Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/12/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/12/2011

Η έντονη κινητοποίηση των κομμάτων ενόψει των δημοτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής και οι φόβοι για αποχή, οι αντεγκλήσεις για τη συναίνεση στην οικονομία, οι διαστάσεις που προσλαμβάνει η ανεργία στην Κύπρο, οι θέσεις του ΑΚΕΛ αναφορικά με τις πρόσφατες αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε. καθώς και η ιστορία γυναίκας η οποία ύστερα από αποβολή στο νοσοκομείο Λάρνακας αναγκάστηκε να στείλει η ίδια το έμβρυό της στη Λευκωσία για εξετάσεις, είναι τα θέματα που προβάλλουν στους κύριους τίτλους τους οι κυπριακές εφημερίδες της Κυριακής.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Βόμβα στα θεμέλια της προεδρίας Ε.Ε.», γράφει ότι οι θέσεις του ΑΚΕΛ για τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της Κυπριακής Προεδρίας. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι μήνυμα σε όλους τους πολίτες να στηρίξουν τους υποψηφίους του ΔΗΣΥ στις δημοτικές εκλογές και παράλληλα να στείλουν μήνυμα απαξίωσης στην πολιτική του ΑΚΕΛ, έστειλε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας ενώπιον του Εκτακτου Παγκυπρίου Συνεδρίου του ΔΗΣΥ.

Η «Σημερινή», με πηχυαίο τίτλο «Αναζητώ εργασία», γράφει ότι η μάστιγα της ανεργίας προσλαμβάνει ολοένα και περισσότερο ανησυχητικές διαστάσεις στην Κύπρο, με τους αριθμούς να αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα. Η κατηγορία που συγκεντρώνει τους περισσότερους ανέργους, γράφει, είναι των καθαριστών, κλητήρων και ανειδίκευτων εργατών, που ανέρχονται στις 7.346. Αλλού, η εφημερίδα προβάλλει αφιέρωμά της στις δημοτικές εκλογές και αναφέρεται στις προτεραιότητες των υποψηφίων δημάρχων.

Ο «Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Αγώνας δρόμου για τα κόμματα», γράφει ότι η εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που επιτείνουν την αγωνία των υποψηφίων δημάρχων και τις ανησυχίες των κομματικών ηγεσιών ως προς το τελικό αποτέλεσμα, ενώ τα κόμματα τρέχουν την υστάτη για συσπείρωση και αξιόπιστη παρουσία στις δημοτικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι στην «εντατική βρίσκονται τα νοσηλευτήρια», αφού τα δημόσια ασφυκτιούν από την υπερφόρτωση και τα ιδιωτικά ψυχομαχούν λόγω της κρίσης.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Τορπιλίζουν τη συναίνεση», γράφει ότι με εμπρηστικές δηλώσεις ο Νίκος Αναστασιάδης, με φόντο τις προεδρικές του 2013, πυροδοτεί το πολιτικό κλίμα μερικά 24ωρα πριν από την έναρξη της συζήτησης του κρατικού Προϋπολογισμού. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στο διάβημα του Προέδρου Χριστόφια προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, για το γεγονός ότι η στάση της Βρετανίας για διεθνή διάσκεψη χωρίς συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, παραβιάζει τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Sunday Mail», υπό τον τίτλο «Είπαν σε γυναίκα να ταχυδρομήσει το έμβρυό της», γράφει ότι οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας είπαν σε μια ασθενή που πενθούσε ύστερα από αποβολή, να ταχυδρομήσει το έμβρυό της στη Λευκωσία για εξετάσεις μέσω Akis Express, αφού δεν είχαν τρόπο να το κάνουν οι ίδιοι. Αλλού, αναφέρεται ότι η υποστήριξη των υποψηφίων δημάρχων της πόλης και επαρχίας Πάφου στη δημιουργία κρεματορίου, θα καθορίσει την ψήφο των κοινοτικών ψηφοφόρων στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», με κύριο τίτλο «Φοβίζει τα κόμματα η αποχή» γράφει ότι μια εβδομάδα πριν από τις δημοτικές, το σκηνικό παραμένει ρευστό, με τα κόμματα να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην ανακοπή της αποχής, φοβούμενα ανατροπή των σχεδιασμών τους ή ακόμα και εκπλήξεις. Αλλού, αναφέρεται σε εκτιμήσεις κυβερνητικής πηγής ότι ο διαχωρισμός των οικοπέδων της ΑΟΖ είναι λανθασμένος.

Η εβδομαδιαία «Μάχη», υπό τον τίτλο «Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει», γράφει ότι στον αέρα βρίσκεται η πολιτική συναίνεση για την οικονομία, αφού όπως αναφέρει, αθέτησε και πάλι τα συμφωνηθέντα η Κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ισχυρή ναυτική δύναμη δημιουργεί το Ισραήλ σχεδόν από το μηδέν, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή στην Αν. Μεσόγειο και να είναι σε θέση να υπερασπίσει τα κοιτάσματα με τακτικές ναυτικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα προωθείται στην Κύπρο η απόκτηση δύο ισραηλινών ταχύπλοων σκαφών ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία, ισχυρή ναυτική δύναμη στην Αν. Μεσόγειο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου