Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/08/2010


Επισκόπηση κυπριακού τύπου 13/08/2010

Το Κυπριακό και οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών, η θεία λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, ο εντοπισμός οστών στον Παρισσινό που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Τ/κ αγνοουμένους του 1963-64 και οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ντόμινο λιποθυμιών σε κατασκηνώσεις» γράφει ότι δέκα κοριτσάκια που βρίσκονταν σε κατασκηνώσεις λιποθύμησαν λόγω νευρικής ανορεξίας και τρία από αυτά οδηγήθηκαν σε κρατικά νοσηλευτήρια για θεραπεία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι για πρώτη φορά, ύστερα από 88 χρόνια, θα τελεστεί ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου θεία λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, μετά από άδεια της τουρκικής Κυβέρνησης.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Πάνε για σχέδιο Β’ Αγκυρα - Ερογλου», γράφει πως σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι απευθείας συνομιλίες μέχρι το τέλος του έτους, η τουρκική πλευρά φαίνεται πως θα θέσει σε εφαρμογή ένα είδος εναλλακτικού «σχεδίου Β», που θα επιτρέψει άμεση ρύθμιση των εκκρεμοτήτων και το οποίο φέρεται να περιλαμβάνει στάδια που αρχίζουν με άρση της «απομόνωσης», άνοιγμα των κατεχομένων λιμανιών και κλιμακώνεται με ουσιαστική αναβάθμιση της πολιτικής οντότητας των κατεχομένων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε καταγγελία γυναίκας δεσμοφύλακα στις Κεντρικές Φυλακές ότι την παρενοχλεί ο προϊστάμενος.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ιδού οι φταίχτες για τις υψηλές τιμές του γάλακτος» επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα ποιος φταίει για τις υψηλές τιμές του γάλακτος, αναφέροντας ότι οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν από την Παγκύπρια Οργάνωση Αγελαδοτρόφων το γάλα προς 55 ή 56 σεντ το λίτρο, ενώ συνολικά μια γαλακτοβιομηχανία για να μεταφέρει το γάλα σε μια υπεραγορά ή έναν φούρνο ή και περίπτερο, έχει κόστος το οποίο ανέρχεται στο 1,08 ευρώ το λίτρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως οι λαϊκές αγορές ρίχνουν τις τιμές.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Βιασμοί παιδιών σε σχολείο» αναφέρεται σε καταγγελία μητέρας για βιασμό της 15χρονης κόρης της σε ειδικό σχολείο και στο οποίο, όπως αναφέρεται, υπήρχαν απανωτά κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης. Οπως γράφει η εφημερίδα υπάρχουν «καταγγελίες για ελλιπή έλεγχο από το προσωπικό», ενώ «με το Υπουργείο Παιδείας τα έχουν οι γονείς». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «διάλεξαν λάστιχα χιονιού για φορτηγά ΕΦ» κι ότι «άλλα εισηγήθηκε η Επιτροπή Αξιολόγησης, άλλα αποφάσισε το Συμβούλιο Προσφορών».

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Σε τροχιά υλοποίησης» γράφει ότι στον οίκο «Αντώνης Λοϊζου και Συνεργάτες» ανατέθηκε τελικά από κυπριακής πλευράς, η εκτίμηση της κρατικής γης στην είσοδο της Λευκωσίας για την ανέγερση του πολυτελούς ξενοδοχείου της κοινοπραξίας Κύπρου-Κατάρ, που θα είναι έτοιμη μέσα Σεπτεμβρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε Τ/κ αγνοουμένους του 1963-64 ανήκουν τα οστά που ανευρέθηκαν στον Παρισσινό. Την ίδια ώρα η Υπηρεσία Αγνοουμένων ανακοινώνει την ταυτοποίηση των οστών ακόμα τεσσάρων μέχρι πρόσφατα Ε/κ αγνοουμένων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Οι ελιές κύριο προϊόν των αρχαίων ναυτών» αναφέρει ότι το πλήθος ελαιοπυρήνων που βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική έρευνα σε ναυάγιο στο Μαζωτό, παρουσιάζει τις συνθήκες διατροφής των ναυτικών της αρχαιότητας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχει αύξηση κατά τους πρώτους επτά μήνες φέτος στις αιτήσεις από Ε/κ στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα «The Cyprus Weekly» αναφέρεται στον κλοιό καύσωνα στον οποίο επανέρχεται και πάλι η Κύπρος κατά το Σαββατοκύριακο των διακοπών με τη θερμοκρασία να ανέρχεται στους 42 βαθμούς. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε ενθαρρυντικές εκθέσεις από ειδικούς για πλούσιο φυσικό αέριο στην οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Χρηματοδότηση με εκβιασμούς και απειλές!» γράφει ότι «διασυνδέσεις με φασιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εθνικιστικά ‘κινήματα’ και ομάδες που δρουν στην Κύπρο». Αλλού η εφημερίδα γράφει πως «στο στόχαστρο του ‘ιερού’ κυκλώματος για στρατολόγηση νεαροί επιστήμονες!».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Διέλυσε (και) το εσωτερικό μέτωπο ο Πρόεδρος Χριστόφιας» γράφει ότι ενώ οι συναντήσεις Χριστόφια-Ερογλου διακόπηκαν μέχρι το τέλος Αυγούστου κι ενώ το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε χωρίς ουσιαστικά ατζέντα, ο διεθνής παράγοντας ήδη αρχίζει την υλοποίηση των σχεδιασμών του, που στοχεύουν στην αφόρητη άσκηση πιέσεων προς την ε/κ πλευρά για να ενδώσει στην αλλαγή διαδικασίας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε ανασχηματισμό, γράφοντας ότι «μετρούν μέρες τα τρία ‘Π» της Κυβέρνησης».

Από: ΚΥΠΕ

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου