Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/5/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/5/2011

Το κυπριακό, η οικονομία Κύπρου και Ελλάδας και η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Ο κυπριακός Τύπος ασχολείται επίσης με τις βουλευτικές εκλογές, με την πιθανή ύπαρξη καρτέλ στο αποχετευτικό Λεμεσού και με τη δίκη για τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στεγνώνουν την αγορά…» γράφει ότι η Κυβέρνηση «που πραγματοποίησε χθες δημοπρασία γραμματίων 52 εβδομάδων για την εξασφάλιση 100 εκ. ευρώ, δέχθηκε προσφορές 210 εκ. ευρώ και τελικά έκανε αποδεχτές προσφορές 200 εκ. ευρώ». Φιλοξενεί επίσης τις αντιδράσεις για το συγκεκριμένο θέμα, του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νικόλα Παπαδόπουλου. Αλλού, γράφει ότι το ΕΔΑΔ θα αποφασίσει τους επόμενους μήνες για το ύψος των αποζημιώσεων στην υπόθεση Λόρδου και για τους ισχυρισμούς του ΕΒΚΑΦ.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Παίζουν με τη λύση και τον Μπαν Κι Μουν οι Τούρκοι» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα επιδιώκει εξελίξεις μετά τις εκλογές του Ιουνίου και έχει προτείνει στον ΟΗΕ αλλαγή της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού με αφετηρία τη συνάντηση του Ιουνίου. Προστίθεται ότι «οι Τούρκοι φέρεται να εισηγήθηκαν προς τον Μπαν Κι Μουν φόρμουλα διαδικασίας, βάσει της οποίας η τριμερής θα μετατραπεί σε πενταμερή και θα δρομολογηθεί δημοψήφισμα μέχρι το Δεκέμβριο». Αλλού γράφει για τη μαρτυρία του Φάνου Χατζηγεωργίου στη δίκη για τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή, στην οποία κατηγόρησε τους Γρηγορίου, Κρασοπούλη και Σκορδέλλη ότι τον κορόιδεψαν για να τον εμπλέξουν στο φόνο.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Καρτέλ στο αποχετευτικό» γράφει ότι «σαφείς αναφορές σε λειτουργία καρτέλ του οποίου η δράση εκτόξευσε τις τιμές για έργο του αποχετευτικού Λεμεσού από τα 26,5 εκ. ευρώ – 27 εκ ευρώ που μπορούσαν να δικαιολογηθούν, στα 32,57 εκ. ευρώ κάνουν η Γενική Λογίστρια του κράτους και η Γενική Ελέγκτρια, με αφορμή την κατακύρωση προσφοράς σε κοινοπραξία εταιρειών». Αλλού, γράφει ότι γονείς εγγράφουν πεντάχρονα παιδάκια σε φροντιστήρια για εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας στο άκουσμα της είδησης για εισαγωγή του μαθήματος των Αγγλικών στην A’ Δημοτικού.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Θα είμαστε νικητές» γράφει για φανταστική εκδήλωση του ΑΚΕΛ στη Δερύνεια χθες βράδυ στην οποία δόθηκε «το σύνθημα για την τελική ευθεία των βουλευτικών εκλογών με το μήνυμα ότι η ελπίδα για τον κυπριακό λαό θα είναι ζωντανή με ένα νικηφόρο αποτέλεσμα του ΑΚΕΛ». Αλλού, γράφει ότι η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι πρόκληση προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη Βαρσοβία ανέφερε ότι «εντείνονται καθημερινώς οι προετοιμασίες».

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με τίτλο «Η Ελλάδα υπό επίθεση στο χάος της Ευρωζώνης» γράφει ότι οι οίκοι αξιολόγησης επιτέθηκαν στην Ελλάδα χθες μετά από την αποδοχή εκ μέρους ανώτερων αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι η Αθήνα θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης σύντομα για να αποτρέψει προβλήματα με τις χρεωστικές της υποχρεώσεις. Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για τις εκλογές προβάλλοντας φωτογραφία του Λάζαρου Σαββίδη, ο οποίος κρατά το τελικό ψηφοδέλτιο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου