Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/12/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/12/2011

Οι εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κυριακής, υπό το φως της έκκλησης της ΠΑΣΥΔΥ να μην εργαστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές, οι σοβαρές περικοπές που ετοιμάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012, και οι επιπτώσεις από την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Σχέδιο Βήτα για εκλογές”, γράφει για συναγερμό στο Υπουργείο Εσωτερικών και την πραγματοποίηση νέας σύσκεψης σήμερα με τη συμμετοχή των κομμάτων, για το θέμα των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή, και ότι θα ζητηθεί η βοήθεια δικηγόρων και δικαστικών. Γράφει, επίσης, ότι το ψαλίδι πήρε χθες η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και το χρησιμοποίησε για καλά για να περικόψει και άλλες άσκοπες δαπάνες από τον προϋπολογισμό του 2012.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο ”Υπό επιτήρηση ο κρατικός προϋπολογισμός που ψηφίζεται”, γράφει ότι πρωτοφανείς περικοπές για τα δεδομένα της Κύπρου έγιναν χθες από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο κρατικό προϋπολογισμό του 2012, αφού έκοψαν λειτουργικές δαπάνες ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευσαν κονδύλια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Γράφει, επίσης, ότι κόμματα και υποψήφιοι καλούν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κυριακής.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Κυβέρνηση σε ομηρία”, γράφει ότι νέες σοβαρές περικοπές ετοιμάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον προϋπολογισμό του 2012, ενώ πολλά κονδύλια θα σημειωθούν με σταυρό, σε έκταση που πρώτη φορά θα επιχειρείται στα ιστορικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γράφει, επίσης, ότι καθ’ όλη τη χθεσινή ημέρα το Αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν έρημο, με κάποιους υπαλλήλους να κινούνται σποραδικά και ορισμένους ταξιδιώτες εγκλωβισμένους λόγω της απεργίας, με το σκηνικό να ανατρέπεται χθες το βράδυ με τη λήξη της απεργίας.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Οι εκλογές θα γίνουν”, γράφει ότι οι εκλογές της Κυριακής θα διεξαχθούν και αυτή η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν μπορεί να αναιρεθεί εξαιτίας της στάσης της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ, και ότι ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχόμενα να προκύψουν. Γράφει, επίσης, ότι ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ εξέφρασαν δυσφορία για τη βρετανική στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσον αφορά το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο ”Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν παρά την απεργία”, γράφει ότι η Κυβέρνηση δήλωσε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν, παρά το γεγονός ότι οι συντεχνίες των δημόσιων υπαλλήλων και των δασκάλων κάλεσαν τα μέλη τους να μην εργαστούν την Κυριακή. Γράφει, επίσης, ότι ο Μουφτής Shakir Alemdar συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για να συζητηθούν τρόποι να ανοίξει το τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα για προσευχή, αντί της λειτουργίας του με ωράριο μουσείου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Αντίλογος”, υπό τον τίτλο ”Μπροστά στην αλήθεια”, γράφει ότι η ώρα του κυρίαρχου λαού έφθασε που σε 48 ώρες θα δώσει με την ψήφο του τις απαντήσεις του και θα αναδείξει τη μεγάλη αλήθεια της κάλπης και τους άρχοντες των πόλεων και των κοινοτήτων, και ότι τα κόμματα επιστρατεύουν όλες τους τις δυνάμεις να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση. Δημοσιεύει, επίσης, τον επιμνημόσυνο λόγο του καθηγητή Βαγγέλη Κουφουδάκη στο τρίτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Γνώμη”, υπό τον τίτλο ”Αναβολή των δημοτικών εκλογών ζήτησε ο ΔΗΣΥ!”, γράφει ότι ο φόβος της εκλογικής ήττας ήταν πίσω από τις μεθοδεύσεις για μποϊκοτάζ από την ΠΑΣΥΔΥ και ότι εγείρονται ερωτηματικά για το ρόλο του Γλαύκου Χατζηπέτρου που εσχάτως άφησε ανενόχλητο το δίδυμο Αβέρωφ-Νικόλα και τα έβαλε με τον Κίκη Καζαμία, την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ. Γράφει, επίσης, ότι επικρατεί πανικός στον ΔΗΣΥ όσον αφορά τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Το Κυπριακό Ποντίκι”, υπό τον τίτλο ”Ανίκανη Κυβέρνηση, Παραλυμένο κράτος”, γράφει ότι η ανεύθυνη και ανίκανη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης έχει ρίξει τους μικρομεσαίους, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στο βάραθρο της οικονομικής κρίσης. Γράφει, επίσης, ότι δόθηκε διορία μέχρι σήμερα το πρωί σε όσους δημόσιους υπαλλήλους στελεχώνουν εκλογικά κέντρα να απαντήσουν γραπτώς κατά πόσο θα ανταποκριθούν, και θα ρωτηθούν εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά πόσο ενδιαφέρονται να εργαστούν στις εκλογές.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο ”Δυσθυμίες απεργίας”, γράφει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορήθηκαν ότι κρατούν τη χώρα όμηρο μετά τη 12ωρη απεργία που παρέλυσε τις κρατικές υπηρεσίες και απείλησε να διαταράξει τις εκλογές της Κυριακής. Γράφει, επίσης, ότι είναι πλέον επίσημο ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό οδεύουν από το κακό στο χειρότερο, και ότι η απαισιοδοξία που εκφράστηκε δεν είναι και ό,τι καλύτερο ενόψει της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου