Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/12/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/12/2011

Η απόφαση του συνδικαλιστικού κινήματος για τρίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη, οι αντιδράσεις μετά την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας που κάνει λόγο για ανείσπρακτες οφειλές προς το κράτος ύψους 1,5 δις, οι διεργασίες στη Νέα Υόρκη ενόψει του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες και οι συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και ενός αξιωματικού της ΕΦ, για επίθεση κατά φοιτητών στη Λευκωσία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Το τέλος ή νέα αρχή;», σημειώνει πως στην πιο σημαντική στην ιστορία της ΕΕ Σύνοδο Κορυφής συζητούνται μέτρα όπως ο προληπτικός έλεγχος των προϋπολογισμών και απόρριψή τους εάν δεν είναι κατάλληλοι, αυτοματοποιημένες κυρώσεις για τους παραβάτες, υποχρεωτική προσφυγή σε έξωθεν βοήθεια εάν κρίνουν οι Βρυξέλλες ότι απαιτείται, συνταγματική κατοχύρωση των ορίων για έλλειμμα και χρέος. Αλλού γράφει πως τρίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη αποφάσισε το συνδικαλιστικό κίνημα με συγκέντρωση και πικετοφορία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και πορεία στη Βουλή.

«Η Σημερινή» αναφέρει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Διαφωνούν στη σούμα για τις ανείσπρακτες οφειλές», πως φωτιά στο πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι έβαλε η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας που κάνει λόγο για ανείσπρακτες οφειλές προς το κράτος ύψους 1,5 δις, εκ των οποίων το ένα δις αφορά ανείσπρακτα χρήματα από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων. Ο Γενικός Διευθυντής του ΤΕΠ αμφισβήτησε χθες τη διαπίστωση αυτή της Γενικής Ελέγκτριας. Αλλού αναφέρει πως σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας το ποσό που δαπανήθηκε το 2010 για επιδόματα βάρδιας και υπερωριακής απασχόλησης στα κρατικά νοσηλευτήρια ανέρχεται σε 27,6 εκατομμύρια ευρώ.

«O Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Συναγερμός για τους φόρους», αναφέρει πως η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτους φόρους, τέλη και άλλα οφειλόμενα στο κράτος, σήμανε συναγερμό και ο Πρόεδρος Χριστόφιας συγκάλεσε ειδική σύσκεψη στο Προεδρικό. Αλλού αναφέρει πως στη Νέα Υόρκη καταβάλλεται από τους συνήθεις ύποπτους παρασκηνιακή προσπάθεια, όπως στο διατακτικό του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ συμπεριληφθεί αναφορά για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, χωρίς να καταγράφονται οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή τους.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Καθολική καταδίκη», αναφέρει πως Κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα, οργανώσεις νεολαίας και φοιτητικές ενώσεις καταδικάζουν με βδελυγμία και αποτροπιασμό τη φασιστική επίθεση των κρανοφόρων – κουκουλοφόρων κατά των φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ζητούν την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και την προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένα ένας αξιωματικός της Ε.Φ. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για θέματα Υδρογονανθράκων, η οποία θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση στα ζητήματα στρατηγικού σχεδιασμού για το θέμα των υδρογονανθράκων.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Φοροδιαφυγή: Κάνουμε ότι μπορούμε» αναφέρει πως ο επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργος Πούφος δήλωσε πως το κοινοβούλιο δεν έχει παράσχει τα απαραίτητα μέσα ώστε το Τμήμα να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Αλλού σημειώνει πως ξένοι φοιτητές από χώρες μη μέλη της ΕΕ πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας επειδή τους απαγορεύεται η εργασία στους τομείς τους.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου