εκλογής προβλέπεται ιδιαίτερα σκληρή για τους υποψηφίους".

ΕΣΤΙΑ: "Απουσιάζει η κοινή λογική. Μοναδικό ελληνικό φαινόμενο". Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα περισσότερα προβλήματα της χώρας μας είναι αποτέλεσμα της απουσίας κοινής λογικής. Από τα απλούστερα μέχρι τα πλέον σύνθετα. Στην Ελλάδα συμβαίνουν πράγματα που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ήταν αδιανόητα, αφού θα εθεωρούντο παράλογα. Εδώ όχι μόνον είναι ανεκτά, αλλά συχνά αποτελούν τον κανόνα". Η

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δεύτερες σκέψεις για τους φόρους. Από τις αρχές του 2011 οι αλλαγές στον ΦΠΑ, οριστικές αποφάσεις τον Σεπτέμβριο". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "υπό το βάρος των αντιδράσεων, των επιπτώσεων στον πληθωρισμό, αλλά και των φτωχών αποτελεσμάτων που έχουν οι αυξήσεις των φόρων στα δημόσια έσοδα, το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει σε συνεργασία με την τρόικα κάποια από τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, με πρώτο τη μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. Από τις αλλαγές στον ΦΠΑ το μνημόνιο προβλέπει έσοδα 1 δισ. ευρώ το 2011".".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει: Καμιά αύξηση του ΦΠΑ το 2010, μετά... Αποκλείει τη λήψη πρόσθετων μέτρων ο Φ. Σαχινίδης". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα. Τα αποτελέσματα για το πρώτο επτάμηνο επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της, σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του προϋπολογισμού", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχινίδης".

ΤΑ ΝΕΑ: "Φυγή προς τα εμπρός. Νέο ξεκίνημα σχεδιάζει ο Γ. Παπανδρέου". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "να γυρίσει σελίδα επιχειρεί ο Πρωθυπουργός δέκα μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου δρομολογεί ριζικές αλλαγές στο κράτος και προαναγγέλλει δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση με ορισμό ενδεχομένως ενός υπουργού - συντονιστή, επιβεβαιώνοντας έτσι και τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό".

Η ΝΙΚΗ: "Ολική επαναφορά. Όλες οι ανατροπές σε ΔΕΚΟ και δημόσιο τομέα". Η εφημερίδα γράφει ότι "απολύσεις, παρά το γεγονός ότι τις διαψεύδει η κυβέρνηση, αλλά και ευρείες μετατάξεις φέρνει το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών. Προσφάτως, η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε τη συγχώνευση 20 Οργανισμών, ενώ είχε προηγηθεί η συγχώνευση ή κατάργηση άλλων 50 Οργανισμών. Όμως σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έρθει ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων, περίπου 100 Οργανισμών".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σημαντική πρωτοβουλία του ΚΚΕ η επίσκεψη στις πρεσβείες χωρών της Μέσης Ανατολής. Αγωνιστική επαγρύπνηση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιβουλές". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σκοπός, η ενημέρωση του Κόμματος για τις τελευταίες εξελίξεις και η παρουσίαση των θέσεών του σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για τους λαούς της περιοχής μας, για τον ελληνικό λαό, από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή σ' αυτά και της ελληνικής κυβέρνησης".

Metro: "Κτηνωδία σε βάρος 11χρονης". Η εφημερίδα τονίζει ότι "νεκρή εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή του Ελαιοχωρίου Αρκαδίας η 11χρονη που είχε εξαφανιστεί την Κυριακή. Το άτυχο κορίτσι, σύμφωνα με την Αστυνομία, δολοφόνησε ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής. Στη μικρή κοινωνία του Ελαιοχωρίου Αρκαδίας και όχι μόνο η είδηση της άγριας δολοφονίας του κοριτσιού προκάλεσε σοκ".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Τα σχολεία της αγωνίας. H πιο δύσκολη χρονιά στην εκπαίδευση".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Παράταση για τους ημιυπαίθριους. 100.000 Θεσσαλονικείς θα κληθούν στο ταμείο".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Σήμερα... κληρώνει. Ανακοινώνεται η απόφαση της διαπαραταξιακής για υποψήφιο δήμαρχο μεταξύ: Τρεμόπουλου, Τζήκα, Μηταφίδη".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Σε καθεστώς απραξίας η αγορά των ακινήτων. Η στάση αναμονής αγοραστών και πωλητών "παγώνει" τις δικαιοπραξίες". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η αβεβαιότητα στην οικονομία, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και οι περιορισμένες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων έχουν οδηγήσει σχεδόν σε πλήρη απραξία την κτηματαγορά παρ' όλο που το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων συζητείται όλο και εντονότερα".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στο τραπέζι μείωση εισφορών στο ΙΚΑ. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μείωσε 25% τη δαπάνη για φάρμακα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "παράθυρο" για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι στα υψηλότερα επίπεδα της ΕΕ άνοιξε ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος. Όπως τόνισε, εφόσον τα μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών υγείας αλλά και της αύξησης των εσόδων αποδώσουν, μπορεί και πρέπει να μειωθούν οι εισφορές. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα εξοικονομηθούν περί το 1 δισ. ευρώ από τον κλάδο υγείας, ενώ εκτιμάται πως μπορεί να μειωθεί η εισφοροδιαφυγή".

ΚΕΡΔΟΣ: "Φως βλέπει τώρα η Moody's. Προειδοποιεί όμως για χαμηλή ανάπτυξη στην Ευρώπη". Η εφημερίδα γράφει ότι "σταθερότητα του ελληνικού χρέους στο 150% του ΑΕΠ το 2013 και αποκλιμάκωσή του στη συνέχεια προβλέπει η Moody's εκτιμώντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα που ακολουθείται από την ελληνική κυβέρνηση δεν αφορά μόνο στη δημοσιονομική σταθεροποίηση αλλά περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αν εφαρμοστούν πλήρως θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ώθηση της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανοιχτές" και γρήγορες διαδικασίες στις τράπεζες. Επιτάχυνση της αναδιάταξης του πιστωτικού συστήματος ζητούν οι δανειστές μας". Η εφημερίδα τονίζει ότι "στενό πλαίσιο για την αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου μέσα στους επόμενους μήνες θέτει η τρόικα. Μέσα στον Σεπτέμβριο συσσωρεύεται σειρά υποχρεώσεων που αφορούν τις τράπεζες και έως το τέλος του έτους θα έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, η μελλοντική εικόνα του εγχώριου συστήματος"

Από: ANA

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου