Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/5/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/5/2011

Το σύνολο του κυριακάτικου Τύπου προβάλλει πρωτοσέλιδα τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών σήμερα με αναλύσεις για τη διαδικασία και τα κύρια ερωτήματα των εκλογών, αφιερώματα, αναδρομές στο παρελθόν καθώς και προβλέψεις για τα σενάρια και τις συμμαχίες των κομμάτων την επόμενη ημέρα. Προβάλλεται επίσης πρωτοσέλιδα γνωμάτευση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία όπως αναφέρεται, έκτακτοι και συμβασιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν λαμβάνουν σύνταξη για τα χρόνια υπηρεσίας τους.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Τέλμα ή ανατροπή;», αναφέρεται στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, παρουσιάζοντας εκτιμήσεις και στοιχεία για διάφορους παράγοντες που αφορούν τις εκλογές. Αλλού γράφει ότι έχασε τη ζωή του ο αρχιπιλότος των Κυπριακών Αερογραμμών Σπύρος Μερκούρης, ύστερα από ατύχημα στο σκάφος του, το οποίο έπεσε σε θαλασσοταραχή .

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο «Τα έξι στοιχήματα της κάλπης», ότι κομβικό σημείο για το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου αποτελούν οι σημερινές βουλευτικές εκλογές, αφού το αποτέλεσμά τους θα κρίνει πολλά σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων και τη διαμόρφωση συμμαχιών. Σε άλλο θέμα στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα αναφέρει ότι αλλάζει ο χάρτης στο κυπριακό εμπόριο με εξαγορές, συγχωνεύσεις, συνεργασίες και αναδιαρθρώσεις.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Η σκέψη στην επόμενη μέρα» και γράφει ότι τα κόμματα ετοιμάζονται για τους ρόλους τους στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις σημερινές βουλευτικές εκλογές. Σε άλλη στήλη, ο «Φ» γράφει ότι η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στη νέα τριμερή με γραμμή πλεύσης τη σύγκληση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης το συντομότερο δυνατό και ότι το θέμα έθεσε πρόσφατα σε αξιωματούχο του γερμανικού ΥΠΕΞ ο σύμβουλος του Ερογλου, Οζερσάι.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Με τη νίκη» και γράφει ότι σήμερα κατέρχονται στις κάλπες για να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα 531.136 Κύπριοι, ανάμεσα σε αυτούς χιλιάδες πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι και Τ/κ που ζουν στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού προβάλει συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή της ΑΗΚ Στέλιου Στυλιανού, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη έλευσης φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό για τις ανάγκες της ΑΗΚ. .

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πηγαίνετε να ψηφίσετε προτρέπει ο Πρόεδρος» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές και να μην αφήσουν τους άλλους να αποφασίσουν για αυτούς. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι για πολλούς βουλευτές τα 85 χιλιάδες ευρώ μισθός είναι μόνο η αρχή για το τί τους προσφέρεται και ότι ένας βουλευτής που ανήκει σε μεγάλο κόμμα έχει πολλές ευκαιρίες να συσσωρεύσει πλούτο πέραν από αυτό το μισθό.

«Η Καθημερινή της Κυριακής» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Καθ’ οδόν προς την κάλπη τα κόμματα λησμόνησαν το μέλλον» αναφέρεται σε όλα τα πιθανά σενάρια κα τις συμμαχίες της επόμενης ημέρα των εκλογών. Αλλού γράφει ότι στην τελευταία του έκθεση για την Κύπρο, το Economist Intelligence Unit (EIU) εκτιμά πως οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Αναστασιάδης θα είναι οι βασικοί διεκδικητές για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές του 2013.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη», κάτω από τον τίτλο «Κόκκινο στις συντάξεις», γράφει ότι στον αέρα τινάζει η Κυβέρνηση τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκτάκτων/συμβασιούχων δημοσίων υπαλλήλων, αφού με γνωμάτευση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, την οποία απέκρυψαν μέχρι σήμερα, αυτοί δεν δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη για τα χρόνια υπηρεσίας τους. Γράφει επίσης ότι έντονες αντιδράσεις προκάλεσε οδηγία του Υπουργείου Παιδείας να καταργηθεί από φέτος η αναγραφή στα ενδεικτικά και στα απολυτήρια μαθητών Λυκείων και Γυμνασίων του ονόματος του πατέρα, της μητέρα, του θρησκεύματος και της καταγωγής των γονέων και των ιδίων.

De Siris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου