Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/5/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/5/2011

Η επόμενη ημέρα των Βουλευτικών Εκλογών, η ανακήρυξη των νεοεκλεγέντων βουλευτών, οι διεργασίες για την προεδρία της Βουλής, η πρώτη συνεδρία της Βουλής υπό τη νέα της σύνθεση στις 2 Ιουνίου και τα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Πόκερ για τον Πρόεδρο της Βουλής”, γράφει πως συνεδριάζουν από σήμερα τα όργανα των κομμάτων για να πάρουν αποφάσεις ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης ως ο γηραιότερος βουλευτής θα προεδρεύσει της πρώτης συνεδρίας της Ολομέλειας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ”κατά 30,3% ανανεωμένη θα είναι η σύνθεση της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων” και ότι είναι ”η μεγαλύτερη ανανέωση μεταπολεμικά”.

”Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο ”Σενάρια συναίνεσης για την Προεδρία της Βουλής”, γράφει ότι ο Μάριος Καρογιάν αναμένεται να επαναδιεκδικήσει εκλογή του στην προεδρία της Βουλής, πιθανότατα με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ ενώ διαφαίνεται ότι τα κόμματα θα αποφύγουν τη σύγκρουση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ”οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται ότι όχι μόνο δεν θα είναι αυξημένοι και το 2012 αλλά θα περικοπούν κιόλας κατά 2%, κλιμακωτά όμως”.

”Ο Φιλελεύθερος” έχει ως κύριο τίτλο ”Φαβορί είναι ο Καρογιάν” και γράφει ότι ο Μάριος Καρογιάν παρουσιάζεται να είναι ο υπ’ αριθμόν ένας υποψήφιος για το αξίωμα του δεύτερου τη τάξει της κυπριακής πολιτείας και γύρω από το όνομα του εξυφαίνονται πολλά σενάρια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ΔΗΚΟ πήρε ποσοστά πέραν των προσδοκιών του, πλην όμως επανεμφανίζονται στον ορίζοντα εσωκομματικά προβλήματα ενώ ο Μάριος Καρογιάν είναι αποφασισμένος να επιβάλει τάξη.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Διεργασίες για την προεδρία της Βουλής”, γράφει ότι το πολιτικό σκηνικό και οι διεργασίες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες λίγες ημέρες αφού υπάρχει καθορισμένη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη 2 Ιουνίου, όπου οι νεοεκλεγέντες βουλευτές θα δώσουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια που συγχαίρει τα κόμματα που εξασφάλισαν θέση στη Βουλή και αυτά που ενίσχυσαν τα εκλογικά τους ποσοστά και τονίζει πως οι προκλήσεις παραμένουν οι ίδιες, ενώ μιλά για διάλογο και συναίνεση.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail”, με τίτλο ”Ο περιχαρής ΔΗΣΥ σε αναζήτηση ενότητας”, αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είπε ότι ο κόσμος τίμησε το ΔΗΣΥ με την ψήφο του και πως είναι ώρα να ενωθούν οι δυνάμεις με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στον τόπο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη διαμαρτυρία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για το μαζικό κόψιμο δέντρων στην Πλατεία Ελευθερία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου