Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/5/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/5/2011

Κύριο θέμα στις πλείστες εφημερίδες σήμερα είναι οι διεργασίες για την εκλογή Προέδρου της Βουλής και κυρίως η στάση που θα τηρήσει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας. Αλλα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την επίδραση της ελληνικής στην κυπριακή οικονομία, οι κατηγορίες κατά του Κύπριου ”Ωνάση” για χειραγώγηση τιμών πετρελαίου, καθώς και οι επαφές του Προέδρου Χριστόφια στην Αυστραλία.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το κυνήγι του Περδίκη», γράφει ότι με μία έδρα ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης βάζει υποψηφιότητα για την προεδρία της Βουλής, «εκμεταλλευόμενος την ισορροπία του τρόμου», όπως αναφέρεται, και ότι ενώ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ κυνηγούν την ψήφο του ο ίδιος κυνηγά την προεδρία. Αλλού, γράφει ότι ένας Νορβηγός Κύπριος, ο πολυεκατομμυριούχος Τζον Φρέντρικσεν, κατηγορείται στις ΗΠΑ για χειραγώγηση τιμών του πετρελαίου.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Θρίλερ Κουλία με απειλές διαγραφής του», γράφει ότι σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται στο ΔΗΚΟ καθώς ο Ζαχαρίας Κουλίας κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν εννοεί να ξεκαθαρίσει τις αποφάσεις του για το τι θα πράξει στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι στο κενό πέφτουν 12 υποθέσεις και πρόστιμα ύψους 53 εκατ. ευρώ μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει το διορισμό του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Καψώνι από τον Κουλία», γράφει ότι παράταση μέχρι τις 2 Ιουνίου παίρνει το θρίλερ της εκλογής του Προέδρου της νέας Βουλής καθώς ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας αποφεύγει επιμελώς να έρθει σε οποιαδήποτε επικοινωνία με την ηγεσία του κόμματός του. Αλλού, γράφει ότι σχεδόν δύο εκατ. ευρώ ξοδεύτηκαν από τα κόμματα σε πολιτική διαφήμιση μεταξύ 1η Μαρτίου και 20 Μαϊου και ότι τα περισσότερα δόθηκαν στην τηλεόραση και τον έντυπο Τύπο.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Θρίλερ για την προεδρία της Βουλής», γράφει ότι σε θρίλερ εξελίσσεται το παρασκήνιο και οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για την ανάδειξη του Προέδρου της Βουλής, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 2 Ιουνίου. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας εξήρε το τεράστιο θάρρος και τις ηγετικές ικανότητες του Προέδρου Χριστόφια σε συνάντηση που είχαν στην Αυστραλία.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με τίτλο «Ο φυγάς Μλάντιτς συνελήφθη στη Σερβία», γράφει ότι ο Σερβοβόσνιος κατάδικος για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη χθες στη Σερβία μετά από 15 χρόνια, με την κατηγορία της γενοκτονίας, ανοίγοντας έτσι περισσότερο το δρόμο της Σερβίας προς την ΕΕ. Αλλού, γράφει για την κακόβουλη πυρκαγιά που τέθηκε σε γνωστή αλυσίδα υπεραγορών στον Πρωταρά.

Η εβδομαδιαία «Αντίλογος», με τίτλο «Ολα ανοικτά», γράφει ότι όλα τα ενδεχόμενα για την προεδρία της Βουλής είναι ανοικτά και ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές και εκπλήξεις αφού μέχρι στιγμής οι μεγάλοι παίκτες κρατούν τον κεντρικό ρόλο για τους εαυτούς τους, ενώ για τις εξελίξεις κρατείται ενήμερος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Θεόδωρος Αριστοδήμου επανεξελέγη Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη», με τίτλο «Χέρι – χέρι Ομήρου με Αναστασιάδη – Συλλούρη», γράφει ότι ανέλαβε δράση το συντονιστικό κέντρο (Αρχιεπίσκοπος-Λυσσαρίδης-Συλλούρης) με κινήσεις για μέτωπο με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2013. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι άνοιξε ο δρόμος για συμφωνίες και ιδιωτών με το Κατάρ μετά την κατάληξη με την κυπριακή Κυβέρνηση για κοινοπραξία.

Η εβδομαδιαία «Το κυπριακό ποντίκι», με τίτλο «Ποιος από τους δύο;», προβάλλει πρωτοσέλιδα φωτογραφία των Ομήρου – Καρογιάν και γράφει ότι μέχρι σήμερα ο επανεκλεγείς βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας εμμένει στη θέση του να μην υπερψηφίσει ενδεχόμενη υποψηφιότητα Καρογιάν για την προεδρία της Βουλής. Αλλού, γράφει ότι σε διάστημα λίγων εβδομάδων αναμένεται να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες ανέγερσης νέας αίθουσας επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly», με τίτλο «Η Ελλάδα κλυδωνίζεται», γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης ανέφερε χθες ότι στα μάτια πολλών αναλυτών και ξένων οίκων αξιολόγησης, οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία μπορούν να επηρεάσουν και την Κύπρο. Σε άλλο δημοσίευμα, γράφει ότι σε μια προσπάθεια αποκοπών στην άμυνα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός διέταξε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο που μπορεί να οδηγήσουν στην επιστροφή γης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου