Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/5/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/5/2011

Οι δηλώσεις για το Κυπριακό από την Κωνσταντινούπολη του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν και η συνάντηση που σήμερα αναμένεται να έχει με τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, οι επαφές στην Βαρσοβία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ, τον Ιούλιο του 2012, από Κύπρο, Πολωνία και Δανία, οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου για την οικονομία σε σχέση με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και η εκδήλωση για την διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροϊου από τις επηρεαζόμενες κοινότητες, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο, σήμερα, Δευτέρα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τρίγωνο στην Πόλη» γράφει ότι συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν θα έχει εκτός απροόπτου σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού. Εκεί πραγματοποιείται η 4η Σύνοδος του ΟΗΕ για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και ο κ. Μπαν αναμένεται να ασχοληθεί και με το Κυπριακό και να συναντηθεί, επίσης, με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, θα συναντηθεί σήμερα στην Βαρσοβία με τους Πρωθυπουργούς της Πολωνίας και της Δανίας ενόψει της ανάληψης από τις τρεις χώρες της Προεδρίας της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012.

Η «Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «¨Σφοδρές επικρίσεις κατά των Υπουργών του ΔΗΚΟ» γράφει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, Υγείας, Χρίστος Πατσαλίδης και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης, βρέθηκαν στο στόχαστρο πρωτοκλασάτων στελεχών του ΔΗΚΟ και κατηγορούνται ότι απέχουν από τον προεκλογικό αγώνα του κόμματος, όταν οι Υπουργοί του ΑΚΕΛ «αλωνίζουν στην προεκλογική αρένα». Οι τρεις Υπουργοί απαντούν ότι «το υπηρεσιακό μας πρόγραμμα είναι βεβαρημένο και δεν έχουμε χρόνο». Αλλού γράφει ότι πορείες διαμαρτυρίας ζητώντας την διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροϊου πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι επηρεαζόμενες κοινότητες στην παρουσία και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ζητά πρόοδο μέχρι τον Ιούνιο» γράφει ότι στο διάστημα που απομένει μέχρι την νέα τριμερή συνάντηση, ο ΓΓ του ΟΗΕ, αναμένει να δει πρόοδο και στα δύσκολα ζητήματα του περιουσιακού και της ασφάλειας. Ο κ. Μπαν έστειλε από την Κωνσταντινούπολη το μήνυμα και προς τις δυο πλευρές πως «υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν σε ζητήματα όπως το περιουσιακό και η ασφάλεια» ενώ σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος σε κάποια ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία και την ΕΕ. Αλλού, και σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας και του τηλεοπτικού σταθμού «Μέγα», άκρως απογοητευτική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης αναφορικά με τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και τις δυνατότητες εξόδου από την οικονομική κρίση.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ασπίδα των εργαζομένων το ΑΚΕΛ» γράφει ότι την ξεκάθαρη θέση ότι τα μέτρα που θα ληφθούν για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και αφορούν τους εργαζομένους πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου με όλους τους εταίρους, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού υποδεικνύοντας πως οι εργαζόμενοι είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για την κρίση και δεν μπορεί να είναι οι πρώτοι που θα συνεισφέρουν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μιλούσε σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ, Μεγάλης Βρετανίας, στο Λονδίνο, στην παρουσία και Τ/κ. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε την Κυριακή πως το γεγονός ότι η χώρα μας ανταποκρίνεται στους στόχους της ΕΕ για την οικονομία δεν αρέσει στην αντιπολίτευση και κάλεσε τον ΔΗΣΥ να μην δημιουργεί εικόνες «καμένης γης» γιατί δεν υπάρχουν.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου