Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/6/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/6/2011

Η χθεσινή απόφαση του ΔΗΣΥ για στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου για την προεδρία της Βουλής, η απόπειρα φόνου εναντίον Ρώσου επιχειρηματία στην τουριστική περιοχή Πύλας, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης Fitch και η έρευνα του Πανεπιστήμιου Κύπρου αναφορικά με τη δημιουργία σιδηροδρόμου στην Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Καθαρή απόφαση -Ψηφίζει Ομήρου ο ΔΗΣΥ», γράφει ότι o Δημοκρατικός Συναγερμός έλαβε χθες ομόφωνη απόφαση στήριξης της υποψηφιότητας του Γιαννάκη Ομήρου για την προεδρία της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας το σκηνικό. Γράφει, επίσης, ότι δυσανάλογα υψηλή χαρακτηρίζει τη συγκέντρωση μαθητών Ρομά και Τουρκοκυπρίων σε συγκεκριμένα κυπριακά σχολεία έκθεση της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Ψηφίζει Ομήρου ο ΔΗΣΥ και γέρνει την πλάστιγγα στη μάχη της προεδρίας», γράφει ότι ο ΔΗΣΥ έγειρε την πλάστιγγα προς την πλευρά του Γιαννάκη Ομήρου, με την ομόφωνη απόφαση του για στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου της ΕΔΕΚ, στην αυριανή εκλογική μάχη-θρίλερ για την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Γράφει, επίσης, ότι η ανεργία στην Κύπρο έφθασε στο 7,6%, σύμφωνα με την Eurostat, με τους νέους να είναι η μεγαλύτερη κατηγορία των ατόμων που περιλαμβάνονται στο μακρύ κατάλογο των ανέργων.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Προβάδισμα για τον Ομήρου», γράφει ότι οι 20 ψήφοι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ μαζί με τις πέντε ψήφους των βουλευτών της ΕΔΕΚ και τις δυο του ΕΥΡΩΚΟ φέρουν τον Γιαννάκη Ομήρου πιο κοντά στην προεδρία της Βουλής. Γράφει, επίσης, ότι εμβρόντητοι έμειναν λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όταν διαπίστωσαν ότι, στους χιλιάδες πολίτες εναντίον των οποίων εκκρεμούν δικαστικά εντάλματα ποινικών υποθέσεων, συμπεριλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα, δημόσιοι υπάλληλοι, γνωστοί επιχειρηματίες, καθώς και πρόσωπα που παρελαύνουν καθημερινά από τα ΜΜΕ.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Ομήρου στηρίζει ο ΔΗΣΥ», γράφει ότι την υποψηφιότητα του Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου για την Προεδρία της Βουλής στηρίζει με χθεσινή του απόφαση ο ΔΗΣΥ, ενώ την ίδια στιγμή κλείνει ερμητικά την πόρτα συνεργασίας με το ΔΗΚΟ. Γράφει, επίσης, ότι για «πρόοδο σε κάποια στοιχεία» του ζητήματος της εσωτερικής ασφάλειας έκαναν λόγο πηγές από τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση των ομάδων συμβούλων των δύο ηγετών, οι οποίοι θα έχουν σήμερα νέα συνάντηση.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Οι Αρχές αντικρούουν την υποβάθμιση Fitch», γράφει ότι οι αρμόδιες Aρχές της Κύπρου εξέφρασαν χθες τη διαφωνία τους με την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, επιμένοντας ότι οι τράπεζες είναι αρκετά δυνατές να αντιμετωπίσουν μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, στην έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου σχετικά με τη δημιουργία σιδηροδρόμου στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία Financial Mirror», υπό τον ολοσέλιδο τίτλο «Ο πλούτος των Παρασκευαΐδη, Πίττα και Αμβροσιάδου ισούται με το 5% του ΑΕΠ της Κύπρου», γράφει ότι οι Κύπριοι επιχειρηματίες Ευθύβουλος Παρασκευαϊδης, Αντρέας Πίττας και Έλενα Αμβροσιάδου είναι οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας επιθυμεί να λειτουργήσει το πρώτο καζίνο στην Κύπρο εντός του συγκροτήματος αναψυχής που θέλει να ανεγείρει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου