Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/12/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/12/2011

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ανακοινώθηκαν ως αντίδραση στα μέτρα που αποφασίστηκαν για την οικονομία είναι το κύριο θέμα σε όλες τις εφημερίδες σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος είναι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της γεώτρησης στο τεμάχιο 12, η δήλωση του Διοικητή της ΚΤ ότι θα ήταν καταστροφική μια ένταξή μας στον Μηχανισμό Στήριξης, τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση Χριστόφια – Ερογλου χθες, το λάθος βιβλίο των Θρησκευτικών που δόθηκε στους μαθητές και η επιστολή Φανιέρου προς τον Πρόεδρο.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τρίζουν τα δόντια οι συντεχνίες» γράφει ότι ξεκινούν οι μηχανές των κινητοποιήσεων εναντίον των μέτρων που αποφασίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Προσθέτει ότι για 12ωρη απεργία την Πέμπτη αποφασίζει η ΠΑΣΥΔΥ σήμερα ενώ στους δρόμους θα είναι αύριο οι πολύτεκνοι. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 12 θα ανακοινωθούν κοντά στα Χριστούγεννα και όχι αυτές τις μέρες, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Μόνη της η ΠΑΣΥΔΥ» γράφει ότι μόνη της στις απεργιακές κινητοποιήσεις ως τρόπο αντίδρασης στα νέα μέτρα για την οικονομία φαίνεται να μένει η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ ενώ δεν φαίνεται να ακολουθούν οι ΣΕΚ και η ΠΕΟ. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης δήλωσε ότι θα ήταν καταστροφή η ένταξή μας στον Μηχανισμό Στήριξης και ευχήθηκε όπως τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Προεδρικό εφαρμοστούν πλήρως.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Απεργίες στην ώρα μηδέν» γράφει ότι με 12ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη αποφάσισε να απαντήσει η ΠΑΣΥΔΥ στα μέτρα που ενέκριναν κυβέρνηση και κόμματα με τις άλλες συντεχνίες να καθορίζουν σήμερα τα δικά τους βήματα και αυτό παρά τη γενική έκκληση να αποφύγουν τα απεργιακά μέτρα αφού η κατάσταση της οικονομίας βρίσκεται σε οριακό σημείο. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι δόθηκε στους μαθητές Α’ Γυμνασίου λάθος βιβλίο για τα Θρησκευτικά και τώρα το Υπουργείο τρέχει να αγοράσει τα σωστά συγγράμματα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Μέτρα αντίδρασης» γράφει ότι σε δυναμικά μέτρα κατέρχεται το συνδικαλιστικό κίνημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν στο Προεδρικό και γιατί δεν προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος με τις συντεχνίες. Αλλού, γράφει ότι οι εξωτερικές σχέσεις, το περιουσιακό, αλλά και η απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που ηγέρθηκαν στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων και ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως παραμένουν οι διαφορές στις «εξωτερικές σχέσεις».

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail με τίτλο «Σε απεργία λόγω περικοπών στους μισθούς οι δημόσιοι υπάλληλοι» γράφει ότι οι συντεχνίες του δημόσιου τομέα ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία την ώρα που αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρισκόταν στην Κύπρο για να ενημερωθεί για τα τελευταία μέτρα λιτότητας. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο επιχειρηματίας της Λάρνακας Αντώνης Φανιέρος φέρεται να έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Χριστόφια ζητώντας βοήθεια να βγει από την φυλακή και κατηγορώντας την αστυνομία ότι τον παγίδευσε.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου