Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Επισκόπηση τύπου 25/5/2011


Επισκόπηση τύπου 25/5/2011

Οι επιβαρύνσεις σε εργαζόμενους και συνταξιούχους που επιφέρουν τα νέα μέτρα, το θέμα της φορολογίας- που είναι η κύρια διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και τα σημεία στα οποία τα πολιτικά κόμματα μπορούν να συναινέσουν-, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος εάν δεν υπάρξει συναίνεση για το μνημόνιο και η άφιξη και πάλι της τρόϊκας για να εξετάσει τα όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δεν συναινούν οι Αρχηγοί...": Η εφημερίδα γράφει ότι "χωρίς εκπλήξεις, αλλά και χωρίς την πολυπόθητη για τον πρωθυπουργό συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην εφαρμογή των νέων οικονομικών μέτρων, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς -πλην της Αλέκας Παπαρήγα- στο Μέγαρο Μαξίμου".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οικουμενική κυβέρνηση ζήτησε ο Καρατζαφέρης": Η εφημερίδα τονίζει ότι "οικουμενικό σχήμα, όπως πρότεινε ο Γιώργος Καρατζαφέρης στη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ή εκλογές. Στο δίπολο αυτό αποτυπώνονται πλέον οι εκδοχές των -προεξοφλημένων ως καταιγιστικών-πολιτικών εξελίξεων, που πυροδοτεί η υποβολή στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου τον επόμενο μήνα".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Εκλογές τώρα": Η εφημερίδα γράφει ότι "ούτε... συναίνεση κατάφερε να πάρει ούτε συνεννόηση μπόρεσε να πετύχει ο Γιώργος Παπανδρέου στις συναντήσεις που είχε χθες με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι έτσι και αλλιώς θεωρούν ότι ο πολιτικός χρόνος του πρωθυπουργού έχει τελειώσει και πρέπει να γίνουν εκλογές".

ΕΘΝΟΣ: "Η αφαίμαξη σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ": Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σημαντικές επιβαρύνσεις σε εργαζόμενους και συνταξιούχους επιφέρει το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι (με αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας) αλλά και όσοι παίρνουν υψηλές συντάξεις (κύριες και επικουρικές}".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Γέροντας Παΐσιος: Για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει οι ηγέτες της να εξοριστούν!": Σύμφωνα με την εφημερίδα "γνωστότατος στο Πανελλήνιο ο Γέροντας Παΐσιος για το προφητικό του χάρισμα. Οπως και για το θάρρος του να λέει, ευθέως αυτό που πίστευε για τους πάντες. Ιδιαίτερα για τους πολιτικούς «μας» μάλιστα, δεν άφηνε ποτέ ευκαιρία να πάει χαμένη".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σαμαράς προς Γιώργο: Δεν συναινώ στο λάθος, αλλά συμφωνώ μαζί του": Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμφώνησε με τον πρωθυπουργό για αποκρατικοποιήσεις, αυθαίρετα, εργασιακή εφεδρεία και είπε όχι στη συναίνεση για όλα τα υπόλοιπα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πόσο κόβονται μισθοί, επιδόματα, συντάξεις": Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τετραπλή κλίμακα περικοπών στις συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ, γενναίο «κούρεμα» στο εφάπαξ έως 15%, συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων προς τα 300 ευρώ και (επιπλέον) εισφορά 1% από τους μισθούς των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αποκαλύπτει η εξειδίκευση των νέων μέτρων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκλιπαρεί για σωσίβιο τώρα που κατάλαβε ότι βουλιάζουμε": Η εφημερίδα γράφει ότι "πολιτικούς ελιγμούς που φτάνουν από την άμεση αποδοχή μέτρων που έχει προτείνει ο Α. Σαμαράς μέχρι και την προσφυγή για πρόωρες εκλογές επιχειρεί από χθες ο πρωθυπουργός, μετά το καθολικό «όχι» που εισέπραξε από αντιπολίτευση και αγορά για τα πρόσθετα μέτρα του 2011".

ΕΣΤΙΑ: "Οδηγούμεθα σε αδιέξοδο": Η εφημερίδα τονίζει ότι "κάποιοι τα επιρρίπτουν όλα στο Μνημόνιο, χωρίς να βλέπουν ότι αυτό δεν εφαρμόσθηκε σωστά. Αλλά ό,τι και αν πιστεύη ο καθένας, το συμπέρασμα δεν αλλάζει. Η σημερινή Κυβέρνησις δεν είναι πλέον σε θέση να σώση τον τόπο".

Η ΑΥΓΗ: "Δημοκρατία τώρα!": Σύμφωνα με την εφημερίδα "με πραξικόπημα ισοδυναμεί η φρενήρης επιχείρηση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Απομονωμένος ο πρωθυπουργός, με μόνους πρόθυμους να μπουν σε κυβερνητικό σχήμα τους Καρατζαφέρη και Μπακογιάννη, βλέπει τώρα τις εκλογές να πλησιάζουν. Αντίστροφη μέτρηση θεωρήθηκε η φράση του κ. Παπανδρέου στη συνέλευση του ΣΕΒ «Οσο είμαι εγώ εδώ...».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Τι θα πληρώσουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι": Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τα νέα μέτρα συνεπάγονται απολύσεις στις ΔΕΚΟ, περικοπές υπερωριών και επιδομάτων αλλά και μειώσεις μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, από την 1η Ιουλίου οι συνταξιούχοι θα χάσουν 400 ευρώ, ενώ το εφάπαξ μειώνεται τουλάχιστον 1.000 ευρώ, πέραν των νέων έκτακτων εισφορών, τύπου ΛΑΦΚΑ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Και δημοψήφισμα στο τραπέζι»: Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "θέμα δημοψηφίσματος επί της νέας συμφωνίας που θα επέλθει με την τρόικα για την αντιμετώπιση της δραματικής ελληνικής κρίσης χρέους ανέκυψε χθες, λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς".

Η ΝΙΚΗ: "Α-συμφωνία «χαρακτήρων»": Η εφημερίδα γράφει ότι "πενιχρά τα αποτελέσματα στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Α.Σαμαράς: «όχι στα μέτρα, ναι στις αποκρατικοποιήσεις», Γ. Καρατζαφέρης: «Συνευθύνη», Α. Τσίπρας: «Να φύγει η κυβέρνηση», Ντ. Μπακογιάννη: «Επιμέρους συμφωνίες», Φ. Κουβέλης: «Αναστροφή πολιτικής»".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Πιέζει η τρόικα για συναίνεση, αλλά...": Σύμφωνα με την εφημερίδα "ασυμφωνίες και «κόκκινες γραμμές» από τα κόμματα. «Οχι» από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας ο Γιώργος Καρατζαφέρης, επιμέρους συμφωνίες και διαφωνίες εξέφρασε η κ. Μπακογιάννη που ζήτησε μείωση του αριθμού των βουλευτών και άρση της ασυλίας τους".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Τώρα όλοι ξεσηκωθείτε! Να μην περάσουν τα φριχτά μέτρα": Η εφημερίδα σημειώνει "ΚΚΕ: Μπορούμε να αποκρούσουμε τη νέα επιδρομή, που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση. Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού! Τώρα είναι ώρα ευθύνης, ώρα συμμετοχής στην ταξική - λαϊκή πάλη και συμπόρευσης με το ΚΚΕ Για να σωθεί ο λαός, όχι η πλουτοκρατία και ο καπιταλισμός".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τους χωρίζει η... Εφορία": Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δύο «όχι», ένα «ναι» και δύο υπό προϋποθέσεις «ναι» απέφερε η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ουσιαστικά, όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες, η κύρια διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα είναι το θέμα της φορολογίας».

City Press: "Πολιτική Βαβέλ": Σύμφωνα με την εφημερίδα "διαφωνίες με «ίχνη» συναίνεσης προέκυψαν από τις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης".

Metro "Συμφώνησαν... ότι διαφωνούν": Η εφημερίδα τονίζει ότι "δεν ξεκαθάρισε το τοπίο της εθνικής συνεννόησης στις συναντήσεις που είχε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου με τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Εξτρα κόστος 2.640 ευρώ για κάθε οικογένεια".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Διέξοδο με δημοψήφισμα για το μνημόνιο ζητεί ο ΣΕΒ": Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "άμεση προσφυγή στον λαό μέσω δημοψηφίσματος, προκειμένου να δοθεί ένα αυθεντικό «ναι» ή «όχι» στο μνημόνιο, προτείνει ο επιχειρηματικός κόσμος δια τους προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πράξεις αναμένουν οι αγορές": Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με δυσπιστία και σκεπτικισμό αντιμετώπισαν οι αγορές την ανακοίνωση του νέου «πακέτου» μέτρων, που περιλαμβάνει τολμηρές αποκρατικοποιήσεις και νέα φοροεπιδρομή. Ενω η πρώτη αντίδραση ήταν θετική, κορυφαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα που έχει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η τρόικα «ψειρίζει» τα μέτρα»": Η εφημερίδα γράφει ότι "καταφθάνει σήμερα εκ νέου στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο θα τσεκάρει «κωδικό προς κωδικό», πλέον, τα όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συναίνεση για εργασιακή «εφεδρεία» στο Δημόσιο»: Η εφημερίδα τονίζει ότι "Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η συναίνεση είναι εφικτή και στην πράξη σε πολλά θέματα, καταγράφοντας δέκα σημεία που είναι δυνατό να συζητηθούν μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μεταξύ αυτών έδειξε διατεθειμένος να συζητήσει και την πρόταση για «εργασιακή εφεδρεία»".

De Siris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου