Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/12/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/12/2011

Η ψήφιση χθες βράδυ του κρατικού προϋπολογισμού με τις περικοπές και το σταύρωμα κονδυλίων είναι το βασικό θέμα σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Προβάλλονται επίσης η απόφαση της ΠΑΣΥΔΥ να άρει τα μέτρα για τις αυριανές εκλογές, οι προετοιμασίες για την ημέρα της κάλπης, η σύλληψη τριών γυναικών σε σχέση με το αποτρόπαιο έγκλημα στην Πάφο καθώς και οι έρευνες που γίνονται και στην Κύπρο σε σχέση με διεθνές κύκλωμα κακοποίησης ανηλίκων.

«Στα χέρια της Βουλής η οικονομία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας».
Αναφέρεται το δημοσίευμα στην ψήφιση του προϋπολογισμού χθες, τις περικοπές 255 εκατομμυρίων και το σταύρωμα άλλων 170 εκ. Γίνεται λόγος και για αναφορές του ΥΠΟΙΚ στο παρασκήνιο της ψήφισης, ότι το 2012 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πέσει κάτω από το 2% και ότι σήμερα θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρει ότι ο οίκος Fitch έθεσε υπό αρνητική παρακολούθηση έξι χώρες της ΕΕ περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Υποβάθμισαν…και προϋπολογισμό και οικονομία». Αναφέρει ότι η Βουλή έθεσε ‘υπό ομηρία’ την Κυβέρνηση αφού περιέκοψε τον προϋπολογισμό κατά 8% και δέσμευσε δεκάδες εκατομμύρια υποχρεώνοντας, όπως σημειώνει, το κράτος να προσφεύγει στη Βουλή κάθε φορά που θα χρειάζεται κονδύλια για τις σταυρωμένες δαπάνες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις προετοιμασίες για τις αυριανές εκλογές, σημειώνοντας ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργαστούν κανονικά.

«Δαπάνες δύο ταχυτήτων» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο του «Φιλελευθέρου» και αναφέρεται στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού χθες βράδυ από τη Βουλή. Κάνει λόγο για προϋπολογισμό με σημαντικούς στόχους και πολλούς περιορισμούς, για μαραθώνιο διαβουλεύσεων για σταύρωμα και μείωση κονδυλίων, έσοδα 6,2 δις και δαπάνες 7,5 δις. Ο «Φ» πρωτοσέλιδα αναφέρεται επίσης στις έρευνες για το διεθνές κύκλωμα κακοποίησης ανηλίκων –ακόμη και βρεφών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα συνελήφθησαν μέχρι στιγμής 112 άτομα σε 22 ευρωπαϊκές χώρες και στην Κύπρο έγιναν τρεις έρευνες σε Λευκωσία, Πάφο και Αγία Νάπα.

Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Εμποδίζουν τη λειτουργία του κράτους» αναφέρει ότι κουτσουρεμένος και σταυρωμένος εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός μετά από αλλεπάλληλες τροπολογίες και απρόβλεπτα, όπως αναφέρει, γεγονότα τα οποία για πρώτη φορά σημειώνονται στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάνει λόγο για εμφανή προσπάθεια της αντιπολίτευσης ‘όχι μόνο να μπλοκάρει τη λειτουργία του κράτους αλλά και να μετατρέψει την Επιτροπή Οικονομικών σε κυβερνώσα, όπως σημειώνει, λόγω των πολλών σταυρωμάτων σε κονδύλια’. Σε άλλο δημοσίευμα η «Χ» αναφέρεται στο κόστος της περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα και γράφει ότι κάθε Κύπριος πολίτης ξοδεύει επιπλέον κατά μέσο όρο 760 ευρώ ετησίως και ότι οι απλές εργαστηριακές εξετάσεις είναι μέχρι και 10 φορές ακριβότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.

«Ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της αγγλόγλωσσης Cyprus Mail. Γίνεται αναφορά στις περικοπές στις δαπάνες κατά 120 εκατομμύρια. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στην τέλεση χθες των κηδειών των θυμάτων του φονικού στην Πάφο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου