Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/5/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/5/2011

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών για την οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2011 είναι το κύριο θέμα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης μεταξύ άλλων η επίσκεψη στην Κύπρο του Πρόεδρου των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, η δίκη για το φόνο του Αντη Χατζηκωστή, η διάψευση της Κυβέρνησης για επιθυμία του Προέδρου να αντικαταστήσει τον Αρχηγό της Αστυνομίας και η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από την Αστυνομία για να δείξει την πιο ανθρώπινη πλευρά της.

Η «Αλήθεια», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Κυβερνητική Πρωταπριλιά» προβάλλει το θέμα των μαζικών διαψεύσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος Χριστόφιας «επιθυμεί αντικατάσταση του Αρχηγού της Αστυνομίας και ότι ζήτησε μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης αλλαγή και του εκπροσώπου Τύπου». Αλλού προβάλλει στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα οποία, όπως γράφει, «δείχνουν νέα άνοδο στην Κύπρο των επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων και επιβεβαιώνουν την αντιευρωπαϊκή πορεία που ακολουθούν τα επιτόκια στη χώρα μας».

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Ελλειμμα Μαμούθ παρά τα έσοδα από τους φόρους» αναφέρεται στην ανακοίνωση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών της αύξησης του ελλείμματος στα 311,6 εκ. ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο προβάλλοντας μεταξύ άλλων την εξήγηση του Υπουργού Οικονομικών ότι αυτό οφείλεται «σε μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, όπως τα 20 εκ. που δόθηκαν στις Κυπριακές αερογραμμές και το μικρό μέρισμα από την Κεντρική Τράπεζα». Αλλού αναφέρεται στη δίκη για το φόνο του Αντη Χατζηκωστή γράφοντας ότι ο μάρτυρας Φάνος Χατζηγεωργίου «άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του κατηγορούμενου Ανδρέα Γρηγορίου για την εξαφάνιση του όπλου με το οποίο διαπράχθηκε το έγκλημα».

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του με τίτλο «Δεν είναι «ακραίο σενάριο» και γράφει ότι σημειώθηκε η απόλυτη εκτροπή από τους στόχους της Κυβέρνησης στα δημόσια οικονομικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους. Αναφέρει επίσης ότι «η δημοσιοποίηση των στοιχείων επίσημα πια από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, πυροδότησε νέα αντιπαράθεση στο εσωτερικό μέτωπο». Αλλού προβάλλει το θέμα της ανακάλυψης αρχαίων ταφικών μνημείων της ελληνιστικής περιόδου στο Αυγόρου και την Ξυλοτύμπου κατά τις εκσκαφές για τα έργα του αποχετευτικού και στο γεγονός ότι «τα έργα σταμάτησαν προσωρινά, μαζεύτηκαν νομίσματα, αγγεία και κάποια λείψανα, αλλά μετά μπήκαν οι σωλήνες, τα κράχερα, η χαβάρα, το μπετόν και η άσφαλτος».

Η «Χαραυγή», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Πρόεδρος αξίζει εμπιστοσύνης” και υποστήριξης προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι και φίλος και είναι ένας άνδρας που του αξίζει εμπιστοσύνη και υποστήριξη», προσθέτοντας ότι «τώρα καταλαβαίνει κάποια πράγματα σε σχέση με την Κύπρο καλύτερα από πριν». Αλλού αναφέρεται σε ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και την προτροπή του για ενίσχυση των προσπαθειών του Προέδρου για λύση.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Η πιο μαλακή πλευρά της Αστυνομίας» αναφέρεται στην απάντηση της Αστυνομίας σε κριτικές για τη χρήση βίας, η οποία όπως γράφει έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατες φωτογραφίες από επεισόδια που έλαβαν μέρος, οι οποίες απεικονίζουν την πιο ανθρώπινη πλευρά» της Αστυνομίας. Αλλού προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις στο δημόσιο τομέα το 2012 λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου