Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/12/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/12/2011

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλλή για την τραγωδία της «Ηλιος», ύστερα από τις πιέσεις των συγγενών των θυμάτων, η απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας να εφεσιβάλει την αθωωτική απόφαση, η οργή των συγγενών των θυμάτων κατά του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και η σύνδεση του πορίσματος Καλλή με το πόρισμα Πολυβίου κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.
Προβάλλονται επίσης με κύριους τίτλους, οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για «αρχικλέφτες της υφηλίου» μιλώντας για τις διεθνείς αγορές, η έναρξη των ζυμώσεων για τις Προεδρικές εκλογές, η ποινικοποίηση από τη Γαλλία της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων και η οργή της Αγκυρας, καθώς και οι περικοπές στην οικονομία.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο «Αρχικλέφτες της υφηλίου», γράφει ότι σε μια ώρα που η Κύπρος μάχεται να αποφύγει το Μηχανισμό Στήριξης και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «αρχικλέφτες της υφηλίου, χωρίς ανθρωπιά» τις διεθνείς αγορές και ταυτόχρονα ανατίναξε τις γέφυρες συναίνεσης που του πρόσφερε η αντιπολίτευση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων που φτάνει στο 96% τάσσεται υπέρ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, παρά το γεγονός ότι αυτές αγγίζουν και τους ίδιους, ενώ 80% βλέπουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι αρνητική ή μάλλον αρνητική.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο «Ποινικές ευθύνες και για επτά λειτουργούς της Πολιτικής Αεροπορίας», γράφει ότι το πόρισμα Καλλή για την τραγωδία της «Ηλιος» δεν εντοπίζει οποιαδήποτε αστική και ποινική ευθύνη εναντίον του τότε Υπουργού Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου, ενώ εντοπίζει μεγαλύτερες αστικές, εκτός από ποινικές ευθύνες, στους δύο Βρετανούς εμπειρογνώμονες του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και σε άλλους λειτουργούς του Τμήματος. Αναφέρεται επίσης στις αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων κατά της Γενικής Εισαγγελίας. Αλλού γράφει ότι η Ομόνοια συνέχισε χθες την αντιπαράθεση με την ΚΟΠ εκδίδοντας νέα, αιχμηρή ανακοίνωση κατά του Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο «Σκέπασαν βαριές ευθύνες», γράφει ότι το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής υπό τον Παναγιώτη Καλλή για την αεροπορική τραγωδία της «Ηλιος» ρίχνει άπλετο φως σε όλες τις ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, έστω και με πέντε χρόνια καθυστέρηση, καταλογίζοντας ποινικές, αστικές και πειθαρχικές ευθύνες σε εφτά στελέχη της Πολιτικής Αεροπορίας και πολιτικές ευθύνες σε τέσσερις Υπουργούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παιδιά γεννιούνται σε ιδιωτικές κλινικές και κρατικά νοσηλευτήρια, αλλά για το κράτος είναι ανύπαρκτα, καθώς οι επαρχιακές διοικήσεις αρνούνται να εκδώσουν πιστοποιητικά γεννήσεως, επειδή οι γιατροί αρνούνται να εκδώσουν βεβαιώσεις γεννήσεως, χωρίς να έχουν πληρωθεί τα νοσήλια.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο «Ασκείται έφεση», γράφει ότι εντός 14 ημερών η Γενική Εισαγγελία θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου που αθωώνει τους κατηγορούμενους στην υπόθεση «Ηλιος», με στόχο την επανεκδίκαση της υπόθεσης. Στο μετξύ χθες οι συγγγενείς με φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων κατέφρασαν στη Νομική Υπηρεσία προπηλακίζοντας το Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Λευκωσία και Πάφος πήραν το χρίσμα για την επιλογή της πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2017 και ότι τις δύο πόλεις περιμένει σκληρή δουλειά.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Η έφεση της Γενικής Εισαγγελίας για την ‘Ηλιος’ βρίσκεται στα σκαριά”, γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία ανέφερε χθες ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση στην υπόθεση «Ήλιος», ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής για την τραγωδία, υπό την πίεση των συγγενών των θυμάτων. Αλλού γράφει ότι τα συμβόλαια για την ανακατασκευή της Πλατείας Ελευθερίας υπογράφηκαν χθες, ύστερα από επτά χρόνια αναμονή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Γνώμη”, υπό τον τίτλο «Εκτεθειμένος ο Πόλυς Πολυβίου», γράφει ότι ο κ. Πολυβίου υπερασπίστηκε τους κατηγορούμενους της «Ήλιος» προβάλλοντας νομικά επιχειρήματα αντίθετα με αυτά που επικαλέστηκε στο πόρισμα για το Μαρί, φορτώνοντας όλες τις ευθύνες στον Πρόεδρο Χριστόφια. Γράφει, επίσης, ότι το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ πλήρωσαν κι αυτή τη φορά, με απώλεια ποσοστών τη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Το Κυπριακό Ποντίκι”, υπό τον τίτλο «Αρχίζουν οι ζυμώσεις για τις προεδρικές εκλογές», γράφει ότι μπορεί οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης να μην αποτελούν πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές, αλλά τα μηνύματα που στάλησαν από το εκλογικό σώμα, αποτελούν τη βάση και το εργαλείο, για να αρχίσουν οι ζυμώσεις και οι σκέψεις με φόντο το 2013. Αλλού γράφει ότι πολλαπλασιάστηκαν οι άποροι μαθητές στα σχολεία της Πάφου κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο «Τουρκική οργή», γράφει ότι η Τουρκία επέβαλε εμπάργκο στα γαλλικά στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία και ανακάλεσε τον Πρέσβη της στο Παρίσι λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου από της γαλλική βουλή, για ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Αλλού γράφει ότι μια πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε ότι τα λύματα στην Κύπρο περιέχουν ίχνη από 21 παράνομα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, η ηρωίνη και η «έκσταση»

Η μηνιαία εφημερίδα «Ο Κοριός», υπό τον τίτλο «Ο Αη Βασίλης φέτος παίρνει αντί να δίνει», γράφει ότι κατά τη φετινή χρονιά της κρίσης, η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω με την ανατίναξη του πνεύμονα της οικονομίας, του σταθμού της ΑΗΚ στο Μαρί, ο Αγιος Βασίλης, τουτέστιν η Κυβέρνηση, παίρνει αλλάζει ρόλο, έστω κι αν θέλει να λέγεται φιλολαϊκή. Αλλού, υπό τον τίτλο «Μπαινόπουλος – Βγενόπουλος», αναφέρεται στο παρασκήνιο της αποχώρησης του Ανδρέα Βγενόπουλου από την Μαρφίν Λαϊκή.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου