Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/12/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/12/2011

Η συζήτηση του προϋπολογισμού, η οποία άρχισε στη Βουλή και η έκκληση Κίκη Καζαμία για υπερψήφισή του, η τρύπα κεφαλαίου ύψους 3,5 δισ. στις κυπριακές τράπεζες, η δυσχερής οικονομική κατάσταση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στην Κύπρο, οι έρευνες της Αστυνομίας για στημένα παιχνίδια στο κυπριακό ποδόσφαιρο, η μάχη για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, η επίθεση κουκουλοφόρων στις φοιτητικές εκλογές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η πολιτική της Κυβέρνησης για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, είναι τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου την Παρασκευή.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Εντονη μυρωδιά στο ποδόσφαιρο», αναφέρεται σε νέες έρευνες της ΚΟΠ και της ΟΥΕΦΑ για στημένους αγώνες κυπέλλου, με επίκεντρο το παιχνίδι Ολυμπιακού – Δόξας Κατωκοπιάς και γράφει ότι ανακριτές μεταβαίνουν στη Βρετανία για τις παλαιότερες υποθέσεις ύποπτων στημένων παιγνιδιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεκάδες πολύτεκνοι και τρίτεκνοι απέκλεισαν χθες την είσοδο της Βουλής διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης.

Η «Σημερινή» γράφει υπό τον τίτλο «Οικονομική ασφυξία σκοτώνει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια», ότι σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει πολλά ιδιωτικά νοσηλευτήρια στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και ότι τη μελανή εικόνα αποτύπωσε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η υποψηφιότητα Τουρκοκύπριου φοιτητή φαίνεται να ήταν η θρυαλλίδα που πυροδότησε την επίθεση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Μαύρη τρύπα στα ταμεία» και γράφει ότι με το δημοσιονομικό και οικονομικό περιβάλλον να προβλέπονται ιδιαίτερα δύσκολα και για το 2012, όπως επεσήμανε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, σε μια άλλη εξέλιξη επιβεβαιώθηκε ότι η τρύπα κεφαλαίου στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες παραμένει στο ύψος των 3,5 δισ. ευρώ, επιβαρύνοντας την κατάσταση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένας στους έξι έφηβους είναι εθισμένος στο διαδίκτυο κι ότι έρευνα για ηλικίες 12-18 ετών δείχνει ότι μαθητές δεν ζουν χωρίς διαδίκτυο.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Κρίσιμος ο προϋπολογισμός 2012», γράφει ότι προ των ευθυνών τους βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή και ότι ο Υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση για υπερψήφιση του προϋπολογισμού για να αποφευχθεί πιο βαθιά κρίση, ενώ οι προβλέψεις του προϋπολογισμού αναφέρονται σε έλλειμμα 2,4% το 2012. Αλλού γράφει ότι την Τρίτη θα γίνει τελικά η τρίωρη στάση εργασία των εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να συμπέσει με την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Περάστε τον προϋπολογισμό ή θα δούμε βαθύτερη κρίση» γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας έκανε χθες έκκληση στους βουλευτές να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό για το 2012 ως έχει, προειδοποιώντας ότι αλλιώς θα είναι συνένοχοι στη βύθιση της κυπριακής οικονομίας σε ένα φαύλο κύκλο. Αλλού γράφει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν χθες σε πολύ αυστηρότερους κανόνες για το δημοσιονομικό έλλειμμα και διαδικασίες έκδοσης χρέους για τις χώρες της ευρωζώνης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με τίτλο «Οδομαχίες στις μεγάλες πόλεις» γράφει ότι εννέα μέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών, κόμματα και υποψήφιοι έριξαν στη μάχη όλες τους τις δυνάμεις σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου είπαν το μεγάλο ναι για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Marfin Laiki Bank Χρίστος Στυλιανίδης, δηλώνει ότι η Τράπεζα διαθέτει γερές βάσεις για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», υπό τον τίτλο «Το τέρας του φασισμού και οι ηθικού αυτουργοί», γράφει ότι στα στέκια των ακροδεξιών οδηγούν οι έρευνες για τη φασιστική επίθεση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δήμιους του κυπριακού ποδοσφαίρου και γράφει ότι στόχος είναι να ανακοπεί η ανοδική πορεία της Ομόνοιας, αλλά και να πληγεί ό,τι έχει σχέση με την αριστερά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στόχος το ξεπούλημα του φυσικού αερίου» αναφέρεται σε πρόσκληση της Υπουργού Εμπορίου προς τους πολιτικούς αρχηγούς για συνέδριο των ΕΔΗ, στην οποία αναφέρει ότι «αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου προσφέρει ένα μοναδικό και εξαιρετικό κίνητρο για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης για την επανένωση της Κύπρου». Αλλού αναφέρεται στα τελευταία νέα των δημοτικών εκλογών.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Weekly” αναφέρεται σε «Ποδοσφαιρικό σοκ» και γράφει ότι ενώ το κυπριακό ποδόσφαιρο απολαμβάνει τη συγκλονιστική πρωτιά του ΑΠΟΕΛ στον όμιλό του στο Champions League, υπέστη κρύο ντους χθες όταν προέκυψαν υποψίες για στημένα παιχνίδια στο εσωτερικό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η οποία αναφέρει ότι οι Κύπριοι διπλωμάτες συνεχίζουν την “dolce vita” με χρήματα του φορολογούμενου εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου