Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/12/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/12/2011

Οι αντιδράσεις των συντεχνιών στον απόηχο των μέτρων για την οικονομία που αποφασίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα μέτρα που παρουσίασαν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Εσωτερικών για την προώθηση της υλοποίησης μεγάλων έργων ανάπτυξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η σύσκεψη στο Προεδρικό για την επάρκεια του ηλεκτρικού ρεύματος το 2012, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Επίθεση φιλίας στις συντεχνίες» γράφει ότι Κυβέρνηση και κόμματα επιχειρούν να καλοπιάσουν τις συντεχνίες για να αποφευχθεί κύμα απεργιών ενάντια στα μέτρα που συμφωνήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, για την εξυγίανση της οικονομίας. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να εγκρίνει την αγορά του 30% του μεριδίου της Noble Energy από την Delek, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία με το Ισραήλ.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Τρία φαβορί και δυο ντέρμπι», γράφει ότι σε δημοσκόπηση της εφημερίδας ενόψει των δημοτικών εκλογών καταγράφεται σαφές προβάδισμα σε Κ. Γιωρκάτζη στη Λευκωσία, Α. Χρίστου στη Λεμεσό και Σ. Ηλιοφώτου στο Στρόβολο, ενώ αμφίρροπες προμηνύονται οι αναμετρήσεις σε Λάρνακα και Πάφο. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στη διαβεβαίωση του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία το Σάββατο, ότι δεν θα αποταθεί ξανά στους εργαζόμενους για νέα οικονομική επιβάρυνση.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «‘Κλοτσούν’ όλες οι συντεχνίες» γράφει ότι η πολιτική σύγκλιση στο Προεδρικό για τα μέτρα εξυγίανσης των δημοσιών οικονομικών βρήκε σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα να αντιδρά και να προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο, ύστερα από μεταξύ τους διαβουλεύσεις. Αλλού αναφέρεται σε παρασκηνιακή πρόταση που προωθεί η Αγκυρα και έμμεσα ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στο Κυπριακό, για μακροχρόνια προσφορά νερού στους Ε/κ από την Τουρκία ως αποζημίωση για τις ε/κ περιουσίες.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Μεγάλη ανάσα στην οικονομία», αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, ο οποίος χαιρέτισε την ευρεία συναίνεση και σύγκλιση απόψεων στη σύσκεψη των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο με αντικείμενο την οικονομία. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό για την επάρκεια του ηλεκτρικού ρεύματος, με τους επικεφαλής της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ να δηλώνουν ότι η επάρκεια είναι οριακή.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Sunday Mail», υπό τον τίτλο «Από το όνειρο στον εφιάλτη», αναφέρεται στην κίνηση μιας κυπριακής τράπεζας να αιτηθεί προς το Κτηματολόγιο να βγουν σε δημοπρασία τα σπίτια 70 ιδιοκτητών, που αγοράστηκαν από έναν χρεοκοπημένο επιχειρηματία ανάπτυξης γης ο οποίος σταμάτησε να αποπληρώνει την υποθήκη. Αλλού, αναφέρεται στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το Σάββατο ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Εσωτερικών, για αναπτυξιακά σχέδια ύψους 3 δις ευρώ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Ο γερμανικός σχεδιασμός για βαθιές τομές στην ΕΕ» αναφέρεται στις αλλαγές που προωθεί το Βερολίνο ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με ένα σχέδιο μείωσης της δημοσιονομικής κυριαρχίας της Ευρωζώνης. Αλλού, αναφέρει ότι οι πιέσεις στις παραδοσιακές τράπεζες στην Κύπρο αλλάζουν το τοπίο στην τραπεζική αγορά, με τις μικρές ξένες τράπεζες να κερδίζουν έδαφος, κυρίως σε χορηγήσεις, όπου το μερίδιο αγοράς φτάνει στο 15%.

Η εβδομαδιαία «Μάχη», υπό τον τίτλο «Ήτανε δύο ήτανε τρεις… πληρώνουν χίλιοι δεκατρείς», γράφει ότι ο Κύπριος πολίτης θα επωμισθεί το βάρος της ατολμίας και της κακοδιαχείρισης της Κυβέρνησης Χριστόφια. Εξάλλου, σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Υπουργείο Αμυνας κατέβαλε πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ για επιδιόρθωση και ανοικοδόμηση της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί μετά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου, ενώ είχε ενώπιόν του πρόταση για ανοικοδόμηση της βάσης εντελώς δωρεάν.

De Siris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου