Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/5/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/5/2011

Η διαδικασία των συνομιλιών, τα σενάρια για την εξέλιξή της και η διάψευση από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ της επιβολής χρονοδιαγράμματος από τον ΟΗΕ για λήξη της διαδικασίας, η κάθοδος παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Κύπρο για τις βουλευτικές εκλογές, η αποστολή επιστολής από τον Υπουργό Οικονομικών σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για τις περικοπές δαπανών, η ενδεχόμενη σύγκρουση «εθνικιστών» και «αντιρατσιστών» οι οποίοι οργανώνουν εκδηλώσεις την Παρασκευή στην περιοχή της Φανερωμένης, καθώς και δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου για ανάγκη μεγαλύτερων επενδύσεων από κυπριακές τράπεζες στη Ρωσία, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει στα σημερινά του πρωτοσέλιδα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Εκλογές υπό επιτήρηση», γράφει ότι στο στόχαστρο των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που έπιασαν ήδη δουλειά είναι οι προεκλογικές δαπάνες κομμάτων και υποψηφίων, η κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας από τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως το ΡΙΚ, η συμμετοχή των γυναικών και ο πρόσφατος νόμος για τα πολιτικά κόμματα. Αλλού γράφει ότι ενδιαφέρον για το κυπριακό φυσικό αέριο έδειξε ο αμερικανικός κολοσσός Chevron, αντιπροσωπεία του οποίου επισκέπτεται το νησί για επαφές με το υπουργείο Εμπορίου για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Επιστολή που καίει», γράφει ότι πέρα από τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών, έναντι των συγκυβερνώντων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ότι θα προβεί σε περικοπές κρατικών δαπανών μέχρι την 1η (περασμένου) Απριλίου αν η πορεία των δημοσίων οικονομικών χειροτέρευε τους πρώτους μήνες του 2011, η επιστολή που απέστειλε σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ο Χαρίλαος Στυαράκης είναι αποκαλυπτική για άλλα θέματα. Αλλού, γράφει ότι οι Τούρκοι αγνόησαν τον Κύπριο ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού και σε μια κίνηση συμβολική, συνάμα και ουσιαστική, δεν τον κάλεσαν στο επίσημο δείπνο που έδωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας με την ευκαιρία της 4ης Συνόδου του ΟΗΕ για τα λιγότερο φτωχά κράτη.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο θέμα του με τίτλο «Στην τριμερή τα…σπουδαία», γράφει ότι πριν από την τριμερή συνάντηση που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Γκι-μουν, που χρονικά τοποθετεί στο τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, τα Ηνωμένα Εθνη δεν πρόκειται να ανοίξουν τα χαρτιά τους, για να αποφευχθούν αντιδράσεις. Αλλού, γράφει ότι αποτυχημένες χαρακτηρίζονται από στρατιωτικούς οι τελευταίες μεταθέσεις των οπλιτών που έγιναν πρόσφατα και υλοποιήθηκαν λίγο πριν από το Πάσχα.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Η διαδικασία δεν αλλάζει», γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη δια του Αλεξάντερ Ντάουνερ διαψεύδουν τα περί ολοκλήρωσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας το Δεκέμβριο, σενάριο το οποίο αποδίδεται στον ίδιο τον Μπαν Γκι-Μουν. Αλλού, γράφει ότι σημαντικές επαφές είχε στο Λονδίνο ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, με βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς και τον Γ.Γ. του Κεντρικού Συμβουλίου των Βρετανικών Συνδικάτων Μπρένταν Μπάρμπερ.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με τίτλο «Εκκολάπτονται προβλήματα στην παλιά πόλη», γράφει ότι η πορεία των «εθνικιστών» αναμένεται να συγκρουστεί με πολυεθνική εκδήλωση στην περιοχή της Φανερωμένης την Παρασκευή το βράδυ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης, απέρριψε αναφορές ότι ο ΟΑΣΕ ήρθε στη Κύπρο λόγω ασυμφωνίας με τις τοπικές εκλογικές διαδικασίες.

Η εβδομαδιαία “Financial Mirror, υπό τον τίτλο «Ανοίξτε περισσότερα παραρτήματα στη Ρωσία και κλείστε κάποια στην Ελλάδα», γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, αναφέρει ότι θέλει να δει μεγαλύτερες αποδόσεις των επενδύσεων των δύο τραπεζών κυπριακής ιδιοκτησίας και είπε ότι ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Αλλού, γράφει ότι οι πληρωμές Τουρκοκυπρίων με πιστωτικές κάρτες στις ελεύθερες περιοχές αυξήθηκαν στο 11,5% από τον περσινό Απρίλιο στο φετινό, φτάνοντας τα 1,49 εκ. Ευρώ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου