Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/5/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/5/2011

Τα ζητήματα της οικονομίας με βάση έγγραφα που αποκαλύπτουν ή έχουν αποκαλύψει εφημερίδες για τους οικονομικούς δείκτες του πρώτου τριμήνου ή του τρέχοντος έτους, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Αλλα θέματα, στα οποία γίνεται αναφορά είναι οι αντιδράσεις στις αποφάσεις για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, η επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής του Τούρκου Πρωθυπουργού, η καταγραφή των εκκλησιαστικών περιουσιών στα κατεχόμενα κ.ά.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο ”Επεσαν έξω…” αποκαλύπτει έγγραφα της Στατιστικής Υπηρεσίας και του Τελωνείου γράφοντας για έλλειμμα 1,7% το πρώτο τρίμηνο αντί 0,4%, μείωση κατά 1,3% των εισπράξεων από το ΦΠΑ και καθυστέρηση στην ανακοίνωση των στοιχείων λόγω εκλογών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Εκκλησία μετρά την περιουσία της στα κατεχόμενα και οι Μητροπόλεις κάνουν απογραφή των περιουσιακών τους στοιχείων στα κατεχόμενα.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο ”Μπουρλότο στις εκλογές έβαλε η οικονομία” γράφει ότι οι δείκτες της οικονομίας και οι δημόσιοι υπάλληλοι πυροδοτούν διαμάχες και πως ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι όντως, τα έσοδα είναι μειωμένα, μιλά όμως και για σενάρια. Σε άλλο θέμα γράφει για την επίθεση κατά αστυνομικών του Ερντογάν και αναφέρεται στο χθεσινό επεισόδιο εναντίον αυτοκινητοπομπής του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Κασταμονή της Τουρκίας.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο ”Αναψε φωτιές το έγγραφο” αναφέρεται στην αποκάλυψη του εμπιστευτικού εγγράφου του Υπουργείου Οικονομικών και γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για ”worst case senario”, και ότι ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ κατηγόρησαν την Κυβέρνηση ότι παραπλανεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς θα πραγματοποιήσει ταξίδι-αστραπή στην Κύπρο αύριο Παρασκευή με το απευθείας εμπόριο στην ατζέντα των συζητησεων.

Η «Χαραυγή», με τίτλο ”Χαιρετίζουν οι εκ μητρογονίας” αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ τονίζει πως με διάλογο δρομολογούνται λύσεις και πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις χαιρέτισαν τις σχετικές αποφάσεις του Προέδρου Χριστόφια, ενώ κάποιες από αυτές επιβεβαίωσαν πως πρώτιστος στόχος τους παραμένει η ισοπεδωτική αντιπολιτευτική πολεμική κατά της Κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα γράφει για τίτλους τέλους για τον Θανάση Βέγγο και πως η Ελλάδα αποχαιρέτησε χθες τον δικό της ”καλό άνθρωπο”.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με τίτλο ”ΕΕ: Αντίο στα ανοικτά σύνορα;” γράφει ότι η Ενωση ίσως επιτρέψει στα κράτη μέλη να αναλάβουν τους ελέγχους στα σύνορα, σύμφωνα με σχέδια που παρουσιάστηκαν σε απάντηση του αιτήματος για περισσότερο εθνικό έλεγχο στο ζήτημα της μετανάστευσης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επανάσταση στην Αίγυπτο και πως οι μη βίαιοι διαμαρτυρόμενοι εκπαιδεύονταν για χρόνια ώστε να αντιμετωπίσουν την Κυβέρνηση.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου