Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/5/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/5/2011

Ο προεκλογικός πυρετός που βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα δύο βδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου, η προετοιμασία κομμάτων και υποψηφίων, και οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής. Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει επίσης το Κυπριακό μέσω χθεσινών δηλώσεων του Προέδρου Χριστόφια, καθώς και ότι η Βουλή έχει στα συρτάρια της το νομοσχέδιο περί Αστικού Αναδασμού, κρατώντας έτσι ‘αιχμάλωτα’ χιλιάδες οικόπεδα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παίζεται η Προεδρία της Βουλής», γράφει ότι μεγάλο και ορθάνοικτο είναι το στοίχημα για την προεδρία της Βουλής στις εκλογές καθώς με βάση τις δημοσκοπήσεις ένα μεγάλο κι ένα μεσαίο κόμμα, δεν βγάζουν πρόεδρο του σώματος που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία, έτσι ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι ετοιμάζονται να διαδραματίσουν ρυθμιστικό ρόλο. Αλλού, γράφει ότι στην τελική ευθεία μπήκαν οι παρατάξεις των δασκάλων ενόψει εκλογών για το νέο Δ.Σ της ΠΟΕΔ.

Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Σταθεροποιούνται τα ποσοστά των κομμάτων», φιλοξενεί τη νέα κυλιόμενη δημοσκόπηση στην οποία καταγράφεται σταθεροποίηση των ποσοστών των κομμάτων σε σύγκριση με πριν από μια βδομάδα, καθώς και αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τις βουλευτικές κατά 10%. Καταγράφει επίσης αποχή 13% σε σύγκριση με 15% που ήταν την περασμένη βδομάδα. Αλλού, γράφει για την πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή και ότι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Φάνος Χατζηγεωργίου, που βρίσκεται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ήταν αποκαλυπτικός στο δικαστήριο, μιλώντας για το παρασκήνιο της δολοφονίας και τις σχέσεις Σκορδέλη-Γρηγορίου.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Στοίχημα του ΔΗΚΟ το +14%», γράφει στο κύριο του θέμα ότι στην τελική ευθεία μπαίνουν τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων, με τις δύο αυτές εβδομάδες να είναι καθοριστικές για το ΔΗΚΟ, στο οποίο προβαίνουν σε σχεδιασμούς προκειμένου να ανεβάσουν τα ποσοστά συσπείρωσης σε ποσοστό που θα τους δώσει ανάσα για τα επιδιωκόμενα εκλογικά αποτελέσματα. Αλλού, γράφει ότι ένα λάθος στην κείμενη νομοθεσία που καθορίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τον τρόπο οδήγησης σε κυκλικούς κόμβους, προκαλεί την πρόκληση τροχαίων δυστυχημάτων.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απορρίπτουμε το συμβιβασμό με τη διχοτόμηση», φιλοξενεί δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια του πάρκου Πεσόντων και Αγνοουμένων, στις οποίες τόνισε ότι «απορρίπτουμε με όλη μας τη δύναμη της ψυχής μας το συμβιβασμό με τη διχοτόμηση, με την οριστική δηλαδή παράδοση της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία». Αλλού, γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών εκφράζει πικρία για την αμφισβήτηση των στοιχείων από την αντιπολίτευση και υπογραμμίζει ότι αυτή η στάση δίδει τη χειρότερη εικόνα της κυπριακής οικονομίας στο εξωτερικό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Δεκάδες χιλιάδες οικόπεδα ‘αιχμάλωτα’ από τη Βουλή», γράφει στο κύριο της θέμα ότι τεράστιο ζήτημα για τη Βουλή γενικά και τα κοινοβουλευτικά κόμματα ειδικότερα, προκύπτει από τις αποκαλύψεις του διευθυντή Πολεοδομίας ότι δεκάδες χιλιάδες οικόπεδα δεν απελευθερώνονται διότι το νομοσχέδιο περί Αστικού Αναδασμού μένει κλειστό στα συρτάρια του κοινοβουλίου για δύο και πλέον χρόνια από την κατάθεση του. Αλλού, γράφει ότι μειωμένο ήταν το ενδιαφέρον από τους συνέδρους του Offshore Technology Conference, στο Χιούστον του Τέξας, όπου η κυπριακή αποστολή του Υπουργείου Εμπορίου παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου για εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «33 λεπροί ζουν ανάμεσα μας», ότι η νόσος του Hansen έχει σχεδόν ξεχαστεί, δεν έχει όμως εξαλειφθεί, και προσθέτει ότι το τελευταίο κρούσμα λέπρας στην Κύπρο διαγνώστηκε μόλις το 2007, ενώ στο λεπροκομείο της Λάρνακας ζουν ακόμα τρεις γυναίκες. Αλλού, γράφει για παραπλάνηση του λαού από το ΑΚΕΛ και το Προεδρικό σε διάφορα ζητήματα όπως την οικονομία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, και κάνει λόγο για «βυζαντινή πολιτική τον 21ο αιώνα».

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παίρνοντας τη γη μου με τη βία», γράφει ότι ένας άνθρωπος στη Λεμεσό, ο οποίος παλεύει με τη γραφειοκρατία για πάνω από ένα μήνα από τη στιγμή που οι εργολάβοι των δημόσιων έργων εμφανίστηκαν από το πουθενά στην περιουσία του, ανακάλυψε ότι το κράτος ξέχασε να τον ενημερώσει ότι η γη του έχει απαλλοτριωθεί. Αλλού, κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει για τη μεγάλη αντιπυρηνική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Τόκυο, όπου χιλιάδες άνθρωποι εξέφρασαν την αντίθεση τους με την παρουσία πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου