Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/12/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/12/2011

Η χθεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου για αθώωση των κατηγορουμένων στην υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας της «Ηλιος» και οι αντιδράσεις των συγγενών σε αυτή, είναι το κύριο θέμα σε όλες τις εφημερίδες σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα με τίτλο «Τραγωδία χωρίς τέλος», γράφει ότι με οργή, κλάματα, διαμαρτυρίες αλλά και ειρωνικά χειροκροτήματα δέχθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της «Ηλιος», την κατά πλειοψηφία απόφαση του τριμελούς Κακουργιοδικείου. Γράφει, επίσης, ότι οι συγγενείς ζητούν από τον Πρόεδρο Χριστόφια τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλλή. Αλλού, γράφει ότι σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς κινείται η αγορά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα με τους καταστηματάρχες να ελπίζουν ότι θα τονωθεί μόλις οι μισθωτοί λάβουν τους 13ους μισθούς.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αθώοι κατά πλειοψηφία», γράφει ότι η ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση «Ηλιος» προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι ξέσπασαν σε λυγμούς και φώναζαν αίσχος. Γράφει επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα μελετήσει την απόφαση και ενδεχομένως να καταθέσει έφεση εναντίον της. Αλλού, γράφει ότι μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα γίνει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Noble στο οικόπεδο 12, και το αργότερο την πρώτη βδομάδα του Ιανουαρίου θα είναι έτοιμα τα έγγραφα για το Β’ γύρο αδειοδοτήσεων.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Κακούργημα χωρίς ενόχους», γράφει στο κύριο του θέμα ότι εξήμισι χρόνια από την τραγωδία της Ηλιος, η πλήρης απαλλαγή των κατηγορουμένων για το χαμό 121 ανθρώπων έχει ξυπνήσει εκ νέου τον πόνο των συγγενών και όλης της κυπριακής κοινωνίας. Προσθέτει πως το Κακουργιοδικείο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι δεν υπάρχει ίχνος μαρτυρίας που να σχετίζει τους κατηγορουμένους με το πλήρωμα του αεροσκάφους και για κάποιο συγκεκριμένο συμβάν που έγινε στις 14 Αυγούστου 2005. Αλλού, γράφει πως πατέρας που κατηγορείται για βία στην οικογένεια, για να δείξει σε τι περιβάλλον ζει, έδειξε στο Δικαστήριο ένα ρόπαλο και έναν χαλκοσωλήνα που κουβαλάει ο γιος του στα γήπεδα.

«’Εκρηξη οργής», είναι ο τίτλος του κύριου πρωτοσέλιδου θέματος της «Χαραυγής», η οποία γράφει ότι οργή, θλίψη και αγανάκτηση προκάλεσε στους συγγενείς των θυμάτων της Ηλιος η χθεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου. Προσθέτει πως η απόφαση λήφθηκε από τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου Χάρη Σολομωνίδη και τον Επαρχιακό Δικαστή Νίκο Γιαπανά, ενώ ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Νικόλας Σάντης διαφώνησε, αναλύοντας για μιάμιση ώρα τους λόγους της διαφωνίας του. Αλλού, γράφει ότι «ξεκλείδωσε» η επένδυση με το Κατάρ και πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από άλλους ξένους επενδυτές για παρόμοιου τύπου αναπτυξιακά έργα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι κατηγορούμενοι της Ήλιος θα φύγουν ελεύθεροι», γράφει ότι η διατύπωση των κατηγοριών σήμαινε πως η υπόθεση ήταν ελαττωματική από την αρχή. Η αθωωτική απόφαση, γράφει επίσης για το ίδιο θέμα η εφημερίδα, προκάλεσε τις αποδοκιμασίες και την οδύνη των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας. Αλλού, γράφει για την οδική ασφάλεια ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και την έκκληση προς τους νέους από γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στην άσφαλτο, να μην καταναλώνουν αλκοόλ αν θα οδηγήσουν.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου