Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/5/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/5/2011

Ο κυριακάτικος Τύπος προβάλλει συνεντεύξεις πολιτικών αρχηγών για τις εκτιμήσεις τους για τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Προβάλλονται, επίσης, ειδήσεις για τη συνάντηση της 4ης Ιουλίου των ηγετών των δύο κοινοτήτων, οι εκλογές για νέα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, οι απειλές της Αγκυρας για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και άλλα θέματα.


Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Με ενδιαφέρει η προεδρία της Βουλής», δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην οποία αναφέρει ότι μια μεγάλη παράταξη είναι φυσικό να επιδιώκει να αναδείξει τον Πρόεδρο της και στην Προεδρία της Βουλής και δεν αποκλείεται η συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, χωρίς να σημαίνει ότι είναι δογματική θέση. Αλλού γράφει ότι πέντε μόλις μέρες χωρίζουν τους μαθητές από την καυτή καρέκλα των Παγκύπριων εξετάσεων. Συνολικά 6359 μαθητές διεκδικούν ένα ‘εισιτήριο’ σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα ενώ 3101 μαθητές απλά θα παρακαθήσουν για το απολυτήριο λυκείου.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Ποσοστά-συμμαχίες στη σκέψη των δύο αρχηγών», ότι μια βδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων ανοίγουν τα χαρτιά τους. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η κάλπη θα στείλει ηχηρά μηνύματα, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε ότι η κάλπη θα δικαιώσει το ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις εκλογές για νέα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ την ερχόμενη Τρίτη και γράφει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν και μια μικρή δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Η προσοχή όλων στις έδρες» και γράφει ότι στην τελική ευθεία προς την εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ανεβάσει τους ρυθμούς της εκστρατείας τους σε μια προσπάθεια να συρρικνώσουν όσο είναι δυνατόν την αποχή, πείθοντας ψηφοφόρους τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σε άλλη στήλη, ο «Φ» γράφει ότι η Αγκυρα προέβη σε εξαγγελία διεκδίκησης «νομίμων δικαιωμάτων» και κατοχύρωσης συμφερόντων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Κάποιοι ευνοούν το στάτους κβο» και γράφει ότι σε συνέντευξή του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού «τονίζει πως ναι, κάποιοι ευνοούν την ισχύουσα κατάσταση στην Κύπρο και στηλιτεύει συμπεριφορές που εκφράζουν κινδυνολογία και πανικό» και δηλώνει ότι η μόνη εφικτή λύση είναι εκείνη για την οποία δεσμευτήκαμε από το 1977. Αλλού γράφει ότι μια διαφορετική Αγορά Αγίου Αντωνίου θα μπορούν να απολαμβάνουν οι δημότες Λευκωσίας από τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπόταν και αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθμισης του κτιρίου.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Το κράτος αγνοεί την απόφαση του ΕΔΑΔ» και γράφει ότι ο Μιχάλης Τύμβιος, ο άνθρωπος του οποίου η απόφαση να ανταλλάξει την περιουσία που έχει στα κατεχόμενα με γη στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρωθεί από το ΕΔΑΔ, προσφεύγει εναντίον της Κυβέρνησης για μη εφαρμογή της απόφασης εδώ και τρία χρόνια. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις δηλώσεις του Ε/κ πατέρα Αντρου Αντωνίου η σύζυγος του οποίου φέρεται να απήγαγε για δεύτερη φορά τον πεντάχρονο γιό τους και παραμένει άγνωστο πού έχει πάρει το παιδί. Η Σάρα Αντωνίου βρισκόταν ελεύθερη με εγγύηση για υπόθεση συνωμοσίας διάπραξης φόνου του συζύγου της.

«Η Καθημερινή της Κυριακής» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ανοικτοί λογαριασμοί ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, μάχη για την πρωτιά και την επόμενη μέρα» γράφει ότι ο ΔΗΣΥ διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα, αλλά χάνει την απόσταση ασφαλείας από το ΑΚΕΛ που ανακάμπτει ραγδαία, σύμφωνα με το βαρόμετρο της «Κ». Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του συμβούλου του Ντερβίς Ερογλου, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος είπε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να επιτευχθεί πριν από το 2012 και ότι η τετραμερής ή πενταμερής διάσκεψη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν μετά την τριμερή των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» κάτω από τον τίτλο «Ξεκάθαρο προβάδισμα ΔΗΣΥ στις εκλογές», γράφει ότι μόλις μια βδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ δίνει καθαρή νίκη στον ΔΗΣΥ με ποσοστό 30%, έναντι 28% του ΑΚΕΛ, ανατρέποντας τις ισορροπίες δυνάμεων στη Βουλή. Γράφει επίσης ότι στη λογική και τη σφαίρα του απόλυτου πάρε-δώσε κινείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενεργοποιώντας έτσι πολλαπλά καμπανάκια κινδύνου για το τι έπεται στο Κυπριακό.

De Siris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου