Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/5/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/5/2011

Το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε η Κυβέρνηση για την περίοδο 2010-2014, οι εξελίξεις στις συνομιλίες Χριστόφια-Ερογλου, η χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λάρνακα, η πρόθεση της Noble Energy να προχωρήσει σε εξορύξεις φυσικού αερίου εντός του έτους, οι βουλευτικές εκλογές, όπως και η θέση της Κύπρου αναφορικά με την προσπάθεια της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στο Σύριο Πρόεδρο, είναι τα μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σήμερα κυπριακός Τύπος. Δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αντικαταστήσει τον Αρχηγό και τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ζήτησε παραίτηση του Αρχηγού», γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί αντικατάσταση του Αρχηγού της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου και ότι απεστάλη προεδρική επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης για αλλαγή και του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτού. Αλλού αναφέρεται στη δίκη για τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή, και στους ισχυρισμούς του προστατευόμενου μάρτυρα κατηγορίας Φάνου Χατζηγεωργίου για φιλί μεταξύ πρώτου και τρίτης κατηγορουμένων.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κόβει ξανά αυξήσεις των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων» γράφει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση υπέβαλε προχθές βράδυ το νέο πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2010-2014, το οποίο περιλαμβάνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και για το 2012, αναθεώρηση της ΑΤΑ και «πολλή δόση αισιοδοξίας για έλλειμμα και δημόσιο χρέος». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι 35χρονος από τον Αγιο Αθανάσιο νωρίς χθες το απόγευμα δέχθηκε δύο μαχαιριές στην κοιλιακή χώρα λόγω της άρνησής του να δώσει ναρκωτικά σε δύο νεαρούς που τον προσέγγισαν.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σπρώχνουν όλοι για… πρόοδο», ότι στη χθεσινή συνάντηση Χριστόφια-Ερογλου συμφωνήθηκαν οι όροι εντολής της υποεπιτροπής για τις Διεθνείς Συνθήκες, ενώ «είναι προφανές ότι ενόψει της τριμερούς συνάντησης που θα συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ τον Ιούνιο, εμφανής είναι η προσπάθεια των εμπλεκομένων για παρουσίαση προόδου στη διαδικασία, καθώς άρχισε παρασκηνιακά το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών». Αλλού γράφει ότι ποινή αυστηρής επίπληξης επέβαλε η ΕΔΥ σε δύο βαθμοφόρους δεσμοφύλακες των Κεντρικών Φυλακών για την απόδραση του Κίτα από το «Απολλώνειο» νοσοκομείο.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Νέα πνοή στην οικονομία της Λάρνακας», αναφέρει ότι «χαράς ευαγγέλια επεφύλαξε χθες στους Λαρνακείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αποκαλύπτοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας». Σε άλλο θέμα γράφει ότι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν θα πετύχουμε κάτι σημαντικό στο Κυπριακό, θα πρέπει να γίνει πριν από την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ το 2012.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι η Noble Energy επιβεβαίωσε χθες ότι προγραμματίζει να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις εντός του 2011 και ότι η Κυβέρνηση εξετάζει μια προσωρινή λύση εφοδιασμού με φυσικό αέριο, καθώς εξετάζει μακροπρόθεσμες προσφορές για προμήθεια φυσικού αερίου ή τις δυνατότητες αξιοποίησης των δικών της πιθανών αποθεμάτων. Αλλού γράφει ότι οι παγιδευτές πουλιών δεν φοβούνται τις διώξεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» αναφέρει στο κύριο της θέμα με κύριο τίτλο «Τα υπόλοιπα βγάζουν Πρόεδρο της Βουλής», ότι όλα δείχνουν, αλλά προκύπτουν και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι τα υπόλοιπα που θα προκύψουν κατά την κατανομή των εδρών θα είναι πολύ καθοριστικά ως προς την επιλογή του προσώπου που θα καταλάβει το σημαντικό πόστο του Προέδρου της Βουλής, με επικρατέστερους τον Μάριο Καρογιάν και το Γιαννάκη Ομήρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η επίσκεψη της Επιτρόπου Αλιείας και Θαλάσσιων Υποθέσεων της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε απόλυτα επιτυχής.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Γνώμη» με κύριο τίτλο «Σπόνσορες υποψηφίων», αναφέρεται σε «μεγάλες εταιρείες και οικονομικούς οργανισμούς που ποντάρουν στην εκλογή συγκεκριμένων υποψηφίων και χρηματοδοτούν με τεράστια ποσά τις προεκλογικές τους εκστρατείες». Αλλού γράφει πως ο Αρχιεπίσκοπος δίνει και πάλι όπλα στην Τουρκία, ενώ χαρακτηρίζει ως «αξιοθρήνητη» τη στάση των κομμάτων (πλην του ΑΚΕΛ) που τηρούν σιγή ιχθύος αφήνοντας τον Αρχιεπίσκοπο στο απυρόβλητο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» με κύριο τίτλο «Οι κρισιμότερες βουλευτικές εκλογές» γράφει ότι οι επερχόμενες εκλογές θα αναδιαμορφώσουν τον κομματικό χάρτη και αυτό θα έχει συνέπειες σε πολλά ζητήματα που αφορούν την πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πολιτική ζωή της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «Διεθνής Ομάδα Κρίσεων» βλέπει στροφή της αγγλοαμερικάνικης προσέγγισης στο Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Weekly γράφει ότι η Κύπρος πορεύεται με προσοχή καθώς η ΕΕ αναζητεί συμφωνία αναφορικά με τη διαμόρφωση στρατηγικής κυρώσεων που θα επιβληθούν στον Σύριο ηγέτη Μπασάρ Αλ –Ασαντ. Όπως αναφέρεται, η Κυβέρνηση ανήκει στην μειοψηφία των δέκα κρατών που διστάζει να θέσει το Σύριο πρόεδρο στη «μαύρη λίστα». Αλλού γράφει ότι η κατασκευή του νέου δημαρχείου της πρωτεύουσας προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου