Επισκόπηση τύπου 12/8/2010
Η συνταξιοδότηση αριθμού-ρεκόρ των εκπαιδευτικών και τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και οι επιπτώσεις για όσους δεν προβούν μετά την λήξη της προθεσμίας, η κατάσταση στην οικονομία, το μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων σε καταπατημένες εκτάσεις και η δικαστική διερεύνηση πώλησης έκτασης της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη σε οδοκαθαριστή του Δήμου, η πορεία της οικονομίας, καθώς και η πρόσληψη συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "800.000 οι οφειλέτες. Ως τις 15 Οκτωβρίου οι ρυθμίσεις χρεών. Μετά αρχίζουν οι κατασχέσεις". Η εφημερίδα γράφει ότι "νέα παρέμβαση για τις ρυθμίσεις χρεών προς το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία έκανε χθες το υπουργείο Εργασίας, καλώντας τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις ως τις 15 Οκτωβρίου, για να αποφύγουν τη λήψη αναγκαστικών μέτρων και τις κατασχέσεις. Όσοι ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα έχουν απαλλαγή στις προσαυξήσεις 80% αν πληρώσουν μια κι έξω και 60% αν πάνε με δόσεις".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μπλόκο στις μεταβιβάσεις 2 εκατ. στρεμμάτων. Οι καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου στο "μικροσκόπιο" του υπουργείου Περιβάλλοντος". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μπλόκο" στις μεταβιβάσεις ακινήτων σε καταπατημένες εκτάσεις βάζει η κυβέρνηση μέσω του Κτηματολογίου. Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για κτηματογράφηση όλης της χώρας βάζει τέλος στις ιδιοκτησίες σε καταπατημένες εκτάσεις, αφού μέσω του Κτηματολογίου θα απαγορεύεται η μεταβίβαση τέτοιων ακινήτων".
Η ΑΥΓΗ: "Σχολεία χωρίς καθηγητές". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "συνταξιοδοτούνται φέτος 7.526 εκπαιδευτικοί, υπερδιπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι, και προσλαμβάνονται μόλις 1.425. Να μην υπερβαίνουν οι μαθητές τους 25 ανά τμήμα ζητεί η ΟΛΜΕ. Αγιασμό χωρίς εκπαιδευτικούς θα κάνουν τον Σεπτέμβριο οι μαθητές στα γυμνάσια και τα λύκεια".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στο σκαμνί για κακούργημα 3 Ιεράρχες και ο υπεύθυνος της εκκλησιαστικής περιουσίας. Με το νόμο περί καταχραστών Δημόσιας περιουσίας". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που εκκολάφθηκε και ολοκληρώθηκε στο "άβατο" των οικονομικών υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου με τη σύμπραξη σκοτεινών επιχειρηματικών συμφερόντων "καίει" στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου και αποτελεί ζήτημα χρόνου -όσο θα απαιτηθεί για τις δικαστικές Αρχές προκειμένου να προσωποποιήσουν τα κατηγορητήρια στη βάση της ήδη ασκηθείσας δίωξης σε βαθμό κακουργήματος- να επιβεβαιωθεί ότι η υπόθεση "ακουμπά" και τον ίδιο τον Ιερώνυμο".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μύκονος, το ακριβότερο νησί στην Ευρώπη. Στα 243 ευρώ το δωμάτιο σε ξενοδοχείο". Η εφημερίδα γράφει ότι "η Μύκονος όχι μόνο δεν γνωρίζει κρίση αλλά αναδεικνύεται το ακριβότερο νησί της Ευρώπης. Σύμφωνα με κατάταξη που προκύπτει μέσα από 53 online ταξιδιωτικούς πράκτορες και αλυσίδες ξενοδοχείων, η μέση τιμή των ξενοδοχείων του νησιού τον Αύγουστο διαμορφώνεται στα 243 ευρώ. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι τιμές στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 10% και στην Ευρώπη κατά 2%".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στον αέρα η σχολική χρονιά. Εκρηκτικό κλίμα στην εκπαίδευση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "άδεια από εκπαιδευτικούς θα βρουν τα σχολεία οι μαθητές στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε θα χτυπήσει το "πρώτο κουδούνι". Υπό την πίεση των νέων ασφαλιστικών μέτρων, τριπλασιάστηκαν φέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ διπλασιάστηκαν στην Πρωτοβάθμια, δημιουργώντας, σε συνδυασμό με τους λιγότερους διορισμούς, συνθήκες "έκρηξης" στα δημόσια σχολεία".
ΕΘΝΟΣ: "Μαζική φυγή εκπαιδευτικών από τα σχολεία. Χιλιάδες κενά τον Σεπτέμβρη λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κουδούνι" με χιλιάδες κενά θα χτυπήσει στις 13 Σεπτεμβρίου στα σχολεία όλης της χώρας -προειδοποιούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες- καθώς 11.466 δάσκαλοι και καθηγητές υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση, αριθμός που είναι τριπλάσιος συγκριτικά με πέρυσι και αποτελεί ρεκόρ. Αν συσχετιστεί, μάλιστα, ο αριθμός των μόνιμων διορισμών που γνωστοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα (2.825 για Πρωτοβάθμια - Δευτεροβάθμια) με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, φαίνεται ότι η αναλογία των μόνιμων διοριστέων και των συνταξιοδοτηθέντων είναι 1 προς 4".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ουίσκι με... Κο(κ)λα εις υγείαν των κορόιδων". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "νυχτοπερπατήματα και πιώματα στο Κολωνάκι από την Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Θεοδώρα Κόκλα, που χρεώνονται ως "γεύματα εργασίας" στο Δημόσιο".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Άθλια μαγειρέματα για τις κοινωνικές παροχές. Επανακαθορίζουν προς το χειρότερο τα κριτήρια χορήγησής τους'. Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ψαλίδι" στις κοινωνικές παροχές ετοιμάζει τώρα η κυβέρνηση. Ήδη, τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξετάζουν ολόκληρη τη βεντάλια των κοινωνικών παροχών, με στόχο τον επανακαθορισμό των κριτηρίων χορήγησής τους (εισοδηματικών και κοινωνικών".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές. Μαζική φυγή στη σύνταξη 11.500 εκπαιδευτικών". Η εφημερίδα γράφει ότι "χάος αναμένεται να επικρατήσει και μάλιστα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου στα δημόσια σχολεία της χώρας. Το κύμα φυγής των εκπαιδευτικών στη σύνταξη σε συνδυασμό με τη φετινή μείωση, που αγγίζει το 50% των διορισμών αλλά και της τοποθέτησης αναπληρωτών, εκτιμάται πως θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα, όπως για παράδειγμα χιλιάδες κενά, απώλεια διδακτικών ωρών καθώς επίσης και συνωστισμό μαθητών στις σχολικές τάξεις".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ομαδική φυγή εκπαιδευτικών. Τριπλάσιες συνταξιοδοτήσεις, λόγω Ασφαλιστικού, δημιουργούν πρόβλημα". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αρνητικές είναι οι προβλέψεις για τα κενά στα σχολεία, μετά το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων, με τις αιτήσεις να φθάνουν πλέον τις 160.000 από τις αρχές του έτους σε όλα τα Ταμεία. Τα πράγματα χειροτερεύουν σε συνδυασμό με τους διορισμούς, οι οποίοι είναι μειωμένοι κατά 50%. Τα κενά υπολογίζονται έως 12.000 σύμφωνα με την ΟΛΜΕ. Ίδιες προβλέψεις και από ΔΟΕ".
ΕΣΤΙΑ: "Ο γεννήτωρ της υφέσεως. Το κράτος στραγγαλίζει την οικονομία". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η ύφεσις την οποία έχουν αρχίσει να βιώνουν όλοι οι Έλληνες δεν προήλθε από παρθενογένεση. Έχει συγκεκριμένες αιτίες δημιουργίας. Ο γεννήτωρ της υφέσεως είναι το κράτος".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εκλιπαρούν με "απειλές" οφειλέτες των Ταμείων. Προσδοκούν μόλις το 2% των χρεών". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με απειλές για λουκέτα επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας να πείσει τους 800.000 οφειλέτες των ασφαλιστικών Ταμείων να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση που ισχύει μέχρι τις 18 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους και να αρχίσουν να εξοφλούν τα χρέη τους, αφού ο εισπρακτικός μηχανισμός τους είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να διεκδικήσει τις οφειλές".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Τελεσίγραφο" Λοβέρδου στους οφειλέτες. Στα 15 δισ. ευρώ οι οφειλές". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "από τους έλεγχους προέκυψε ότι οι οφειλές εκτοξεύθηκαν από 8 δισ. ευρώ σε 12 δισ. ευρώ -και υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 15 δισ. ευρώ- με τους οφειλέτες να ανέρχονται σε 800.000. Ο Ανδρέας Λοβέρδος απηύθυνε τελεσίγραφο σε όσους έχουν υποχρεώσεις προς τα ταμεία".
ΤΑ ΝΕΑ: "Φεύγουν 11.466 εκπαιδευτικοί. Οι παρενέργειες του νέου Ασφαλιστικού". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σειρά λύσεων μελετά το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μη δημιουργηθούν κενά στα σχολεία, καθώς φέτος υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση 11.466 εκπαιδευτικοί. Αριθμός - ρεκόρ όλων των εποχών, περίπου τριπλάσιος από τον αμέσως μεγαλύτερο προηγούμενο. Αυτή η απρόσμενη εξέλιξη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος το υπουργείο Παιδείας μείωσε τους μόνιμους διορισμούς, περισσότερο από 50% φέρνει τη σχολική χρονιά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατά την έναρξή της στις 13 Σεπτεμβρίου να έχει περίπου 9.000 κενά εκπαιδευτικών".
Η ΝΙΚΗ: "Φουρτούνες στην οικονομία. Προβληματισμός για τα έσοδα, το σπρεντ, και τη μείωση του ΑΕΠ". Η εφημερίδα γράφει ότι "αδυνατεί ο κρατικός μηχανισμός να εισπράξει πρόστιμα 2,5 δισ. ευρώ που θα έδιναν ανάσα και στους φορολογούμενους. Είμαστε εκτός στόχων Μνημονίου κατά 772 εκατ. ευρώ, φόβοι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσουμε την υστέρηση σε έσοδα κατά 2 δισ.".
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: "Με 30.000 φρουτάκια η... κόντρα στον τζόγο. Έτοιμο το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τον υπαρκτό, παράνομο και ανεξέλεγκτο τζόγο ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις -κυρίως μέσω του Internet και των μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών που λειτουργούν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας- έχει βάλει στόχο η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της "Π" θα δώσει στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες".
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Πάρε μίζα, να ζήσεις αξιοπρεπώς". Το "Π" ανοίγει τον φάκελο "Υγεία- Διαφθορά" και αποδεικνύει ότι τα κυκλώματα λεηλατούν και πλουτίζουν εδώ και... 33 χρόνια'. Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο Κώστας Καραμανλής κράτησε τον φάκελο και την έκθεση στο συρτάρι του. Και έκανε δύο "κινήσεις". Από τη μία, ξαμόλησε τη σύζυγό του, Νατάσα, να αποτολμήσει κάτι πρωτοφανές παγκοσμίως: να μετεξελιχθεί μέσα από σπουδές (φυσικά δεν τις πιστεύουμε) σε αριστούχο γιατρίνα από απλή πτυχιούχος βρεφονηπιοκομικής που ήταν, αν και επάγγελμα δεν ασκούσε και με τα μαθήματα επαφές δεν είχε. Από την άλλη, ξαμόλησε το γραφείο του να "δικτυωθεί" στον χώρο της Υγείας και να κάνει τα απαραίτητα παιχνίδια".
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Το παζλ των ονομάτων. Όλα τα πρόσωπα που θα παίξουν κεντρικό ρόλο στον ανασχηματισμό του Γιώργου". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αν ο Παπανδρέου επιλέξει να κάνει έναν ανασχηματισμό ουσίας, θα έχουμε πολλές καραμπόλες και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με αποτέλεσμα να έρθουν τα πάνω κάτω στο χρηματιστήριο της κυβερνητικής και κομματικής ιεραρχίας".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Λιγότερη ύλη, με μέτρο τα τεστ. Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία από το Σεπτέμβριο".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Από το Ισραήλ στη Χαλκιδική. 2.000 τουρίστες έδωσαν μήνυμα αισιοδοξίας".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Ελαστικότητα για ρυθμίσεις χρεών προς Ταμεία έως 15/10. Ενεργοποίηση της Επιτροπής Αναστολών με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "προθεσμία έως τις 15 Οκτωβρίου δίνει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αντίστροφη μέτρηση για τις αποκρατικοποιήσεις. Μαζικές προσλήψεις συμβούλων για τις ιδιωτικοποιήσεις 2011-2012". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τις επόμενες εβδομάδες ξεκινούν οι προσλήψεις των συμβούλων που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της επόμενης διετίας. Ζήτημα ημερών το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών. Στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, "Ελ. Βενιζέλος", ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Συμβάσεις Παραχώρησης για λιμάνια".
ΚΕΡΔΟΣ: "Έρχονται οι πρώτοι σύμβουλοι για τις αποκρατικοποιήσεις. Θα αναλάβουν την εκπόνηση μελέτης για το μέλλον των κρατικών τραπεζών". Η εφημερίδα γράφει ότι "προπομπός των κυβερνητικών προθέσεων για τις επερχόμενες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα αλλά και για το νέο μοντέλο αποκρατικοποιήσεων, που αφορά στο συμμετοχικό μάνατζμεντ στη διαχείριση υποδομών και δικτύων θα αποτελέσουν οι προσλήψεις των συμβούλων για όλες τις εταιρείες που τελούν υπό αποκρατικοποίηση".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πιέσεις στις επιχειρήσεις για καταβολή των εισφορών. Ο υπουργός Εργασίας ζητεί να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες μέχρι 15/10". Η εφημερίδα τονίζει ότι "πιέσεις, προς τις επιχειρήσεις που οφείλουν στα ασφαλιστικά Ταμεία, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες που έχουν, ασκούνται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με επίκληση των ευνοϊκών ρυθμίσεων, που ισχύουν έως 15 Οκτωβρίου".
Από: ΑΝΑ
Iznogood
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου