Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Δήλωση Δ. Χριστόφια για τους υδρογονάνθρακες


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, στην παρουσία της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλας Αντωνιάδου, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Τίτου Χριστοφίδη και του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστου Χριστοφίδη, προέβη σήμερα στην πιο κάτω ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο:

"Χθες ρωτήθηκα από τα ΜΜΕ εάν θα έχουμε μποναμά. Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι μετά από μια περίοδο αναβολής, είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα θετικά αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση που πραγματοποιεί η εταιρεία Noble Energy International στο τεμάχιο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εταιρεία Noble Εnergy ανακοινώνει αυτή τη στιγμή ότι εντόπισε φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το βάθος της γεώτρησης έφτασε τα 5861 μέτρα, σε βάθος νερού 1689 μέτρων.

Τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν, δεικνύουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Σημειώνεται ότι με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μια γεώτρηση τελικής αξιολόγησης πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την άριστη και παραγωγική συνεργασία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει με την εταιρεία Noble Εnergy International. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η παραγωγική συνεργασία θα συνεχιστεί και στα επόμενα στάδια.

Η ανεύρεση φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας μας, δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για την Κύπρο και το λαό μας τις οποίες με σοβαρότητα, σύνεση και συλλογικότητα θα αξιοποιήσουμε για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Η ανεύρεση φυσικού αερίου, δημιουργεί προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι επόμενες γενιές. Πέραν από τις επενδύσεις που συνεπάγεται η σταδιακή ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο. Ανοίγονται καινούριες ευοίωνες οικονομικές προοπτικές για το μέλλον του τόπου.

Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με προοπτικές ουσιαστικής συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προοπτικές διανοίγονται, επίσης, στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο. Η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή. Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, λύση που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει τη χώρα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Απευθυνόμαστε προς την Τουρκία και την καλούμε όπως επιδείξει πνεύμα ειρήνης και συνδιαλλαγής, αποφύγει τις οποιεσδήποτε τυχοδιωκτικές ενέργειες και προκλήσεις που προκαλούν προβλήματα στις συνομιλίες αλλά και ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία καλείται να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να εργαστεί έμπρακτα για λύση.

Η ειρήνη και η συνεργασία δεν εξυπηρετούνται από συνομοσπονδιακές και διχοτομικές επιδιώξεις. Εξυπηρετούνται μόνο με την επανένωση της χώρας μας γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα και στους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τον πλούτο που χάρισε η φύση στην πατρίδα μας.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Η ανεύρεση υδρογονανθράκων αποτελεί ιστορική εξέλιξη για τον τόπο και το λαό μας, γεμίζει όλους μας με αισθήματα αισιοδοξίας για το μέλλον, ενδυναμώνει το αίσθημα αυτοπεποίθησης για τα επόμενα βήματα.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια η Κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό με τη βοήθεια της Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων που πρόσφατα έχει συσταθεί για τούτο το σκοπό. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης και οι προετοιμασίες για τη δημόσια προκήρυξή του βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. 

Αυτή τη σημαδιακή, ιστορική στιγμή επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, μακριά από αχρείαστες τυμπανοκρουσίες και μέσα από διαφανείς διαδικασίες, για τη δικαίωση των προσδοκιών του λαού μας.

Για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας".     

Γραφείο Τύπου Ύπατης Κυπριακής Αρμοστίας  Μεγάλης Βρετανίας

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου